Színes levesek sonkaléből

A húsvéti készülődés „alapművelete" a sonkafőzés, de most nem a sonkáról, hanem a levéről lesz szó. Pontosabban az újrahasznosításáról, és unokáim egyik kedvencéről, a belőle készülő paradicsomos krumplilevesről.

Gondolom, nem vagyok egyedül, aki nem zúdítja a lefolyóba a sonka főzőlevét. A spórolás oka pedig, hogy sokféleképpen felhasználható. Egy adag belőle a tojásoké, ugyanis finomabb a füstölt lében főtt tojás. A maradék mehet a hűtőbe, néhány óra múlva a zsír leszedhető a tetejéről. (Anyukám a zsírját is elrakta, többnyire a lencséhez vagy babhoz készülő rántáshoz használta, de hús sütésénél is bevetette, ha füstös „ízt” akart elérni.) Lássuk akkor most a nálunk kötelezően készülő sonkaléleveseket, és bővebben a nagy kedvencet, a paradicsomos krumplisat!

Családi hagyomány ugyanis így tavasszal, hogy a sonkalé az alapja valamilyen színes levesnek. A „zöldek” egyik változata, mint már írtam, turbolyával, a másik salátával vagy sóskával készül. Unokáim rózsaszín korszakához – mert tagadhatatlan, hogy a lányok keresztülesnek ezen, amikor minden ruhájuk, játékuk, mütyürjük csakis ebben a színben képzelhető el – pedig nagyon passzol a paradicsomos krumplileves. Saját közvélemény-kutatásom szerint ezt a levest kevesen ismerik, nálunk azonban nagyon népszerű. Már gyerekkoromtól szeretem, és unokáim is megkedvelték – rózsaszín korszakukból ugyan már kinőttek, de a leves „túlélte” a korszakváltást.

Anyukám mindig rengeteg paradicsomlevet rakott el a saját kertjében termelt paradicsomból – volt tehát bőven alapanyag hozzá –, de erről majd máskor. Most nincs házi paradicsomlé, de a leves elkészítésének hagyománya, így húsvét környékén megmaradt. Egyszerű, gyorsan összedobható, még habarni sem szükséges. A krumplis ételek sűrítésére két módszerem is van: az egyik, hogy nagyon apróra vágok, vagy reszelek egy nagyobb krumplit, ami szétfő menet közben. A másik metódus, hogy ugyanennyi, már megfőtt krumplit turmixolok, és jelen esetben azt keverem össze a paradicsomos tejföllel, és mehet a levesbe, csak össze kell rottyantani! Maradék sonkát is bele lehet kockázni a tálalásnál. Főzeléknek is elkészíthető a paradicsomos krumpli, a gyerekek nagyon szeretik!

Szóval, talán megér egy próbát – és a finom sonkalé sem megy veszendőbe! Ha nagyon sós lenne a leve, vízzel hígítható.

Mari nagyi

Címlapról ajánljuk

További cikkek