Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Wagyu, a világ legdrágább marhahúsa, amiből 1 kg annyiba kerül, mint amennyit egy hónap alatt keresel

A japánok nemzeti kincse, a wagyu húsa kivételesen ízletes, puha és szaftos. De tudod, valójában miért olyan elképesztően drága?

Az intenzív és gazdag aromájú, különleges textúrájú hús ízéhez a zsír is hozzájárul: a jó minőségű wagyu hús egyszerűen szétomlik a szádban.

Igás állatból a világ legdrágább húsa

A wagyu szó szerinti jelentése japán tehén, és eredetileg igás állatként vették hasznát a ma már méregdrága húsú szarvasmarhának. Valójában a Kobe kikötőjébe érkező, marhahúsra vágyó külföldieknek köszönhetjük, hogy kiderült, a wagyu marha húsa kiváló minőségű, ugyanis mást nem tudtak adni a marhahúsra vágyóknak, „csak” az igás wagyuk húsát. Különleges márványozottságát annak köszönheti, hogy az igavonáshoz szükséges energiát abból a zsírból nyerte, amit az izomrostok között egyenletesen elosztva tárolt. A wagyu valójában négy szarvasmarha fajta kereszteződése: a japán fekete, a japán barna, a japán Shorthorn és a japán poll.  A Kobe marhahús is egyfajta wagyu hús, a szarvasmarhát csak a japán Hyogo tartományában engedélyezték tenyészteni.

De miért olyan drága a wagyu?

Ahhoz, hogy Japánban egy szarvasmarha húsát wagyuként lehessen árulni, szigorú követelményeknek kell megfelelni az állattenyésztés, állattartás és a szarvasmarhák táplálása során is. A szarvasmarhákat szabad tartásban, hatalmas legelőkön kell tartani, a borjakat pedig speciális takarmánnyal kell táplálni, hogy a húsuk kiváló minőségű legyen. A fiatal wagyu borjakat kézzel etetik tejpótló készítményekkel, és kabáttal melegítik őket, ha az időjárás hidegre fordul. A gazdaságokban 7 hónapos korukig tartózkodnak, majd a gazdaságok árveréseken vásárolják meg őket.

A gazdaságokban aztán rizzsel és szalmával, valamint teljes kiőrlésű szilázzsal etetik őket, amíg el nem érik a 700 kilogrammot. A folyamatot nem gyorsítják fel mesterségesen, nem siettetik, így ez az idő az átlagos 15 hónap helyett körülbelül 3 évet vesz igénybe.
Ez idő alatt a szarvasmarhákat nem számokkal különböztetik meg, hanem elnevezik őket, és minden egyes állatnak születési anyakönyvi kivonata van, amely alapján beazonosítható a vérvonala, azaz az igazi japán wagyuból készült steakek mindegyike egy-egy farmra vezethető vissza.

Valóban masszírozás és sör jár a wagyuknak?

A wagyu szarvasmarhához egy mítosz is kapcsolódik, miszerint a szarvasmarhákat sörrel táplálják, szakéval permetezik őket, és naponta masszírozzák, azonban ez egyes források szerint nem igaz. Az viszont tény, hogy néha kefével átmasszírozzák az állatokat, hogy serkentsék a vérkeringést és enyhítsék a stresszt.
A sörből annyi biztosan igaz, hogy bár nem Japánban, hanem egy walesi Wagyu gazdaságban a szarvasmarhák valóban kapnak helyi kézműves sört.A wagyu húsa tehát a tenyésztés során az állatra fordított idő, energia, anyagi befektetés, és mindezek következtében a jó minőségű hús miatt olyan drága. A Japán Hússzövetség A-tól C-ig vizsgálja a marhahúst aszerint, hogy 1 szarvasmarha mennyi magas minőségű húst képes adni. 1-től 5-ig pedig magát a húst minősítik 4 kritérium alapján: a márványozottság, a hús színe, a szerkezete és a zsír minősége szerint.

A japán wagyu a világ minden táján prémium kategóriás húsnak számít,  A5-ös kategóriájú, és különlegessége, hogy a zsír nem különül el a hústól, hanem márványosan átszövi azt. A wagyu hús rendkívül egészséges és magas az Omega-3 tartalma.

A wagyu szarvasmarhák exportját Japán megtiltotta, így 100%-os wagyu szarvasmarha hús csak Japánból kerülhet az asztalra, bárhol is vagyunk a világon. Ha a wagyu nem Japánból származik, akkor jó eséllyel nem 100% wagyu hús, ami az árából is kideríthető:

1 kg jó minőségű wagyu hús esetében már százezres nagyságrendű vételárról beszélünk.

A brit, az amerikai, a chilei és az ausztrál területeken is tenyésztenek keresztezett wagyut,  aminek minősége meg sem közelíti a japánt, azonban még így is messze kimagaslik a többi szarvasmarha húsa közül. Itthon is megtalálhatjuk: 10 évvel ezelőtt Zichy Mihály hozta létre Ófalun az első wagyufarmot, amit 2016-ban tovább adott, és ma már Pesten folytatják a gazdálkodást.

Ez is érdekelhet az ÍzHUSZÁR magazinon!

Így fest a kínai bagel - a közepén levő luk 500 éve megmentette a kínai katonák életét

via és via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!