A kígyóuborka a saláták, szendvicsek egyik alaptartozéka. Hogy neveljünk otthon a teraszon, balkonládában? Mire figyeljünk?
Így használd fel a most zsenge UBORKÁT a lehető legtöbb...
Végre nemcsak a téli hónapok exportált, élvezhetetlen, vízízű kígyóuborkái találhatók a standokon, hanem a meleg és napfény érlelte, hazai darabok is, a fürtös uborkáról már nem is beszélve. Uborkából nemcsak saláta és savanyúság készíthető – mutatjuk még, mi minden.
Szekeres DóraUborkának a hűtőben a helye? Csak lassan a testtel!
Hazaérsz a bevásárlásból, és bedobod az uborkát a hűtőbe a többi zöldséggel? Nos, több ponton is tévedsz. Egyrészt az uborka nem zöldség, másrészt a helye sem a hűtőben van.
Szász Nóri5 ok, amiért érdemes minél több uborkát enned
Bár 95 százalékban vízből áll, az uborka mégis nagyon jótékony hatással van a szervezetre, éppen ezért érdemes belőle minél többet fogyasztani.
NosaltyTartsd be a következő tippeket a kígyóuborka ültetéssel kapcsolatban
- Az uborkának sok napfényre van szüksége ahhoz, hogy bőséges termést hozzon, mivel a növény nagymértékben a fotoszintézisre támaszkodik, hogy erős és termőképes indákat építsen.
- Mivel hosszú indákat nevel, készítsük támasztékot a számára, amire felfuthat, így a gombás, baktériumos betegségek is kevésbé károsítják, permetezés esetén pedig könnyebben hozzáférhetünk a levelek fonáki részéhez is. Fa, fém vagy bambusz tartó rudak és drót vagy műanyag háló kombinációja tökéletesen megfelel.
- Gazdag, termékeny talajra van szüksége ahhoz, hogy erőteljes növekedésnek induljon és megfelelő ütemben fejlődjön. Az ideális a laza, humuszban gazdag talaj.
- Miután a növények elkezdtek növekedni és termést hozni, rendszeresen szedni kell róluk az uborkát, hogy továbbra is teremjenek. Ha elmaradunk a rendszeres betakarítással, a növények inkább arra fordítják az energiájukat, hogy a meglévő gyümölcsök nagyobbak legyenek, és nem arra, hogy új virágokat hozzanak létre.
- Az uborkának vízből is sokra van szüksége. Ha nem öntözzük rendszeresen, akkor keserű lesz a termés. A legjobb langyos, állott csapvizet vagy esővizet használni.
A betakarított uborkát 7-10 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben, de lehetőleg a szedés után minél hamarabb használjuk fel.
Érdemes az egész uborkát fóliába csomagolni, vagy zárható zacskóban tárolni a hűtőben, hogy ropogós maradjon.
Olvass még a témában: