A szentek a kajákban is megjelennek

Hányszor mondtuk már rá egy ételre, hogy isteni? Olyankor persze az ízére utaltunk, de meglepő módon egy-egy fogás a rajtuk megjelenő szentektől is válhat istenivé.

A rántott és grillezett sajt nem az a médium, amelyre szakrális témák kapcsán tippelnénk. Pedig ha jól belegondolunk, puha állagánál fogva a sajt nem csak az evilágiak kezében lehet jól formálható anyag. Az elmúlt években Jézusra vagy épp Szűz Máriára emlékeztető alakok a grillezés során többször is előtűntek a sajtok felszínén. De hasonló csodák történtek már sörhabbal és tortillával is!

Hozzászólások

Lilith Dark

Hát, engem az utolsó inkább Marilyn Monroe-ra emlékeztet, de ki tudja... :) :)

3masmama

A 2.olyan mint egy pocaklakó ultrahangos képe:-))

Csiperkeszter

http://www.popfi.com/2010/01/12/indian-food-jesus-appears-in-naan-bread/ ezt is ide!

Kaddu-Laḍḍu

Ez annyira, de annyira ismer?s, amennyire csak ismer?s lehet. Érzékek és vallás kapcsolata - ez a téma nálam mondhatni mindennapos. (A szakdogám is ilyesmire lesz kihegyezve, egy konkrét újtáltos közösség szimbólumszemléletén keresztül!) Nem új jelenség ez egyébként, pl. búcsúkban árulták régen az úgynevezett Schluckbildeket, azaz az ehet? szentképecskéket, amelyeket a népi gyógyászatban használtak. Papírból voltak ezek, bár pont hiányoztam "A keresztény vallásosság tárgyai" cím? kurzus azon alkalmáról, amikor b?vebben szó volt róluk, így nem tudom elárulni, mi tette ?ket ehet?vé. (Részemr?l egy tipp: bodzabogyóból f?zött tintával rajzolhatták ?ket...Egy Móra-novellából tudok arról, hogy volt bodzatinta dédanyáink korában.) Hogy aztán a mézeskalács Betlehemr?l és angyalkákról ne is beszéljünk. Magam hindu hagyományokat éltet? körökben forgok, s azért ott is b?séggel akad példa a szenteknek valamely ételben történ? megjelenítésére. Egy jógatesóm Szegeden vezetett egy vega éttermet, s a kínálatban szerepelt egy Ganapati (ti. Ganesh) kedvence névvel illetett zöldségragu (külföldiül sabji, ejtsd: szabdzsi). Állt ez krumpliból, zöldborsóból és édes-pikáns f?szerezés? paradicsomszószból; na, amilyen gazdag tápanyagban és amennyire megtölt, nem csodálom, hogy az ínyenc elefántfej? istenségr?l kapta a nevét. Nagy szénhidrátfaló ám a mítoszok szerint Ganesh, konkréten édesszájú. Err?l jut még eszembe, egyszer Ganesh Chaturti-kor egy orange süt?tököt ajánlottam fel Neki; valljuk be, a süt?tök is lehet mézédes (ez az is volt). Késsel felkarcoltam a héjára Ganesh képét a keskeny részen. Vagy az egyik fajta leves, amit a szentély konyháján szoktak készíteni a vállalkozók, Mahaprabhujiról, a Mesterláncunk egyik tagjáról van elnevezve, állítólag csupán hasraütésszer?en született az elnevezés, semmi képzettársításos alapja nincs. ?rült érdekes, ahogyan a profán tevékenységeket is felemeli, megdobja, tovább inspirálja a szentekbe vetett hit!

Címlapról ajánljuk

További cikkek