Így védekezhetünk a hőségben a magyar klímakutató szerint

Rengeteg egyszerű háztartási tipp áll rendelkezésünkre arra az esetre, ha le szeretnénk hűteni a lakást. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett magyar fizikus és klímakutató, Ürge-Vorsatz Diána nemrég egy csokorba szedte az összes olyan tanácsot, mely segítségével védekezhetünk a hőséggel szemben.

Párologtatással, éjszakai és hajnali szellőztetéssel, de akár egy kiadós felmosással is természetesen hűthetjük le otthonunkat a legmelegebb nyári napokon. Bár a légkondicionálók használata ma már sok háztartásban megszokott, mégsem ez a legjobb megoldás a nagy melegben – többek között ez derül ki abból a Facebook-bejegyzésből, melyet néhány napja az elismert magyar klímakutató és fizikus, Ürge-Vorsatz Diána osztott meg Facebook-oldalán. A praktikus és környezetkímélő tippeket összegyűjtő posztot változtatás nélkül, eredeti formájában közöljük.

A felmosás is segíthet egy kicsit lehűteni a lakást

„A hosszan tartó hőséghullámok már komoly veszélyt jelentenek az egészségre, akár az életünkre is, hiszen, ne felejtsük, 36°C-on üzemelünk, és folyamatosan hőt kell tudnunk leadni ahhoz, hogy az életfunkcióink működjenek – tehát kívül hidegebbnek kell lenni, mint belül.

Ideiglenesen párolgással (izzadással) tudjuk hűteni magunkat.
Ha nincs légkondink (és ha van is, próbáljuk meg minél kevesebbet használni, hisz csak fűtjük vele a kinti környezetünket, és a kibocsájtásokkal tovább fűtjük az éghajlatot), így tudunk jól védekezni a hőség ellen (tudom, hogy sokan tudjátok, de a múltkori táborban, mikor ezt adtam fel feladatnak az egyik akadályverseny állomáson, még a nagy gyerekeknek sem volt az egészről semmi fogalmuk sem…):

  1. éjjel minden ablakot, amit csak biztonságosan lehet, kinyitni, és hajnalig nyitva tartani
  2. HAJNALBAN MINDEN ABLAKOT BECSUKNI, és ha lehet, egész nap zárva tartani, az ajtót is rövid ideig nyitogatni
  3. viszont ehhez fontos (tehát hogy a benti hőmérséklet alacsonyabb maradjon, mint a kinti), hogy KÍVÜLRŐL leárnyékoljunk minden olyan ablakunkat, amire rásüt napközben a nap - akár hajnalban is. Zsalugáter, redőny, árnyékoló - persze a legjobb egy lombos fa árnyéka. Amire nem süt rá a nap, nem olyan fontos árnyékolni, bár egy jól szigetelő redőny segít a meleg konduktív módon való beszökését is csökkenteni. Benti függöny sajnos nem segít a hűvösön tartásban (akkor már beszökött a nap energiája a lakásba, és az üveg már csapdába ejtette a lakásunkba)
  4. Ha így is nagyon meleg van bent, akkor mossuk fel minél többször a köves felületeket, teregessük bentre a száradó ruhákat. A párolgás hűt!
  5. Próbáljuk meg a főzést, sütést késő estére, esetleg hajnalra időzíteni, amikor még ki tud az általa keletkezett hő szellőzni, és nem marad velünk egész napra bezárva a lakásba. A legjobb, ha ilyen hőségben kerüljük a sütést.
  6. Ha van kertünk, balkonládánk, próbáljunk meg minden viszonylag tiszta HASZNÁLT VIZET ÖSSZEGYŰJTENI (pl. edényöblítővíz, gyümölcsmosóvíz, stb) - mi egy lavórt teszünk a csapjaink alá - , és AZZAL LOCSOLNI A KÖRNYEZŐ FÁKAT, BOKROKAT. A fáink meghálálják ezt - elpárologtatják, és ezáltal lehűtik vele a környezetünket.
  7. igen, az egyetlen igazi hosszútávú védekezés a városi hőség ellen a SOK ÁRNYÉKOLÓ, LOMBOS FA ültetése, ami az ablakainkat, tetőtereinket, járdáinkat, villamosmegállóinkat, utainkat leárnyékolja, és mellette a városi levegőt AKTÍVAN LÉGKONDICIONÁLJA az evapotraszpirációval (vagyis párolgással). Ez nem kis hatás:

IDÉN ÜLTESSÜK EL AZOKAT A FÁKAT, AMIK ELVISELHETŐEN FOGJÁK TARTANI LAKÓHELYÜNK ÉGHAJLATÁT AKKOR, AMIKORRA A MOSTANI HŐSÉG MÁR HŰVÖSNEK FOG SZÁMÍTANI… (sajnos nem kell erre sokáig várni)"

Forrásunk volt.


Ezek a praktikák is segíthetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek