Most kiderül, megéri-e beruházni szárítógépre az otthonunkba

A Tudatos Vásárlók Egyesülete új termékekkel frissítette szárítógéptesztjét – 13 márka 58 termékét tesztelték, és arra is keresték a választ, érdemes-e egyáltalán szárítógépet vásárolnunk.

Egyre több háztartásban találkozunk szárítógéppel, így lassan már szinte magától értetődő, hogy a mosógép mellé egy ilyet is beszerzünk. Mivel ez is egy újabb gép, amelynek az előállítása és a használata nem kevés energiát és nyersanyagot igényel, nulladik lépésként érdemes átgondolni valóban szükségünk van-e rá, mielőtt automatikusan elhisszük, hogy enélkül nem élhetünk kényelmes életet. De milyen szempontok alapján döntsük ezt el? S ha arra jutunk, hogy szükségünk van rá, mi alapján válasszuk ki az igazit? Ezt a kérdést járta körbe a Tudatos Vásárlók Egyesülete legfrissebb szárítógépek termékkategóriában készült terméktesztje kapcsán.

Most kiderül, megéri-e beruházni szárítógépre az otthonunkba

Mikor nem éri meg beruházni szárítógépbe?

Ha nagy a lakásunk, esetleg még külön szárításra használható helyiség is van benne, netalántán udvarra is tudunk teregetni, nem feltétlen szükséges beruháznunk egy szárítógépbe. Remekül megszáradnak majd a ruháink a szabad levegőn is, akár télen is. Illetve, akkor is érdemes elgondolkodnunk, hogy valóban igényli-e a háztartásunk a szárítógépet, ha heti 1-2-szer kell csak bekapcsolnunk a mosógépet, vagyis a szárítani való ruhánk is kevés. És nem utolsó sorban egy ilyen gépnek helyigénye is van, tehát, ha nincs rá nyomós okunk, nem biztos, hogy érdemes bepréselni egy kisebb fajta lakásba még ezt is.

Illetve, az sem elhanyagolható szempont, hogy bizony ez is elektromos árammal működik, tehát még a havi számlán is spórolhatunk, ha nem ragaszkodunk hozzá.

Mikor lehet érdemes elgondolkozni a beruházáson?

Előfordulhat egy háztartásban, hogy heti 3-5 mosás (vagy még több) simán összejön. Ez mondjuk már tetemes mennyiségű teregetni és száradni való, ami kicsi lakásban, erkély vagy udvar nélkül nehezen megoldható, anélkül, hogy ne essünk át folyamatosan a szárítón, vagy éppen a fejünkre ne lógjanak a kád feletti fregolin száradó ruhahegyek, miközben felegyenesednénk fürdéskor. Ha még a lakás adottságaiból adódóan a falak is penészedésre hajlamosak, akkor a nedves ruhák nem lesznek a lakás barátai. Ilyenkor köthetünk szövetséget egy kellőképpen megválasztott szárítógéppel. S ha már vásárolunk, érdemes olyat választanunk, amelyik a legjobban meg tud felelni a mi személyes elvárásainknak. Ebben tud segíteni a vonatkozó termékteszt.

Több szempontot is érdemes mérlegelni

Mit vizsgáltak a tesztek során?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete új termékekkel frissítette szárítógépek tesztjét, így összesen már 13 márka 58 termékének laboratóriumi teszteredményeit hasonlíthatjuk össze.

A tesztelés nemzetközi szervezetekkel együttműködve az IEC 61121:2012 / EN 61121:2013 nemzetközi szabvány alapján történt. Vizsgálták, hogy:

  • mennyire jól szárítanak,
  • milyen a kondenzációs hatékonyságuk,
  • milyen könnyen vasalhatók szárítás után a ruhák,
  • a hétköznapi felhasználó számára egyszerű-e a készülék kezelése,
  • mennyi áramot fogyasztanak,
  • milyen hangosak
  • mennyi a ciklusidejük külön-külön a vizsgált programokra vonatkozóan.

Mindegyik terméket pontosan ugyanazzal az automatizált módszerrel vizsgálták laboratóriumban, hogy az eredmények könnyen összehasonlíthatók legyenek. A kapott pontszámok különböző súlyozással számítottak bele a végső sorrend kialakításába.

Az eredmények

A vizsgált szárítógépek ára 125 000 Ft - 648 000 Ft között mozog. Az összesítésben 70%-os vagy afeletti eredményt elért termékek közül a legolcsóbbért is, a Sharp KD-NHH8S7GW2 típusért 192 000 Ft-ot kérnek el a boltokban átlagosan. Jó hír, hogy 29 termék végzett összesítésben 70%-os vagy afeletti eredménnyel, viszont az is látszik, hogy nem mindegyik teljesít kiemelkedően mindegyik vizsgált kritérium szerint. Az nem kérdés, hogy elvárjuk tőlük, hogy szárítsák meg a ruhákat. Ezen felül gondoljuk át, hogy mely szempontok fontosak még a számunkra és nézzünk utána, melyik termék tudja majd azokat teljesíteni. Talán nem meglepő, hogy a kategória abszolút győztese egy Miele termék, a Miele TWL780 WP, ami kiválóan szárít, de például a zajszintje, illetve a ruhák gyűrődési foka hagy kívánnivalót maga után. Míg más termékek, például a Bosch WQG233D1 összesítésben egy picit lemaradt, de a legkevésbé gyűrte össze a ruhákat a szárítási folyamat során. Ha nem hobbink a vasalás, valószínű ez fontos szempont lehet számunkra.

Illetve, nem utolsósorban a nyertes Miele termék 648 000 Ft-os átlagáron érhető el, míg az említett Bosch szárítógép átlagosan 249 000 Ft.

Zajszint ügyben több Whirlpool termék teljesített a legjobban, már nem zajosság, inkább csendesség tekintetében. De itt is érdemes odafigyelni pontosan melyik terméket választjuk, mert van szórás a márkán belül is. S még csak az ár sem lehet döntő, mert mindegyik vizsgált termékük ugyanabban az árkategóriában mozog. A Whirlpool FFT M11 82 például összesítésben ugyan jó eredményt ért el, de ha nem tudjuk a lakásnak egy eldugott távoli zugába helyezni, nem biztos, hogy örömet fog okozni, ha gyakran kell hallgassuk a búgó hangját. Energiafogyasztás szempontjából kifejezetten pozitív eredmények születtek. Csupán három Candy termék és a Klarstein Jet Set 2500 bizonyult energiavámpírnak.

A teszteredmények szerint nem lehet olcsón megúszni egy ilyen beruházást, úgyhogy legalább tegyünk róla, hogy ha úgy érezzük mindenképp szükségünk van egy szárítógépre, akkor a számunkra legfontosabb szempontok alapján válasszunk egy hosszú távon a megelégedésünkre szolgáló darabot. Hogy melyik terméknek mi az erőssége vagy éppen a gyengesége abban segít a Tudatos Vásárlók Egyesületének terméktesztje.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető ITT.

MIÉRT FIZETŐS AZ EREDMÉNY? 

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

Címlapról ajánljuk

További cikkek