Ilyen trappistát se tudunk többé venni: rendelet tiltja árusítását

A trappista sajt a magyarok egyik kedvence, amit gyakran tömbként árusítanak. Ezentúl viszont nem láthatjuk többé ilyen formában.

A Magyar Élelmiszerkönyv trappista sajtra vonatkozó új fejezete arról árulkodik, hogy egyre nagyobb igény van a jó minőségű élelmiszerek iránt, azonban a trappista sajt alakjára, méretére, tömegére és összetevőire vonatkozóan is tartalmaz újdonságokat.

sajtok a boltban
A trappista sajt nevének védelme nemcsak jogi kérdés

A trappista sajt nevének védelme nemcsak jogi kérdés, hanem a minőség és a hagyományok megóvásának eleme is. A jogszabályok kimondják, hogy az elnevezés nem lehet félrevezető, utalnia kell a termék valódi jellegére.

A Tej Terméktanács az elmúlt években többször hangot adott azon aggodalmának, hogy pl. Lengyelországból, Szlovákiából és Németországból több ezer tonnányi – náluk kevésbé elterjedt, alig ismert – trappista sajt érkezik Magyarországra úgy, hogy az érintett külföldi tejfeldolgozók nem is gyártanak trappistát. A hazai gyártású trappista sajt hagyományosan korongalakú, ahogy ez mostantól már jogszabályban is rögzített, ezért a hasáb alakú trappista sajt – melynek döntő többsége import eredetű – kizárólag szeletelt vagy reszelt formában, valamint több összetevőből álló élelmiszer alapanyagaként lesz majd csak forgalomba hozható

– írták.

Ami azt jelenti, hogy a hasáb alakú sajt csak szeletelt vagy reszelt formában hozható forgalomba, emellett több összetevőből álló élelmiszer-alapanyagaként gyártható. A jogszabály azonban nem vonatkozik a külföldi eredetű tömbsajtokra.

Receptajánló:

A Tej Terméktanács arra is kitért, hogy félkemény sajtból nem lesz hiány továbbra sem, de a tömbök eredeti nevükön érkeznek, és nem trappistának lesznek átcímkézve.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Az EVA AIR bemutatja új Premium Economy osztályát a Bécs–Taipei...

2025. november 3-tól az EVA AIR utasai teljesen új élményben részesülhetnek a Bécs–Taipei közvetlen járatokon: a légitársaság Boeing 787-9 repülőgépein debütál az új Premium Economy kabin, amely a kényelmet, a térkínálatot és a modern fedélzeti szolgáltatásokat ötvözi az Economy és a Business osztály közötti tökéletes átmenetként.

Legújabb receptek

Nagyon vajas aranygaluska

Pihe-puha, szaftos kelt tészta, rengeteg dió és krémes vaj, melyeket mind körbejár a citromhéj intenzív aromája: ez az aranygaluska. Ki ne szeretné ezt a desszertet, pláne egy selymes ...

Svéd mézeskalács

Ha a ropogós mézeskalácsok rabjai vagytok, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a sötétbarna svéd csodakekszet, mert mennyeien fűszeres és csodásan ropog! Falatozhatjuk magában az ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 szobanövény, ami könnyedén és boldogan viseli a téli, száraz...

A téli, napsütésben nem bővelkedő hideg hónapok illetve a fűtött lakások megviselhetik a szobanövényeinket. Akadnak olyan egyedek, melyek kifejezetten nehezen tűrik ezt az időszakot és a fűtés következtében uralkodó száraz, meleg levegőt beltéren, de olyanok is, amelyek viszont simán bírják. Utóbbi csoportból mutatunk most ötöt.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...