Készíts velünk TEPERTŐT házilag – A szalonnaszag diadalának története

Nem kertelünk: a házi tepertőkészítés ha nem is veszélyes, de szagos üzem, de a zsír kedvelőinek kedvence lehet. Még ha van is egy jókora ablak a konyhánkban, garantált, hogy a konyha és a környéke napokig "illatos" marad. Cserébe isteni mangalicatepertőt majszolhatunk, nagyon boldogan.

Kezdjük az elején: ha tepertőt készítünk, legyünk igazi konyhai játszós ruhában, aminek bátran mangalicaszaga lehet. Ezen felül kell nekünk még egy (szerintem) magasabb falú edény (hogy a sercegő olajat kordában tartsuk, és kevesebbet kelljen takarítani), egy fakanál és egy krumplinyomó is.

Az alábbi módszerrel barnára sült, belül nedves, mégis roppanós külsejű tepertőt kapunk. Egy valamire kell igazán odafigyelnünk: ne legyen magas a zsír hőmérséklete, mert akkor inkább „elpárolog” a zsír, mintsem hogy mennyei tepertő lenne belőle.

Hozzávalók:

  • 1 kiló mangalica zsírszalonna/háj (ez lehet sertés, kacsa, vagy liba is természetesen)
  • 1 dl víz
  • 1 vöröshagyma / 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tej

Ebből a mennyiségből nagyjából 140 g tepertőt kapunk. A kívánt mennyiség fényében szorozzuk fel a hozzávalók arányát.

Figyeljük a zsír hőmérsékletét és kavargassuk jól azt a zsírtengert!

Az előkészítés nagyjából 10 percet se vesz igénybe: vágjuk fel zsírszalonnát/hájat ízlésünk szerinti darabokra. Én 2*2 centis darabokra vágom, mert azokból tényleg falatnyi tepertők lesznek. Ha ezzel megvagyunk, tegyük a zsírszalonnát a vízzel együtt az edénybe, majd süssük közepes lángon. Tartsuk szemmel és kevergessük rendszeresen, majd kb. 30 perc elteltével durrantsunk alá jobban. Ha már nagyjából meg vagyunk elégedve az állagával, dobjuk bele a vöröshagymát/fokhagymát, aztán adagoljuk hozzá a tejet.

Mielőtt bárki meghökkenne, a tejtől lesz szép barnás színe a tepertőnknek. Csak vigyázzunk, mert a tejtől kisercenő zsír mindent összepiszkol. Ennek fényében vagy válasszunk egy magasabb falú edényt, vagy öntsük le a zsír egy részét.

Ha elkészült a tepertő, a krumplinyomó segítségével nyomjuk ki belőle a felesleges zsírt, majd hagyjuk kihűlni. Biztos van, aki forrón szereti, de csak óvatosan, mert nagyon el tudja csapni az ember hasát.

A kiolvadt zsírt pedig becsüljük meg, használjuk el főzés során, süssük bele kenyérbe vagy kenjük kenyérre.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...