Szívmelegítők: a puncs és Mr. Darcy

Tél, kint havazik, bent meg illatozik ez a rubintcsoda a bögrénkben. De akinek ez nem elég kedvcsináló: Lizzie Bennet is ezt kortyolgatta, mielőtt Mr. Darcy felkérte táncra!

Bizony, a puncsital évszázados hagyományokra tekint vissza. Azoknak a bizonyos angol báloknak például elmaradhatatlan kelléke volt. Nagy tálakból merőkanállal szedték a hölgyek a kis csészeszerű pohárkákba, mintha csak teát innának. De a puncs annál jóval alattomosabb partiital. Mert bár tartalmaz némi vizet is, azért a fő összetevője mégiscsak a rum és a bor. E kettő kombója pedig – el tudjuk képzelni – rövid út az önfeledt szórakozáshoz.
Az Égetett angol puncs receptjéért kattints ide!
A puncsnak sokféle elkészítési módja ismert. Én csupán a 20. század eleji Ínyesmester szakácskönyvét lapozgatva is 9, teljesen különböző receptet találtam. Van köztük tojásos, pezsgős, hideg, narancsos és konyakos is. Az Égetett angol puncs névre hallgató az egyik legegyszerűbb, talán alapvetőnek tekinthető leírást tartalmazza. Cukrot kell karamellizálni hozzá citromhéjjal, majd rummal, vörösborral és vízzel felöntve azonnal, vagy kihűtve fogyasztani.
Az Égetett angol puncs receptjéért kattints ide!
Az első igazán hideg, téli napokon, így november végén is jól tud jönni ez az ital. Persze, ha már a pelyhes hóesést kémlelhetjük vele az ablakból, valószínűleg még nagyobbat domborít. De ami engem igazán meggyőzött arról, hogy a puncsivásnak helye van a teremtésben, az az, hogy a Büszkeség és balítéletben is többször előforduló szereplőről van szó. Gyerekkorom egyik meghatározó élménye a 6 részes BBC-feldolgozás vasárnap délutánonkénti folytatólagos megtekintése videókazettáról az anyukámmal. A család férfitagjai ilyenkor jó messzire elkerültek minket és a tévét is, valamiért a másik nem képviselői 5 percnél tovább nem viselik a dagályos mondatokat és a nők férjfogási taktikáinak kivesézését. Sajnos már több éve, hogy utoljára végignéztem a sorozatot, de még mindig kívülről tudom az összes párbeszédet, így magát a regényt is, lévén, meglehetősen szöveghű feldolgozásról van szó.
A puncs természetes élőhelyén
Imádtam a ruhákat, a frizurákat, a táncokat, Mr. Bennet somolygását, Mrs. Bennet sivalkodását, Jane bambaságát, Mr. Collins zsíros haját, a polcok elrendezését a paplak szekrényében és persze Mr. Darcy vizes ingét is. Aztán ahogy egyre divatosabb lett a regény és ez a filmadaptáció, úgy tűnt egyre kevésbé menőnek az iránta való rajongás, az ember 13 évesen már csak így működik. De már elég idős vagyok ahhoz, hogy fel merjem vállalni: még mindig imádom a Büszkeség és balítéletet filmestül, könyvestül, puncsostul.
Az Égetett angol puncs receptjéért kattints ide!
Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.