Elkeserítő a valóság: így vásárolnak zöldséget a magyarok

A magyar vásárlók jelentős része árérzékenyebb lett, és sokkal tudatosabban vásárol élelmiszert. Az infláció hatása még mindig érezhető, ez pedig a zöldségvásárlási szokásokat is megváltoztatta.

A magyar háztartások zöldség vásárlási szokásai sokat változtak az elmúlt időszakban részben a gazdasági helyzet okozott. A vásárlók nagy része már nem kilóban gondolkozik zöldségvásárláskor, hanem darabszámra veszi azt.

Megváltozott a magyarok zöldségvásárlási szokása

A Délkertész Szövetkezet tagjai elsősorban paradicsomot, paprikát, uborkát és káposztaféléket termesztenek. A termelők idén augusztusig bezárólag 35 ezer tonna zöldséget juttattak el a hazai piacokra. Ez 2,5 ezer tonnával kevesebb, mint tavaly, ami 6,5 százalékos csökkenést jelent.

Csökkent az értékesítési árbevétel is 14-ről 12 milliárd forintra

– összegezte a Délkertész elnök-ügyvezetője, Nagy Péter Sándor.

Hozzátette, hogy a visszaesésnek két fő oka van.

Egyrészt egy vírusos megbetegedés jelent meg a paprikaféléknél, másrészt a júliusi-augusztusi időjárás rendkívül forró és száraz volt, ami rendkívüli mértékben befolyásolta a paprika- és paradicsomféléket mind a fóliás, mind az üvegházi termesztésnél.

Kiderült, hogy nemcsak Magyarországon, hanem Európában is egyre tudatosabbak a vásárlók, nőtt a lédig vásárlók száma, vagyis pontosan csak annyi zöldséget és gyümölcsöt vesznek meg, amennyit el is fogyasztanak. Megfigyelhető, hogy akciók nélkül nem lehet érdemi mennyiséget árusítani, illetve a hálóban kínált lecsózöldségek vásárlása is a lédig irányába tolódott át. Nyolc évvel ezelőtt nem szállítottak még kartonos, vagyis lédig zöldséget és gyümölcsöt a boltokba, de a vásárlói szokások változása miatt ma már előtérbe került ez a megoldás.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...