A Dormán Péter és Markovics Gergely nevével fémjelzett Freyja Budapest nemrég ünnepelte első szülinapját, céljuk pedig továbbra is ugyanaz: a legmagasabb minőséget folyamatosan szem előtt tartva készíteni minden egyes péksüteményüket. Ez náluk az alapanyagok kiválasztásával kezdődik: kizárólag Elle&Vire vajjal és mesterséges adalékanyagoktól mentes, saját készítésű liszttel dolgoznak.
„Nemrég kezdtünk el Apu gabonájából készült lisztet használni a croissant-jaink elkészítéséhez, ugyanis nem találtam olyan beszállítót, aki folyamatosan tudta volna a megfelelő minőséget biztosítani” – magyarázza Dormán Peti, aki órákig tudna mesélni a különböző lisztek előállításáról.
A croissant-ok a nagy becsben tartott vadkovászuk felhasználásával, 4 napon át készülnek.
„Az elmúlt évben 40 új ízt mutattunk be, többek között a francia Valrhona csokoládéjából készült szőke csoki-kókuszos, az Inspiration Raspberry chocolate-ból készült málnás-málnakrémes, vagy a portói kacsamájpástétomos croissant-t"- büszkélkedik Peti.
A kínálatot eddig csütörtökönként ciabattával egészítették ki - természetesen saját lisztből, saját kovászból és élesztőmentesen - , de már tervben van, hogy ezek is egész héten elérhetőek lesznek. A Freyja ezen termékét a Richard Hart koppenhágai pékségében készült pisztáciás mortadellás ‘papucs’ kenyér ihlette, melyek azóta friss burrata-val és mozzarellába csavart ricottás változatban is készülnek.
„Az egyik legnagyobb szakmai büszkeségem és örömöm, hogy a kemény munkánk elismeréseként, a 2018-as 2. hely után, 2019-ben az 1. helyezést sikerült elérnünk a szakmai berkekben nagy presztízsű Kenyérlelke fesztiválon. Természetesen idén is megmérettetjük magunkat. Fantasztikus élmény volt a többi kézműves pékkel együtt dolgozni azon a két napon” - mondja Peti.
Az első szülinap apropóján a Freyja-ban az új tavaszi ízek kerültek bemutatásra, amiket már ti is megkóstolhattok. Most kicsit eltértek a szokásos croissant formavilágától, így a kínálatban egy kardamomos, fahéjas, gránátalmás roulé és egy pekándió pralinés-Bahibé tejcsokis kocka is helyett kapott a pisztáciás és a mandulás galette mellett.
„A Galette de Rois, más néven a királyok lepénye egy sütemény, ami az újév beköszönte után, Vízkereszt környékén szokott megjelenni a francia pékségekben. A Galette de Rois-ban a hagyomány szerint egy kis porcelánfigurát rejtenek el, aki a figurára rálel, az lesz a király/királynő” - meséli Peti.
„Nálunk most az új év a szülinapkor kezdődik” - teszi hozzá. Ezt a tradíciót követve a Freyja galette-jeiben egy-egy kézműves meglepetés vár mindenkit.
Persze továbbra is a croissant-ok kapják a legnagyobb rivaldafényt, olyan izgalmas kombinációkban, mint a málna-pâte d’Amandes, a banán-maracuja-mangó-kókusz, vagy éppen a fügelekvár-kecskesajt-prosciutto.
A tavasz közeledtével a Freyja elviteles dobozai is megújultak, amelyeknek legfontosabb feladatuk, hogy a gondosan díszített finomságok sértetlenül érjék el céljukat, és teljes maradjon az élmény.
Ezeket olvastad már?
Így készül Pest legjobb kovászos croissant-ja – ez a Freyja,...
A Freyja Budapest első, kizárólag croissant-ra specializálódott péksége. Hozzájuk látogattunk el, hogy megtudjuk a finomságok titkait.
Szász NóriRengeteget fogyott a sztárszakács, Jamie Oliver – 12 kilótól szabadult...
Elhagyott egy fontos alapanyagot, annak ellenére, hogy az egyik kedvence volt egész eddigi életében.
Liptai Lilla5 érvünk van rá, miért nem hiányozhat a konyhádból a...
Mire jó a hónapos retek, és mihez fogyasszuk a szendvicsen kívül? Ha eddig nem kóstoltad, akkor most készíts reteksalátát, mert a piros gumók valódi egészségőrzők!
Országh KittiIlyen kreatívan edz Blake Lively a gyerekeivel
Végre egy sztár, aki felvállalja, hogy gyerekek mellett teljesen megváltozott az élete, és nem az edzés a legfontosabb.
Liptai LillaCímlapkép:Galette