Télálló csülkös káposzta

Csülkös káposzta - télen savanyított káposztából készül, nyáron pedig friss és zsenge fehérkáposztából. A csülökhús és a káposzta ugyanis remekül összeillik!

Elzászban a francia és a német konyha is a magáénak mondja ezt az ételt - a német konyha meg sem lenne káposzta nélkül. A lengyeleknél is figyelemre méltó a káposztás sertés ételek sokasága, és Erdély, Ukrajna és mi magyarok sem vetjük meg az effajta finomságot. Igaz, télen inkább nehezebb formában esszük. Ilyenkor kerül alá egy kis füstölt hús, és többnyire savanyított káposztából készül. A nyári, úgynevezett lucskos káposzta pedig mindig édes káposztából fő.

Jó, ha tudjuk, hogy ha fehérkáposztával készítem az ételt, akkor remekül illik bele a fehérbor is.Viszont ma sietek, mert este buli lesz, és természetesen másnap macskajaj.Ja, arra is a káposzta csülökkel a legjobb gyógyír, méghozzá korhelyleves formájában - igaz, abba jól jön egy kis száraz kolbász is.De nem folytatom, mert elkések. Este vendégeim érkeznek ezért ma ilyen rövid az írás.

Boldog Új Évet Kívánok!

Csülkös káposzta recept

„Egyenek mindig jót, és élvezzék az ízeket”

Buday Péter

Hozzászólások (1)

Mária fehérvári

megcsinálom köszönöm

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek