Tippek a karácsonyi frász ellen

Decemberi frász? Tippjeinkkel elkerülheted az ünnepi szezon rettegett rémét – semmi sem marad ki a bevásárlólistáról, időben felkészítünk, hogy miket kell beszerezned!

Minden évben, ha eljön a december, kétségbeesetten kapunk mindenfelé, szervezzük a rokoni látogatásokat, a baráti vacsorákat, gondoskodni kell az ajándékokról, az alapanyagok beszerzéséről, a fáról, a díszekről... a sor végeláthatatlannak tűnik. Cselezzük ki a decemberi káoszt – az idegbajt megelőzvén –, az alábbi lista mankót nyújt ahhoz, miket érdemes már most beszereznünk, hogy elkerüljük az év végi tumultust!

A liszt, cukor, só – ezek kihagyhatatlan kellékek lesznek az ünnepi sütés-főzés során. Lisztből jó, ha több kilóval készülünk, esetleg többfélével – mondjuk teljes kiőrlésűvel is. Cukorból 2-3 zacskóval legyen otthon, ebből az egyik mindenképpen porított formában. Próbáljuk autó segítségével lebonyolítani a bevásárlást – ha a családnak nincsen, jó, ha összefogunk a szomszédokkal vagy a barátokkal!

Olaj, zsír, vaj – ízlés kérdése, ki mivel süt-főz, de egy jó minőségű olívaolaj igazán ünnepivé teszi az ételkészítést, kacsa-, liba- vagy mangalicazsírral nagyon finom ízt kölcsönözhetünk az ételeknek, a vaj a párolni valók mellett pedig természetesen a süteményekhez szolgál majd zsiradékul.

Könnyen megfeledkeznénk róluk, pedig: a fűszerek nincsenek szem előtt annyira, így előfordulhat, hogy 24-én délelőtt bors nélkül maradunk. Nézzük végig a készleteket! A régen felbontott, de el nem használt zacskókat – ha fél évnél hosszabb ideje bontottuk meg – kénytelenek leszünk szemétbe dobni: a fűszerek, de a sütőpor is rengeteget veszít így az erejéből. Vaníliás cukor, sütőpor, szódabikarbóna, bors, bazsalikom, szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, esetleg citromhéj... ezeket ne felejtsük.

Mézeskalács receptek

Ha szeretnénk mézeskalácsot, mézes sütiket készíteni – és már miért ne –, gondoskodjunk róla, hogy időben beszerezzük a mézet a termelőtől! Nagyobb mennyiség rendelésekor talán még kedvezményt is kapunk és annyi szent, hogy rengeteg, boltban kapható mézzel összevetve jobban járunk.

Ha tudjuk már előre, hogy olyan húst tervezünk sütni-főzni majd, melynek a beszerzése nem egyszerű feladat, már most érdeklődjünk a kedvenc hentesünknél, hogy tud-e számunkra hozatni, könnyen meglehet ugyanis, hogy a vágyott portéka beszerzésére több hetet is várnunk kell – gondoljunk csak a vadhúsra, a ritkább halfajtákra. Ha mégis korábban megérkezik az áru, ne habozzunk, mehet a fagyasztóba, hogy aztán 23-án éjjel szépen-csendben kiengedjen.

Nincs advent linzer nélkül!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!