Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szeretnéd hazánkban elsőként élőben látni Michelangelo műveit? Játssz velünk!

A Test Diadala címmel kiállítás nyílik a Michelangelo és a 16. századi rajzművészet remekeiből a Szépművészeti Múzeumban. Nyerjetek FB-játékunkon jegyet, ott a helyetek! (x)

A Szépművészeti Múzeum április 5-én, a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megnyitott kiállításán, Magyarországon első alkalommal láthatóak Michelangelo és kortársai remekművei a széles közönség számára. Ha most figyeled Facebook-játékunkat, akkor Te is megnyerheted a 3 páros belépő egyikét!

A test diadala

Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című tárlat a reneszánsz mester és kortársai nyolcvan művét mutatja be. Michelangelo csaknem harminc, a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között a londoni British Museumból, a firenzei Uffiziből, a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból kölcsönzött alaktanulmánya érkezett a múzeumba. A budapesti kiállításon látható először az a rajz, amelyet nemrégiben fedeztek fel egy külföldi magángyűjteményben s a tizenéves Michelangelo legkorábbi ismert rajzaként azonosítottak.

A Szépművészeti Múzeum Leonardo da Vinci kamaratárlatát követően az itáliai reneszánsz másik géniusza, Michelangelo rajzművészetének szentel kiállítást. Az elsősorban szobrászként, festőként és építészként ismert Michelangelo egyben a 16. század legnagyszerűbb rajzolója is volt. Kortársaihoz hasonlóan műveit ő is papíron készítette elő, így rajzain keresztül bepillantást nyerhetünk remekműveinek alkotói folyamatába is.

A reneszánsz művészeket elsősorban az emberi test ábrázolása érdekelte; Michelangelo művészetének középpontjában a férfiakt állt. A Sixtus-kápolna boltozatán megfestett erőtől duzzadó, dinamikus pózokban megragadott aktjai generációk számára jelentettek inspirációs forrást. Ezért a tárlat fókuszában Michelangelo 29 alaktanulmánya áll: az első ötleteit megőrző, gyorsan papírra vetett skiccektől a művek kivitelezését közvetlenül megelőző, aprólékosabban kidolgozott, befejezett rajzokig. A kiállításon a látogató a mester hírnevét megalapozó legendás műveihez – mások mellett a Sixtus-kápolna mennyezetképeihez, a Medici-síremlékekhez, az elveszett Lédához és az Utolsó ítélethez – készült rajzain keresztül képet alkothat Michelangelo kiapadhatatlan alkotóerejéről és páratlan géniuszáról.

Michelangelo egyedülállóan hosszú, több mint hét évtizedes pályája során az őt körülvevő világ és a művészet is folyamatosan változott. Ezért rajzművészetét a 15–16. század állandóan átalakuló művészeti közegében legtehetségesebb kortársai és riválisai – mások mellett Leonardo da Vinci, Raffaello, Luca Signorelli, Jacopo Pontormo, Agnolo Bronzino, Francesco Salviati és Rosso Fiorentino – remekműveivel együtt követjük nyomon. A mester virtuóz rajztudásán túl így a kiállítás arról is képet ad, milyen sokféleképpen épültek be Michelangelo újításai a korszak művészetébe. A kiállított művek szisztematikus, szigorú időrendet követő áttekintése helyett a tárlat teret enged a szabadabb, gyakran a puszta vizuális párhuzamok által inspirált asszociációknak, meghagyva ezáltal a látogatónak a felfedezés örömét.

A kiállítás főtámogatója az UniCredit Bank Hungary Zrt., ahol több évtizedes hagyománya van a kultúra, azon belül a zene és a képzőművészet támogatásának. A társadalmi felelősségvállalás e formája a bank számára az egyik módja a társadalmi és gazdasági növekedés elősegítésének. E különleges kiállítás támogatásával a Bank célja az, hogy a magyar közönségnek is lehetősége legyen olyan nagy mesterek műveit látni, mint az utánozhatatlan Michelangelo.

A kiállításhoz angol és magyar nyelven egyaránt megjelenő, gazdagon illusztrált katalógus is készült, mely Michelangelót a 15–16. század sokoldalú művészeti közegében mutatja be.

A kiállítás kurátora és a katalógus szerzője: Kárpáti Zoltán, a Szépművészeti Múzeum munkatársa.

A két cikkünkben látható kép:

  • MICHELANGELO BUONARROTI - Férfihátakt/Male Nude Seen from Behind c. 1504 körül, Fekete kréta, ólomfehér/Black chalk, heightened with white, 196 × 270 mm
    © The Albertina Museum, Vienna
  • MICHELANGELO BUONARROTI - Férfiakt/ Male Nude Turning to the Right c. 1504–1505 körül, Fekete kréta, fedőfehér/Black chalk, heightened with white, 405 × 225 mm
    © Teylers Museum, Haarlem, The Netherlands

A kiállításról még több információért és jegyekért kattints ide!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!