Új tavaszi ízekkel rukkolt elő Budapest legjobb croissant-ozója

A Freyja már egy éve kínál fantasztikus croissant-okat, szülinapjuk alkalmából pedig finom újdonságokkal rukkoltak elő.

A Dormán Péter és Markovics Gergely nevével fémjelzett Freyja Budapest nemrég ünnepelte első szülinapját, céljuk pedig továbbra is ugyanaz: a legmagasabb minőséget folyamatosan szem előtt tartva készíteni minden egyes péksüteményüket. Ez náluk az alapanyagok kiválasztásával kezdődik: kizárólag Elle&Vire vajjal és mesterséges adalékanyagoktól mentes, saját készítésű liszttel dolgoznak.

„Nemrég kezdtünk el Apu gabonájából készült lisztet használni a croissant-jaink elkészítéséhez, ugyanis nem találtam olyan beszállítót, aki folyamatosan tudta volna a megfelelő minőséget biztosítani” – magyarázza Dormán Peti, aki órákig tudna mesélni a különböző lisztek előállításáról.

A croissant-ok a nagy becsben tartott vadkovászuk felhasználásával, 4 napon át készülnek.

„Az elmúlt évben 40 új ízt mutattunk be, többek között a francia Valrhona csokoládéjából készült szőke csoki-kókuszos, az Inspiration Raspberry chocolate-ból készült málnás-málnakrémes, vagy a portói kacsamájpástétomos croissant-t"- büszkélkedik Peti.

A kínálatot eddig csütörtökönként ciabattával egészítették ki - természetesen saját lisztből, saját kovászból és élesztőmentesen - , de már tervben van, hogy ezek is egész héten elérhetőek lesznek. A Freyja ezen termékét a Richard Hart koppenhágai pékségében készült pisztáciás mortadellás ‘papucs’ kenyér ihlette, melyek azóta friss burrata-val és mozzarellába csavart ricottás változatban is készülnek.

„Az egyik legnagyobb szakmai büszkeségem és örömöm, hogy a kemény munkánk elismeréseként, a 2018-as 2. hely után, 2019-ben az 1. helyezést sikerült elérnünk a szakmai berkekben nagy presztízsű Kenyérlelke fesztiválon. Természetesen idén is megmérettetjük magunkat. Fantasztikus élmény volt a többi kézműves pékkel együtt dolgozni azon a két napon” - mondja Peti.

Az első szülinap apropóján a Freyja-ban az új tavaszi ízek kerültek bemutatásra, amiket már ti is megkóstolhattok. Most kicsit eltértek a szokásos croissant formavilágától, így a kínálatban egy kardamomos, fahéjas, gránátalmás roulé és egy pekándió pralinés-Bahibé tejcsokis kocka is helyett kapott a pisztáciás és a mandulás galette mellett.

A Galette de Rois, más néven a királyok lepénye egy sütemény, ami az újév beköszönte után, Vízkereszt környékén szokott megjelenni a francia pékségekben. A Galette de Rois-ban a hagyomány szerint egy kis porcelánfigurát rejtenek el, aki a figurára rálel, az lesz a király/királynő” - meséli Peti.

Nálunk most az új év a szülinapkor kezdődik” - teszi hozzá. Ezt a tradíciót követve a Freyja galette-jeiben egy-egy kézműves meglepetés vár mindenkit.

Persze továbbra is a croissant-ok kapják a legnagyobb rivaldafényt, olyan izgalmas kombinációkban, mint a málna-pâte d’Amandes, a banán-maracuja-mangó-kókusz, vagy éppen a fügelekvár-kecskesajt-prosciutto.

A tavasz közeledtével a Freyja elviteles dobozai is megújultak, amelyeknek legfontosabb feladatuk, hogy a gondosan díszített finomságok sértetlenül érjék el céljukat, és teljes maradjon az élmény.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép:Galette

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Gasztroenterológusok figyelmeztetése: ez az egyszerű reggeli szokás megváltoztathatja az 50...

Az idő múlásával sokan tapasztalják, hogy a szervezetük már nem reagál úgy, mint korábban. Az emésztés lelassulhat, a komfortérzet csökkenhet, és olyan panaszok jelenhetnek meg, amelyek fiatalabb korban ismeretlenek voltak. A gasztroenterológusok szerint ezek hátterében gyakran a bélrendszer állapota áll, amely az életkor előrehaladtával egyre nagyobb odafigyelést igényel.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...