Tavaszváró almás kalács

E heti gasztrobloggerünk, Recept Lounge egy télűző almás finomságot hozott nektek. Hiszen perceken belül itt a tavasz, úgyhogy ideje ráhangolódni az új évszakra!

{ GALÉRIA = title:Tavaszi%20alm%C3%A1s%20kal%C3%A1cs, 1,2,3,4,5,6 }

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem olyan érzésem van, mintha ez a tél soha nem akarna véget érni. Nem vitatom, a télnek is megvolt a varázsa. Rengeteg szívet melengető sült, teasütemény, torta, fánk, és más finomság is megfordult a konyhámban, de a napokban már óriási kényszert éreztem, hogy vidám színekkel becsalogassam végre a tavaszt is. Így született meg az utolsó téli almák felhasználásával ez a mutatós tavaszhívogató kalács.

Hozzávalók a tésztához

  • 5 dkg élesztő
  • 50 dkg finom liszt
  • 1 db tojás
  • 1 db tojás sárgája
  • 65 g cukor
  • 8 dkg vaj
  • 2 dl langyos tej
  • pici só
  • 1 db citrom héja

Töltelék:

  • 2-3 db alma
  • 1 db citrom leve

Hozzávalók a cukros morzsához:

  • 120 g liszt
  • 60 g cukor
  • 8 dkg vaj

Elkészítés

  1. Az élesztőt langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk.
  2. A tészta többi összetevőjéhez adva kelt tésztát készítünk. Legalább 60 percig kelni hagyjuk, közben pedig elkészítjük a tölteléket.
  3. Az almákat megmossuk, hámozás nélkül kettévágjuk, a magházakat eltávolítjuk, vékonyan felszeleteljük őket, és a szeleteket megöntözzük a citrom levével.
  4. Az időközben megkelt cipónkból egy rudat formázunk, és kb. 2 cm-es távolságban több helyen mélyen bevagdossuk.
  5. Sütőpapírral kibélelt király sütőformába tesszük, és a mélyedésekbe legyezőszerűen belenyomkodjuk az almaszeleteket.
  6. A lisztből, cukorból, vajból morzsát készítünk, és rászórjuk a kalács tetejére.
  7. Letakarva még további 30 percig kelesztjük.
  8. Előmelegített sütőben 45-50 perc alatt aranybarnára sütjük.
  9. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban átsült-e már a kalács.

Recept lounge blogja >>

Recept lounge a facebookon >>

Hozzászólások

Ekka969

Sziasztok! Én ebben a pillben teszem be a süt?be, eddig gyönyör? a kalács, remélem az íze is isteni lesz :) , annyi tanács még el kelt volna, hogy hány fokos süt?be tegyük, na és hogy tehetem a receptkönyvembe, mert nincs itt ez a funkció és ahogy elnézem ez egy igen nagyszer? kelt kalács lesz, jó lesz meg?rizni kés?bbre is .. ?!

Törölt felhasználó

Kedves Ekka969. Remelem ízleni fog a kalács. Igazad van a sütésre vonatkozó adat kimaradt. Gázsütõ:180 fok. Hõlégkeveréssel 160 fok. Üdv receptlounge.

Ekka969

Szia :) Bevált a jóslatom, már negyedjére sütöm, mindenkinek ajánlom, igazán remek kalács :) Annyit változtattam rajta, hogy amikor citrommal meglocsolom az almákat,akkor teszek még rá fahéjat és egy kis kristálycukrot, így nem annyira vad, szóval köszike !!

Törölt felhasználó

Nagyon örülök Ekka969 :-))) Köszönöm a tippeket. Valóban jó ötlet a cukor és a fahéj ízlés szerint. Üdvözlet. Szanten

Címlapról ajánljuk

További cikkek