Több okból sem jó ötlet kis edényben főzni a spagettit

Sőt: nemcsak a spagettire, hanem az összes tésztatípusra igaz, hogy nem jó ötlet túl kis lábasban megfőzni őket. Azt is elmagyarázzuk, miért.

Amikor sietünk, és csak valamilyen gyors tésztaételt szeretnénk összedobni vacsorára egy vagy két személyre, akkor praktikus választásnak tűnhet egy hatalmas fazék helyett inkább egy kicsi lábasban megfőzni a tésztát. Tény, hogy így a mosogatás sokkal egyszerűbb lesz, ugyanakkor sokat árthatunk a fogásnak azzal, ha belepréseljük a tésztát egy szűkös helyre. A textúrától a szószig sok minden tönkremehet, ha nem megfelelő méretű edényt használunk a tészta főzésekor.

Egy tálban spagetti fő
Több okból sem jó ötlet kis edényben főzni a spagettit

A helyhiány problémája

A spagettinek „légzésre” van szüksége – pontosabban helyre, hogy szabadon mozoghasson. Ha túl kicsi edényt használunk, a tészta nem tud egyenletesen főni. Ez gyakran vezet csomósodáshoz: egyes szálak túlfőnek és pépessé válnak, míg mások kemények maradnak.

A hígítás is számít

Egy kis fazék általában kevesebb vizet jelent, ami szintén problémás lehet. A tészta keményítőt bocsát ki főzés közben, és kisebb mennyiségű vízben ez a keményítő sokkal gyorsabban teszi zavarossá és ragadóssá a főzővizet. Ez kellemetlen, ragacsos textúrát eredményezhet, és megnehezíti, hogy a spagetti tökéletesen főjön meg. Ha több vizet használunk, akkor tisztább lesz a víz, a főzés pedig egyenletesebb, így selymes, nem csomósodó tésztát kaphatunk.

A szósz is problémássá válik

Még ha sikerül is spagettit főzni egy kis fazékban anélkül, hogy összecsomósodna, egy másik akadály is felmerül: a szósz. A megfelelően főtt tésztának kissé érdes felülete van, amelyhez a szósz gyönyörűen tapad.

De ha a spagetti túlságosan keményítős vízben fő, akkor egy nyálkás réteg alakulhat ki a felületén, ez pedig inkább taszítja a szószt, mintsem magához vonzza.

Az a fényes marinara vagy krémes Alfredo, közel sem olyan lesz, mint a fejünkben – vagy az eredeti receptben.

A tészta eltörése nem megoldás

Néhány szakács úgy próbálja elkerülni a kis fazék okozta problémákat, hogy félbetöri a spagettit, így az beleférhet az edénybe. Ez persze megoldhatja az azonnali helyhiányt, de teljesen elronthatja az élményt, hiszen elveszi a fogástól azt a bizonyos jellegzetes, klasszikus eleganciát, amit annyira kedvelünk.

Coca-cola spagetti

A spagetti az egyik legsokoldalúbban variálható alapanyag, amely számtalan lehetőséget kínál különféle ételek alapjául. Fogyaszthatjuk sima marinara szósszal és egy kis sajttal ...

Más tésztaformák esetén is számít a választás

Bár elsősorban a spagetti esetében számít a fazékméret, azért az elv más tésztafajtákra is vonatkozik. A hosszú tészták – például a fettuccine és a linguine – is sok helyet igényelnek az egyenletes főzéshez, akárcsak a spagetti. A rövidebb formák, például a penne vagy a farfalle egy kicsit hálásabbak ebből a szempontból, de ezeknek is jót tesz a bő víz, ami megakadályozza az összeragadást és biztosítja az egyenletes főzést.

Forrásunk volt.


Ezek a praktikák is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Avokádókrém

Imádjuk a villámgyors, egészséges mártogatósokat, ez a fantasztikus, ízekben tobzódó avokádókrém pedig a legnagyobb libling, bármelyik nap tudnánk enni! Tunkolhatjátok tortillával ...

Crème brûlée édesburgonyában

Főfogásnak is beillik, olyan kiadós az édesburgonyába töltött créme brulée. Ha nincs otthon szakácsfáklyánk, vagy más néven zsebsárkányunk, akkor csak tegyük vissza a sütőbe grill ...

Kolbászos tészta

A receptet a méltán híres magyar gourmet, Nagy Mátyás fejlesztette ki 2020-ban, amikor is létre szerette volna hozni a bolognai magyar megfelelőjét. Így született meg a kolbánói.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...