Tarte flambée – a lángos franciául

A kemencében sütött kenyértészta feltéttel megpakolva a legtöbb európai konyhában megtalálható. Az olaszoknál pizza, nálunk töki pompos, a németeknél Flammkuchen. A franciáknál pedig tarte flambée.

{ GALÉRIA = title:Tarte%20flamb%C3%A9e%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l-l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11 }

Minden erjesztett kenyeret sütő kultúrában a kemence volt a háziasszony egyik legjobb barátja. Ápolni kellett, takarítani, és nagyon jól ismerni. Hiszen, ha nem megfelelő időben tették bele a kenyeret, sületlen lett, vagy éppen túlsült – ahol pedig a kenyér a mindennapi táplálék volt, ez a hiba nem fordulhatott elő. Tesztelni kellett hát. Nem egy egész kenyérrel, csak egy darab leszakított, kilapított tésztával. Ha az elkészült, a kemence készen állt a kenyérsütésre. Ezt a finom, megsült kenyérdarabkát pedig soha nem dobták ki – a helyi termékekkel megpakolva jóízűen elfogyasztották. Az olaszoknál olajjal és fűszerekkel (eredetileg nem paradicsommal!), olyan vidéken pedig, ahol a tejtermékek előnyben voltak, tejföllel és túróval. Ahogyan Elzászban, a francia-német területen is. A kemence lángjaitól megfeketedett lepénykenyérről lekapargatták a túlsült részeket, és négyzet alakúra vágva tálalták.

A tarte flambée receptjét itt találod >>

A francia lángost a németek Flammkuchennek hívják, és annyira „házi jellegű" volt, hogy az ötvenes évek végéig nem is nagyon árulták vendéglőkben. Ma azonban minden kiskocsmában, bisztróban és étteremben megtalálható Elzászban, így ha arra járunk, semmiképpen ne hagyjuk ki! Ha pedig nem tervezünk mostanában francia utat, akkor készítsük el otthon, rendkívül egyszerű! A rusztikus ízeket akkor is megkapjuk, ha nem frommage blanccal, hanem túróval, nem creme frech-sel, hanem zsíros tejföllel, és nem lardonssal, hanem kolozsvári szalonnával készítjük!

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

A dekorációért köszönet a Butlersnak >>

Címlapról ajánljuk

7 igazán csúnya lakberendezési baki

Vannak bizony olyan lakberendezési divathullámok, amelyeket azóta próbálunk feledni, hogy valaha szembejött velünk otthon vagy (szerencsésebb esetben) egy szomszédnál, egy filmben vagy az interneten. Lássunk pár igazán csúnyát, a teljesség igénye nélkül.

Brecz Judit

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.