Márna

Márna

Leírás

A márna a pontyfélék családjába tartozó édesvízi halfajta, amely Európa nagy részén, többek között Magyarországon is őshonos. Általában a gyors vízű patakokat, folyókat kedveli, táplálékát a kavicsos, homokos mederfenéken turkálva keresi. Hossza nagyjából 40-50 cm, súlya pedig elérheti a 4-5 kg-ot. Magyarországon csak bizonyos időszakokban, akkor is méret- illetve súlykorlátozás mellett horgászható. A márna húsa sovány, ízletes és nem túl erőteljesen halízű, viszont tele van szálkával. Miután íze gyengébb, bártan fűszerezhetjük. Általában sütve vagy grillezve szokták elkészteni, érdemes a felhasználás előtt 1-2 órára bepácolni.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűtőben.

100g Márna

fehérjetartalom

20.77 g

zsírtartalom

58005.902 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

71.42 g

gramm márna?

Top ásványi anyagok

Foszfor

245 mg

Nátrium

52 mg

Kalcium

43 mg

Magnézium

22 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.2 g

Kolin

65 mg

Niacin - B3 vitamin

4.5 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.94 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

20.77 g

Zsír

telített zsírsav

1.149 g

egyszeresen telített zsírsav

3.254 g

többszörösen telített zsírsav

1.499 g

koleszterin

58 g

ásványi anyagok

Kalcium

43 mg

Vas

1.5 mg

Magnézium

22 mg

Foszfor

245 mg

Nátrium

52 mg

Cink

0.66 mg

Réz

0.188 mg

Mangán

0.851 mg

Szelén

12.6 µg

szénhidrát

víz

71.42 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.35 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.33 mg

Niacin - B3 vitamin

4.5 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.94 mg

Folát

13 µg

Kolin

65 mg

Retinol

17 µg

E vitamin

0.2 mg

D vitamin

155 µg

K vitamin

0.1 µg

B12 vitamin

7.79 µg

A vitamin

17 µg

C vitamin

0.5 mg

B6 vitamin

0.2 g

1 találat

Címlapról ajánljuk

4 bonyolult étel, amelynek lusta verziója is létezik

Vannak a konyhaművészetnek azon ételremekei, amelyekhez csak ritkán nyúlunk vagy kevésszer jutunk el, mert megfőzésükhöz nemcsak sok idő, de némi kézügyesség/tapasztalat is szükséges. Ha mégis nagyon rákívánunk valamelyikre, de nem akarunk sokat bíbelődni, készítsük el à la lusta módon.

Lakos Benedek

További cikkek

4 konyhai maradék, amelytől megerősödik a levendulád

A levendula az egyik legnépszerűbb évelő növény itthon, amely feltűnő megjelenésének és jól ismert illatának köszönhetően megragadja a szemünket és az orrunkat is. Akad azonban néhány konyhai maradék, amivel még pompásabbá és erősebbé teheted ezt a kedvelt virágot.