Tökéletes gyümölcsös minipiték Karácsonyra

Ezekkel a mini muffinsütő-formában sült savanykás töltelékű pitékkel hatalmas ász lehetsz, a karácsonyi vendégsereg megnyalja utána mind a tíz ujját!

Ha valamelyik ismerősöm messzi országba utazik, mindig megkérem, hozzon nekem onnan egy nemzeti szakácskönyvet vagy néhány gasztroújságot. Most Új-Zélandról érkezett az áldás. Ott éppen nyár van, de a Karácsonyt azért nem hagyják ki a naptárjukból. A napfényes ünneplés nem garantált, mivel az időjárás olyan változékony, főként az északi szigeten - itt akár egy nap alatt az összes évszak lepereghet előttünk.

Tökéletes minipiték Karácsonyra recept

Kiwiktől kiwiknek

Egy szó mit száz, ezeket a minipitéket kiwik készítették kiwiknek. A kiwi egy gyümölcs (fruit), vagy madár (bird), utótag nélkül pedig a betelepülő, gyarmatosító lakosokat, az angol ajkú kolóniát jelöli. Az Európából áthajózók magukkal vitték a szokásaikat és a receptjeiket, ezért lehetséges, hogy az első finomság, amin megakad a szemem, ez a karácsonyi pite volt. Omlós linzertészta-kosárkák isteni gyümölcsös-mandulás töltelékkel, ennél jobb nem lehet.

Tökéletes minipiték Karácsonyra recept

Mi ez a darált hús a hűtőben?

Ahogy már említettem, a recept hazájában éppen nyár honol, így a leírásban szereplő friss gyümölcsök helyett fagyasztottal operáltam, de a piték értékükből ezáltal nem veszítettek semmit. A bekevert tölteléket a hűtőbe tettem, ameddig begyúrtam és pihentettem a tésztát. Közben ki-be jártak a gyerekek a konyhába, nyitogatták a hűtőt, és elhangzott a tuti kérdés: mi ez a darált hús a hűtőben? Aztán megkértem őket, kóstoljanak bele, és rögtön rájöttek, jól cserben hagyták őket az érzékeik.

Tökéletes minipiték Karácsonyra recept

A végeredmény csodás lett, még úgy is, hogy nem találtam a mini kiszúróformáimat, és így lemaradtak a kis fenyőfa tésztaformák a piték tetejéről. Különben, erről jut eszembe, hogy más ünnepekre is elkészíthetjük őket, például húsvétra nyuszikkal, szülinapitorta formájú tésztakalapokkal. Aki beleharap egy ilyen minipitébe, azonnal ünnepi hangulatba kerül. Elég csak ránézni, és ha nem akartál annyi édességet enni, még akkor is megkóstolod! Úgyhogy próbáld ki!

Jövő héten újabb karácsonyi finomságot hozok, ti is gyűjtsétek a legjobb ünnepi recepteket, nyakunkon a nagy főzőcskézés ideje!

Gréti

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Sütés nélküli sütemények húsvétra

Remélhetőleg jól fognak jönni ezek a sütés nélküli sütemények húsvétra: nagy szolgálatot tehetnek, ha a sütő bekapcsolása nélkül úsznánk meg az idei ünnepet. Mert így is lehetséges.