Az ünnepi rohanásban is figyelnél az egészségedre? Mutatunk pár ötletet, hogy mivel töltsd fel a kamrádat!

A te érdeked is, hogy az ünnepi rohanásban ügyel az egészséges étrendre, hiszen így sokkal jobban fogod viselni a stresszt és a pörgést. (x)

Elérkezett a december, ráfordultunk az ünnepekhez vezető célegyenesre. Ilyenkor már mindenkinek ezerfelé áll a feje, még ha általában tudatosak vagyunk is az étkezésünk terén, ez jellemzően ebben az időszakban a háttérbe szorul. Ugyanakkor, ha feltöltjük a kamránkat/hűtőnket a megfelelő élelmiszerekkel, akkor könnyebben biztosíthatjuk, hogy egészségesebb legyen a napi menünk.

A reggeli

Az egészséges reggelinél fontos, hogy megkapjuk a napindító energialöketet - ezt pedig teljes értékű, lassan felszívódó szénhidrátokkal, laktató fehérjékkel és rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag zöldségekkel érhetjük el.

Nosalty tipp:

Keress nagyszerű termékeket a Glatz élelmiszer-kínálatában itt!

A reggeli szendvicsünk alapja lehet egy roppanós, skandináv típusú laposkenyér, mint pl. a teljes kiőrlésű rozslisztből és sóból, adalékanyagok nélkül készült Burger Delikatesse vagy a natúr ill. sokmagos Finn Crisp ropogós kenyerek. Ezeket szendvicsként fogyaszthatjuk, sajtokkal, sovány felvágottakkal, sajt- vagy vajkrémmel, és persze friss zöldségekkel: salátalevelekkel, rukkolával, retekkel, paprikával, uborkával.

A változatosság jegyében érdemes kipróbálni - szerkesztőségünk kedvenceit - a szintén teljes kiőrlésű lisztből készült, hozzáadott cukrot nem tartalmazó Krisprolls ropogós kenyérkéket is, amelyek a megszokott lapos formától eltérően kis kenyérszeletekre hasonlítanak.

Ezeknek a termékeknek a további előnyük, hogy jól szállíthatóak, nem romlanak meg - azaz bátran magunkkal vihetjük őket a munkahelyünkre is. Ráadásul, ha számolnunk kell a kalóriákat vagy a szénhidrátokat - ezeknél a termékeknél pontosan tudhatjuk, hogy 1 db milyen energia- és tápanyagtartalommal bír.

Nagyon rohanós reggeleken praktikus vagy egy hosszú nap után este jóleső megoldások az előre csomagolt granolakeverékek - ezek között is keressük a teljes értékű gabonákkal, diófélékkel összeállított változatokat. Ha nem fogyasztunk glutént, akkor ma már szerencsére többféle termék közül választhatunk - ilyen pl. a hajdina-, köles-, amarant-alapú epres-mandulás granola is. Ha pedig már nagyon rutinosak vagyunk, akkor akár be is keverhetünk reggel egy jól záródó edénybe egy pohár joghurtot granolával - nagyon jól fog esni délelőtt a munkahelyi pörgésben.

Tízórai és uzsonna

Étrendi hiányosságok terén a leggyakoribb jelenség, hogy "nem vesszük komolyan" a tízórait és az uzsonnát. Vagy teljesen elhagyjuk őket vagy csak úgy találomra bekapunk valamit a legközelebbi büfé vagy pékség kínálatából. Rosszabb esetben keresünk valami kekszet vagy édességet.

Annak, hogy a kisétkezéseinket is egészségünk szolgálatába állítsuk, igazából egy titka van: a tervezés - azaz vegyük komolyan ezeket az étkezéseket is. Sokan gondolják úgy, hogy a tízórai és az uzsonna csak a gyerekeknek fontos - de ez alapvető tévedés, hiszen a rendszeres, megfelelő mennyiségű és tápanyagtartalmú étkezésekkel biztosíthatjuk szervezetünk egész napos egyensúlybeli működését.

A reggelihez hasonlóan a tízórainál és az uzsonnánál is fontos, hogy megfelelő legyen a kalória- és tápanyagtartalom, itt is előnyben részesítendőek a lassan felszívódó szénhidrát források. Ezeknél az étkezéseknél talán még fontosabb, hogy az ételek jól szállíthatóak legyenek, hogy az irodai íróasztal fiókjában is elálljanak hosszabb ideig. Itt is jó szolgálatot tesznek a reggelinél említett Finn Crisp, Krisprolls termékek, illetve, a változatosság jegyében betárazhatunk a Finn Crisp teljes kiőrlésű lisztből készült fűszeres snackjeiből is - a mi kedvencünk a tengeri sós-lenmagos-szezámmagos változat. Ezeket kísérhetjük egy pohár natúr joghurttal vagy kefirrel, sajtokkal, szezonális gyümölcsökkel.

Ha a nagy rohanásban egy kicsit kényeztetni szeretnénk magunkat és édesebb nasira vágyunk, akkor jól jöhetnek a magos-zabos-aszalt gyümölcsös müzliszeletek, amik simán elférnek a táskánkban is, ha épp útközben vagyunk uzsonna idején.

A kiegyensúlyozott étkezések mellett természetesen a megfelelő folyadékfogyasztásra is oda kell figyelni. Ha csak délután ötkor jut eszünkbe, hogy "ma sem ittunk még semmit", akkor ne csodálkozzunk azon, ha fáradtak, feszültek, ingerlékenyek vagyunk. Azt már mi is többször megírtuk, hogy a folyadékpótlásra legjobb a víz - de tény, hogy a hideg téli napokon valami ízesebbre, melegebbre is vágyunk. Igyunk bátran teát - édesítsük mézzel vagy szükség esetén természetes édesítőszerekkel. Ha pedig a nagy pörgésben sikerült megfáznunk, akkor segítsük az immunrendszerünket gyógyító teákkal.

Keress még több terméket a Glatz palettáján itt!

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek