A világ legjobb kávéja

Ha valaki nyitott a tudatos életmódra, biztosan hallott mára fair trade mozgalomról. Sokan legyintenek, ha erre terelődik a szó. Pedig nem divathóbort!

Pedig ennél sokkal többről van szó. Nem hippilelkű álmodozók sóvárognak egy jobb és szebb világ után (bár ezzel sincsen probléma), hanem egy nagyon elkötelezett, szemléletváltást sürgető csoport tevékenységéről van szó. A globalizáció, a tömegtermelés világában a fejlődő országokból származó árucikkek árának jó, ha tíz százaléka visszakerül ahhoz a termelőhöz, aki megtermelte ültetvényein például a kávét, a kakaóbabot vagy teát. A szupermarketben megvásárolt termék ára a feldolgozás, a marketing, az export, az adók végeredményeként, legalább 150 (!) különböző tranzakción megy keresztül, mire a fogyasztó asztalára kerül.

A fair trade emblémával ellátott árucikkek egyrészt a lehető legjobb minőségűek, közvetlenül a termelőtől származnak, így a környezetet érő mérhetetlen szennyezést is csökkentve. Mindenki jól jár, a vásárló a lehető legszínvonalasabb árut viheti haza, a termelő pedig a megérdemelt ellenértéket a portékájáért. Ily módon a cél a hátrányos helyzetű munkások körülményeinek javítása, de a fair trade sokat tesz a gyerekmunka és a helyi őslakosok kizsákmányolása ellen is. Magyarországon is jó pár éve próbálkoznak a civil aktivisták időt és energiát nem kímélve a fair trade szemléletmód népszerűsítéséért – egy 2005-ben készült felmérés szerint azonban a hazai fogyasztók még nem elég érettek a mozgalom elfogadásához.

Azóta viszont érezhetően változáson ment keresztül társadalmunk – egyre többen mondanak nemet a futószalagos élelmiszergyártásra és keresik a helyit, a biót, s remélhetőleg ezentúl a fair trade-et is. Eddig ugyanis csak kitartó kutatómunkával, pár bioboltban szétszórva találkozhattunk méltányos kereskedelemből származó termékekkel – most viszont végre megnyitott Budapesten, a Király utca 8–10. szám alatt, az új Gödör Klub mellett az első Világbolt, szerte a világon így hívják a fair trade boltokat. Elsősorban kávé, tea, csokoládé, de ékszerek, táskák, mindenféle kiegészítők is várják az érdeklődőket. Ezen kívül tegyünk egy próbát a Koffair Fenntartható büféjével is, bio, helyi termesztésű alapanyagokkal, a fair trade elveknek is megfelelő konyhát visznek.

Hozzászólások (1)

ZsizsiIzé

Sziasztok! Itt Hollandiában, ahol lakunk, a sima élelmiszerüzletben is sok Fairtrade terméket lehet kapni, és nincs olyan árkülönbség a sima és a Fairtrade között, mint Magyarországon (emlékeim szerint a Fairtrade nagyon drága). Úgy látszik, itt már elterjedtebb, elfogadottabb. Pl. a Plus áruházlánc, aminek a boltjába napi szinten betérek, CSAK Fairtade banánt árul, amire büszkék is. Ezenkívül kávé, tea, kakaó, egyéb gyümölcsök és csokoládé, amit eddig észrevettem. A Fairtade csokoládé nagyon-nagyon finom, szerintem versenyezhet a Milkával! Az ára pedig: kb 1 euró alatt, és 75 g-os a csokoládé. (Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy itt minden ennyire környezettudatos, a kínai fokhagyma pl. ugyanúgy itt van :) )

Címlapról ajánljuk

További cikkek