Nagymamák csodafegyvere: botmixer

Ugye, milyen jó érzés unokánktól hallani: a nagyi főztje a legfinomabb! Hogy ezt elérjük, először a pépek, pürék világában kell bizonyítanunk – és ahhoz jól jön egy kis segítség.

Én anyukám jénai reszelőjével kezdtem – almából még csak-csak, de répából levet fakasztani egykönnyen nem lehetett vele. Aztán hagyománytiszteletből megmaradt, amikor megjelent a turmixgép. Tudjátok, az az NDK-s, levehető tetejű. Jó volt az is, nem mondom, de bevallom, többször repült el a teteje és színes trutyi borított be konyhát és gyereket. (Ebben a cikkünkben már esett szó róla.) A másik gondom az volt vele, hogy vagy újra visszatért a család a pépes ételekhez, vagy nekem kellett a maradékot megennem, mert néhány kanálnyi mennyiséggel nem tudott a gép megbirkózni.

Nagymamaként leghűségesebb segítőm már a botmixer lett. Nem tudom, ki találta fel, de lehet, hogy ez is, mint a másik konyhai csoda, a teflon, egy egészen más irányú kutatás hozadéka. Mondjuk, ha a habarcskeverőre gondolok, talán az építőiparnak tartozom hálával. Mindegy is, fő, hogy van, mert könnyebbé teszi a konyhai munkát.

Érdemeit hosszan sorolhatnám, hiszen lehet vele:

  • zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat, leveseket, kencéket pépesíteni
  • nem kell agyonfőzni az ételeket
  • és ami verhetetlenné teszi, hogy a kisebb, babaadagnyi mennyiséggel is hibátlanul dolgozik.

Bébiétel-receptekért kattints ide! >>

A botmixer további előnyei:

  • kis helyen elfér
  • kevesebb edényt kell használni, mert nem kell áttöltögetni az ételt, hanem a főzőedényben is lehet mixelni
  • csak a keverőfejet kell mosogatni.

Mari nagyi néhány cseles megoldása

  • Bármilyen gyümölcsturmixba néhány szőlőszemet is teszek, maggal együtt – mert azt amúgy kiköpködnék a gyerekek –, így a szőlőmagolaj jótékony hatása nem vész el.
  • Ha unokáim körmein fehér csíkokat, pöttyöket látok – ez A-vitamin- és kalciumhiányt jelez –, sárgarépát, brokkolit gyakrabban készítek. Ezekhez mindig mehet kicsi olívaolaj is – az A-vitamin így jobban felszívódik.
  • Almát, répát, céklát gyakran használok együtt turmixokban, és néhány sóskalevelet is bevetek savanyításra.

Az uborkát nem szívesen ették unokáim, ezért a túrókrémbe apróra felvágtam – azóta gond nélkül falatozzák, nagy kedvencük lett. És finom!

{ GALÉRIA = title:T%C3%BAr%C3%B3kr%C3%A9m%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l-l%C3%A9p%C3%A9sre, 0,1,2,3,4,5 }

Fontos! Amint befejeztük a mixelést, azonnal áramtalanítsuk a gépet, húzzuk ki a konnektorból! Sajnos saját tapasztalat az is, hogy éppen mutatóujjammal szedegettem ki a kések közül a maradékot, amikor véletlenül megnyomtam az indítógombot…

Mari nagyi tippje: Sok baba nehezen barátkozik meg bizonyos ízekkel, ezért a nemszeretem zöldségekből – ez lehet spenót, zeller, tök, sóska, cékla – kicsi mennyiséget bele lehet csempészni az alapfőzelékbe. Így gond nélkül megeszik.

Mari nagyi menüje kismamáknak >>

Legközelebb az unokáimmal közösen mézeskalács-figurákat készítek!

Mari nagyi

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!