Töltsük meg a sütőtököt

A sütőtök az egyik legfontosabb vitaminforrásunk télen. Finom édes, nagyon jó sütve, főzve, nyersen, reszelve, salátának, levesnek, főételnek, köretnek, édességnek.

Egyszóval mindennek felhasználható, elkészíthető. Én is nagyon szeretem, sokféleképpen készítem.

15-16 évvel ezelőtt meghívtak az első Tökfesztiválra Őriszentpéterre.Ott megtudtam, hogy a tökből akár építeni is lehet (lásd tökház), de használható még különböző játékos versenyek eszközeként is. Érdekes volt figyelni, hogy erős emberek kezéből milyen messzire tud repülni! Volt ott még tökszépségverseny, sőt, a legnagyobb érdeklődéssel várt verseny a legsúlyosabb tök versenye volt. Hiszik, nem hiszik, több száz kiló feletti versenyző is akadt - természetesen a tökök között. Manapság inkább csak a körte alakú kanadai tököt ismerik az emberek a piacról. Itt-ott ugyan feltűnik még a hagyományos sárga színű tök, illetve egyre ritkábban a szürke héjú sütőtök. Erről a fajtáról azt tudtam meg, ha kicsi serdülő tökként felnyitják egy nem túl nagy lékkel, majd belerejtenek valamit és visszateszik pontosan a kivágott darabot, akkor az összenő. Amikor megérik a kezelt tök, benne lesz a belerejtett ajándék, és kívülről csak egy vékony forradás látszik.

Tudták Önök, hogy van olyan tökféle, amelyet csak az olaja miatt termelnek? Na, azok magján nincsen héj.Őriszentpéteren oldódott meg számomra az a rejtély, hogy hogyan tisztítják meg azt a rengeteg magot, amiből a tökmagolajat verik. Igen, verik, mert volt szerencsém, és én is sajtolhattam olajat. Hozzáteszem: nem egyszerű és nem is könnyű munka.

Ezen az eseményen persze más versenyek is voltak. A nők összemérték erejüket lekvárfőző versenyen, illetve tökös sütemények versenyén.Én zsűriztem ezeket. Azért szeretem az ilyen típusú felkéréseket, mert a sok megkóstolt pályamű között mindig tanulok rengeteg újdonságot. Ráadásul az Őrségben a tök és a tökmag kultúrája nagyon messzire nyúlik vissza.

A zsűrizés után én is tarthattam egy bemutatót tökből készült ételekből. Persze azok az ételek a ma világából kerültek oda, így érdekes volt az ott élők számára is. Ahogy én sok új dolgot tanultam, Nekik is tetszett, ahogy én készítettem az ételeket sütőtökből. Jó volt, szívesen megyek arrafelé, mert ezek az emlékek mindig előjönnek. A töltött tök is - amelyet a fenti videón is láthatnak - egy újfajta megközelítése egy régi ételnek.

Töltött sütőtök a Budaytól recept

„Egyenek mindig jót, és élvezzék az ízeket!”

Buday Péter

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

Ezért ne vegyél soha előre reszelt sajtot

A kényelmi termékek rendszeresen átveszik az irányítást a konyhában, főleg ha nincsen kedvünk vagy időnk mindent magunk elkészíteni. Gyakran használt „mentőöv” az előre reszelt sajt is, pedig több szempontból is alulmarad a frisshez képest.

Lakos Benedek

További cikkek