Sok háztartásban más és más szabály érvényesül a tojás tárolására. Egyesek szerint a pulton, szobahőmérsékleten is biztonságban van, mások viszont állítják, hogy csak a hűtőszekrény garantálja a frissességet. Érdekesség, hogy a két nézőpont gyakran földrajzi határok mentén különül el: míg a britek körében elterjedt a kamrában tartás, addig az amerikaiak inkább a hűtőt részesítik előnyben.
Mary Berry, a világhírű gasztroíró és televíziós személyiség most a hűtőpártiak mellé állt. szakácskönyvében egyértelműen fogalmaz a tojás tárolásáról:
A tojásokat a dobozukban, a hűtőszekrényben tároljuk,távol az erős ételektől, hogy ne vegyék át az ízeket és szagokat a héjukon keresztül.
Berry azt is tanácsolja, hogy a tojásokat a hegyes végükkel lefelé helyezzük el, mert így a sárgája a közepén marad. Emellett felhívja a figyelmet arra, hogy a szavatossági idő lejárta előtt mindenképp használjuk fel őket.
Az élelmiszer-biztonsági szakemberek egyetértenek abban, hogy az 5 °C körüli hőmérséklet a legideálisabb.
Nem mindegy azonban, hová kerülnek a hűtőben:
a középső polc stabil hőmérséklete sokkal biztonságosabb, mint a gyakran nyitogatott ajtóé, ahol a tojások hamarabb megromolhatnak. Jenna Kelly higiéniai szakértő külön is hangsúlyozza, hogy a hűtőajtó nem megfelelő tárolóhely számukra.
A tojás a mindennapi étrendben nemcsak praktikus alapanyag, hanem egészségügyi szempontból is értékes. Reggelire például kiválóan illik zabpehely mellé, ráadásul egy egyszerű trükkel a főtt tojás héja pillanatok alatt eltávolítható – így az elkészítése is gyerekjáték.