Amikor sietünk, és csak valamilyen gyors tésztaételt szeretnénk összedobni vacsorára egy vagy két személyre, akkor praktikus választásnak tűnhet egy hatalmas fazék helyett inkább egy kicsi lábasban megfőzni a tésztát. Tény, hogy így a mosogatás sokkal egyszerűbb lesz, ugyanakkor sokat árthatunk a fogásnak azzal, ha belepréseljük a tésztát egy szűkös helyre. A textúrától a szószig sok minden tönkremehet, ha nem megfelelő méretű edényt használunk a tészta főzésekor.

A helyhiány problémája
A spagettinek „légzésre” van szüksége – pontosabban helyre, hogy szabadon mozoghasson. Ha túl kicsi edényt használunk, a tészta nem tud egyenletesen főni. Ez gyakran vezet csomósodáshoz: egyes szálak túlfőnek és pépessé válnak, míg mások kemények maradnak.
A hígítás is számít
Egy kis fazék általában kevesebb vizet jelent, ami szintén problémás lehet. A tészta keményítőt bocsát ki főzés közben, és kisebb mennyiségű vízben ez a keményítő sokkal gyorsabban teszi zavarossá és ragadóssá a főzővizet. Ez kellemetlen, ragacsos textúrát eredményezhet, és megnehezíti, hogy a spagetti tökéletesen főjön meg. Ha több vizet használunk, akkor tisztább lesz a víz, a főzés pedig egyenletesebb, így selymes, nem csomósodó tésztát kaphatunk.
A szósz is problémássá válik
Még ha sikerül is spagettit főzni egy kis fazékban anélkül, hogy összecsomósodna, egy másik akadály is felmerül: a szósz. A megfelelően főtt tésztának kissé érdes felülete van, amelyhez a szósz gyönyörűen tapad.
De ha a spagetti túlságosan keményítős vízben fő, akkor egy nyálkás réteg alakulhat ki a felületén, ez pedig inkább taszítja a szószt, mintsem magához vonzza.
Az a fényes marinara vagy krémes Alfredo, közel sem olyan lesz, mint a fejünkben – vagy az eredeti receptben.
A tészta eltörése nem megoldás
Néhány szakács úgy próbálja elkerülni a kis fazék okozta problémákat, hogy félbetöri a spagettit, így az beleférhet az edénybe. Ez persze megoldhatja az azonnali helyhiányt, de teljesen elronthatja az élményt, hiszen elveszi a fogástól azt a bizonyos jellegzetes, klasszikus eleganciát, amit annyira kedvelünk.
Más tésztaformák esetén is számít a választás
Bár elsősorban a spagetti esetében számít a fazékméret, azért az elv más tésztafajtákra is vonatkozik. A hosszú tészták – például a fettuccine és a linguine – is sok helyet igényelnek az egyenletes főzéshez, akárcsak a spagetti. A rövidebb formák, például a penne vagy a farfalle egy kicsit hálásabbak ebből a szempontból, de ezeknek is jót tesz a bő víz, ami megakadályozza az összeragadást és biztosítja az egyenletes főzést.
Ezek a praktikák is érdekelhetnek: