Szemes vagy őrölt kávét?

Minitanfolyam arról, hogyan és milyen eszközzel készítsd el napi kávédat. Aki segít ebben: Gávris Iván, az Omnia kávészakértője. Légy saját kávéd "szakácsa"! (x)

NoSalty: Először beszéljünk az őrölt kávéról, annak előnyeiről és hátrányairól.

Gávris Iván: Általánosságban az őrölt kávé legnagyobb előnye az, hogy kényelmi termék, így felbontás után azonnal felhasználható. Ha törekszünk arra például, hogy felbontás után aromazáró edényben tároljuk, akkor egészen jó minőségű kávét lehet készíteni belőle.

Omnia Reserve szakács

NS.: Ez azt jelenti, hogy jobb kisebb csomagolásban vásárolni az őrölt kávét?

G.I.: Igen, a lehető legkisebb kiszerelésben. Ugyanis a kávénak pörkölés után a legnagyobb ellensége az oxigén és a levegő páratartalma. Körülbelül 200-220 fokon pörkölik, így szinte teljesen elveszti nedvességtartalmát. Ezért, ha érintkezik a levegővel magába szívja a levegőben lévő nedvességet. A pörkölés folyamán, amikor a végleges aromák kialakulnak és nagyon sok olyan összetevő keletkezik, ami könnyen oxidálódik, tehát antioxidáns hatása van. A szabad gyököket is ezért köti meg könnyen és ezért jó például a szagelnyelő hatása is. Mindent magába vonz, ezért kell megkímélni, főleg őrölt formában attól, hogy a levegővel sokáig érintkezzen. Tehát ha kényelmi szempontból az őrölt kávé mellett döntünk, akkor minél kisebb kiszerelésben vásároljuk. Csak kicsi lyukat vágjunk a zacskón, és használat után azonnal zárjuk le.

NS.:Tehát ne tegyük át másik tartóedénybe sem?

G.I.: Ha másik edényben tároljuk a kávét, akkor azt érdemes legalább havonta egyszer kimosni, kiszárítani, ugyanis a kávéból kiváló olaj a fémdoboz oldalán megavasodik. Én azt ajánlom, ne öntsük át másik edénybe, a saját eredeti csomagolásában van a legjobb helyen. Zárjuk le légmentesen. Erre a célra kaphatóak műanyag csipeszek, és így lezárva helyezzük még egy másik dobozba. Ugyanis amikor kiöntjük a zacskójából egy másik edénybe, azt pedig folyamatosan kinyitjuk használatkor, többször érintkezik oxigénnel. Ne bolygassuk, így őrizhetjük meg leginkább minőségét.

NS.: És mi a helyzet a szemes kávéval, azt hogyan tároljuk, használjuk?

G.I.: Ez egy sokkal kreatívabb műfaj. Feltételezhetjük, hogy aki szemes kávét vesz, annak van otthon darálója. Nekem is van otthon egy kis kézi darálóm, amellyel attól függően, hogy milyen módon, milyen eszközzel fogom elkészíteni a kávét, úgy darálom meg a szemeket. Az extrakciós eljárás határozza meg a kávé ideális szemcseméretét. Teljesen más főzési finomságú kávé kell egy kotyogós kávéfőzőhöz, egy French-press-hez, ugyanígy egy karos főzőgéphez. Azért említettem az elején, hogy ez egy végtelen kreatív folyamat, mert mindenki maga kísérletezheti ki, melyik eljáráshoz milyen darálású kávéval tudja a saját maga számára legmegfelelőbb kávét elkészíteni. Bátran javasolom mindenkinek, akinek van otthon kávédarálója, próbálja ki különböző finomságúra darált kávéval elkészíteni a napi kávéját. Kísérletezzen a víz hőfokával is. Nem mindegy ugyanis, hogy 85, 90 vagy 95 fokos vízzel lúgozza vagy más szóval extraktálja a kávéját. Lehet ügyesen változtatni a kávé és a víz arányán is: 7, 7,5 vagy akár 8 g kávé felhasználásával. Ha van bennünk elég kreativitás és elszántság, akkor megláthatjuk, micsoda különbségek lehetnek az egyes módozatok között. Így egyszer rátalálunk arra az elkészítési módra, amely számunkra a legideálisabb.

Cseresznyés-túrós kalácskák recept

NS.: Tehát összegezzük, mi határozza meg, milyen lesz az elkészített kávénk?

G.I.: Három fontos momentumról beszélhetünk itt. Az első a szüret és az azt követő fermentáció, a következő a pörkölés, és végül a kávé elkészítése, extrakciója. Tehát hiába van nekünk egy tökéletesen leszüretelt, feldolgozott és fantasztikusan megpörkölt kávénk, ha az elkészítést, – amihez nekünk valójában közünk van – elrontjuk. Például túl sok vizet önthetünk hozzá. Vagy ha túl forró vizet teszünk hozzá, akkor megég a kávé, főleg ha mindehhez túl finomra darált kávét használunk. Ebben az esetben olyan dolgok is kioldódnak a kávéból, amelyek nem tesznek jót az aromának. Túl extraktált, savas lesz a kávénk. Ha viszont túl durvára darált kávét használunk, vagy nem elég forró a vizünk, akkor egy csomó fontos összetevő benne marad, ezáltal üres, jellegtelen lesz a kávénk. Mindenkit arra bíztatok, hogy minél több kávékészítési eljárást próbáljon ki. Beszéltünk a kotyogós kávéfőzőről, a French-press-ről, de igen kedvező áron kapható már az úgynevezett aero-press és a csöpögtetős kávékészítő eszköz is. Ha így, karácsony körül áldoz az ember egy kis pénzt, akkor 3-4 igen trendi eszközt vásárolhat, amelyekkel nagyszerű kávét főzhet otthon.

NS.: Mi a véleményed a nagy automata gépekről?

G.I.: Én úgy tapasztalom, a felhasználók úgy gondolják, hogy nem kell velük különösebben foglalkozni. Pedig valójában ugyanúgy karban kell tartani őket, mint bármelyik más gépet. Ha nem tisztítjuk gyakran őket például ott, ahol a kávéval érintkeznek, gyorsan elkoszolódnak és így már nem a megfelelő, tőlük elvárt minőségű kávé készíthető velük. Nagyon fontos a víz minősége is így a keménysége.

Egy dolgot tudnunk kell, a kávét valójában nem a kávéfőzőgép készíti nekünk. Amikor én bemutatót tartok, akkor sokan jönnek oda hozzám azzal, hogy: „de jó kávét főzött ez a gép”! Akkor én elmondom: hogy valójában a levest sem a gázzsámoly készíti, hanem a szakács, aki meghatározza, hogy mennyi húshoz mennyi vizet és zöldséget tesz az ételbe, mennyi ideig főzi, és milyen erősségű láng mellett teszi ezt. Ugyan így a kávét sem a kávéfőző gép készíti, ez csak egy eszköz. Mindenki a saját kávéja “szakácsa”! Aki még többet akar megtudni a kávékészítésről, az interneten is tájékozódhat, sőt beiratkozhat egy barista tanfolyamra.

A kávé szempontjából nagyon kevés általános igazság van, sokkal több a kivétel. Nyitottnak, fogékonynak kell lenni az újdonságokra. Akkor tudunk újabb értékeket és varázslatokat felfedezni a kávékészítés terén. (x)

Ismerd meg az Omnia Reserve single origin kávécsalád termékeit!

A Kávézz! rovat korábbi cikkeit itt olvashatod!

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek