Zölden jó: avokádó

Egy behűtött avokádókrém vagy saláta, ebben a melegben kívánni sem lehetne jobbat! De hogyan válaszd ki a legjobbat és mitől nem barnul meg majd?

Annál nincs is bosszantóbb, mint amikor boldogan érkezel haza a bevásárlásból, hámoznád, szeletelnéd az avokádót, de kiderül, hogy még nem érett meg a feladatra. A másik bosszúság, ha túlérett, és emberi fogyasztásra már nem alkalmas. Most megmondjuk, miként válogass a piacon tökéletes avokádókat, és egy új barnulást gátló amerikai módszerrel is megismertetünk titeket. Lelketek rajta, ha kipróbáljátok!

Ezeket olvastad már?

Rögtön kezdjük az újdonsággal!

Amerika legismertebb és legkedveltebb sütőspréje a megoldás, pontosabban az a réteg, amellyel bevonja a gyümölcs húsát - írja egy, a napokban megjelent parádés nézettségű cikk. Igazából nincs új a nap alatt, a módszert és a hozzá kapcsolódó fotódokumentációt az epicurious.com egyik újságírója már évekkel ez előtt bemutatta. Egyszer pont megmaradt egy fél avokádója, és miközben azon gondolkodott, mit csináljon vele, hogy másnapra ne barnuljon meg, pont egy sütőspré keveredett a kezébe. Ha az ember azonban utána néz ennek a bizonyos spré összetevőinek, - amivel egyébként a sütésre használt tepsit vagy sütőpapírt fújják be, hogy tapadás mentesen kiemelhető legyen a kész sütemény vagy zöldség - , akkor elgondolkodik, szükség van-e erre, és vajon az így tartósított avokádó mennyire marad fogyasztható. A külcsín ugyanis nem minden, hiába marad szép, többek között benzin juthat a szervezetünkbe a lefújt avokádó elfogyasztásával. Inkább maradjunk a jól bevált citromlénél, ami ugyan rövidebb ideig, de megőrzi a termés élénkzöld színét. Az avokádó frissen jó, tehát annyit tisztítsunk meg vagy készítsünk belőle, amennyit valószínűleg el is fogyasztunk egyszerre.

A tökéletes avokádó titka

Tökéletes avokádó praktika

Tapintásra abszolút érezhető: ha egy avokádó túl kemény, akkor még nem érett, ha túlságosan puha, akkor már veszett fejsze nyele, valahol az arany középutat válasszuk. A termés héja legyen viaszos, csillogó. Viszont van egy apró trükk, amit jó tudni: amikor a szárvéget kipattintjuk, ilyen szép zöld legyen belül, mint a képen, akkor tökéletes.

Érleld magad!

Avokádóérlelés praktika

Ha mégsem kapsz tökéletes terméseket, mert megesik az ilyen, banán vagy alma mellé téve akár két nap alatt is megérik a kemény avokádó. Ha tudod, hogy úgyis később használod fel, akkor a még éretlenebb darabokat válaszd és érleld magad.

Érleld másképpen!

Avokádóérlelés másként praktika

Ezt a módszert azoknak találták ki, akik nem szeretik a gyümölcsöket, ezért nem áll halomban a banán és az alma a konyhapultjukon egy kis kosárban. Ők egyszerűen csak papírzacskóba csomagolhatják külön-külön az avokádókat, és várhatják a jószerencsét, melyeknek most nyáron a nap lehet még segítségükre.

Ügyes húzás, vagy inkább tekerés

Avokádó magjának eltávolítása praktika

Most már végre teljesen érett az avokádód, fogyaszd el izibe'. Miután félbevágtad, emeld le az egyik felét, csapj egy kést a kiálló magfélbe, tekerj rajta egyet, és vedd ki egészben. Kézzel ne is próbálkozz, olyan csúszós, hogy úgysem sikerülne, sőt, az avokádó húsát is széttrancsírozhatod ezzel a kis beavatkozással.

Kend a hajadra!

Hajpakolás száraz hajra praktika

Ha mégis megmaradna egy kevés avokádód, ne tedd a hűtőbe, készíts belőle hajpakolást: Keverjünk hozzá kevés olíva- vagy napraforgóolajat és néhány csepp citromlevet, majd masszírozzuk be a száraz hajba és fejbőrbe. Hagyjuk fenn 20-30 percig, ezután öblítsük ki alaposan, és mossuk meg samponnal.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek