A straszburgi fánk olaj nélkül, sütőben sül, omlós és habkönnyű - és hó van tetején.
Nem vagyok nagy barátja az olyan ételeknek, amelyek eredetileg bő, forró olajban készülnek, de az egészségesség jegyében kevesebb olajjal, sütőben sütik őket. Nem vagyok nagy barátja, de azért én is gyakran készítek így például rántott ételeket, csak sokszor csalódom a végeredményben. Azért van ez, mert az ember önkéntelen összehasonlítja az olajban tocsogó változatot a kevésbé büdös és zsíros változattal.
Pedig ha teljesen más ételként kezelnénk, úgy tiszta lappal indulhatna, és nem húznánk a szánkat, hogy „azért mégis az olajban sült az igazi”. Jártam már így fánkkal is, ezért arra az álláspontra helyezkedtem, hogy jó, legyen büdös a fánksütéstől, használjunk el hozzá majd egy liter olajat, együnk meg vele millió kalóriát, úgysem csináljuk ezt minden héten, sőt, évente, ha kétszer.
De most ismét megakadt a szemem egy sütőben készült fánkrecepten Németh Zsuzsánna 1858-as „Legújabb és megpróbált Magyar Szakácskönyvében”:
„695. Straszburgi fánk
Fél font kemény írós vajat, nyolc tojásnak szikét, egy kávéscsésze felsőjével élesztőt, ugyanannyi tejsűrűt, négy lat citromcukrot, egy fatálba verőkanállal jól megkavartatnak, s azután annyi lisztet adnak hozzá, hogy kalácstészta legyen belőle, most ismét jól felverik s félreteszik.
Ha a tészta szépen megkelt, meglisztezett deszkára teszik, apró cipócskákat csinálnak belőle, ezeket vajjal kent papirosra rakják, hóval megkenik, vastagra vagdalt mandulával, cukorral, vaníliával sűrűen meghintik, lassan megsütik. Ugyanezen tésztából jól kétszersültet lehet csinálni.”
Mégis mit tehettem volna? Kipróbáltam. Bár a kávéscsésze felsőjével mért élesztőnél kicsit elakadtam, de talán nem lehetett az a felső olyan nagy, és az élesztő olyan sok. És, hogy kenjük meg hóval a fánkokat? Úgy döntöttem, hogy az csak a tojáshab lehet. De ezek lényegtelen részletek, mert a straszburgi fánk nagyon finom lett. Puha, habkönnyű, ropogós mandulás cukorral, finoman vajas ízű. Persze, mondhatnám, hogy azért nem olyan, mintha olajban sütöttem volna… de, miért lenne olyan? Hisz nem is olajban sütöttem. Úgyhogy még jobb annál.
A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...
Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...
Mennyi mennyei finomság sorakozik ma az étkezőasztalokra! Tojásleves, ezúttal nagyon finoman, tarhonya, sültpaprikával spékelve és egy kis rózsavizes muffin is érkezik.
Az adventi és karácsonyi időszakban rengeteg sütemény készül a közreműködésével, azonban az év más időszakaiban rendszerint hanyagoljuk a konyhában. Kitaláljátok melyik növényi alapú, igen gazdag kalciumforrásra gondoltunk?
Sokan évek óta a citromot tartják nagy ellenségnek, ha teafogyasztásról van szó, hiszen a tealevelek természetes módon tartalmaznak alumíniumot, amit a citromsav képes kioldani a főzetbe. A valódi veszély azonban egész másban rejlik.
Az adventi és karácsonyi időszakban rengeteg sütemény készül a közreműködésével, azonban az év más időszakaiban rendszerint hanyagoljuk a konyhában. Kitaláljátok melyik növényi alapú, igen gazdag kalciumforrásra gondoltunk?
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...