Savas ételek, „savanyú pillanatok”

Reggelire narancslé, kávé, délben saláta szénsavas üdítővel, este egy pohár bor. Mindössze napi négy „savanyú pillanat” elég ahhoz, hogy a fogzománc kopása elkezdődjön. (x)

Mi az a saverózió?

Kizárólag a fogászati szakemberek képesek a saverózió korai jeleinek azonosítására: ilyenkor a fogzománc vékonnyá, áttetszővé vagy majdnem átlátszóvá, sárgává vagy tompává válik. Ha a saverózió beavatkozás nélkül tovább károsíthatja fogait, ezek a tünetek idővel még a szakavatatlan szem számára is nyilvánvalóvá válnak.

A legsavasabb élelmiszerek

  • citrusfélék

  • más nyers gyümölcsök, zöldségek

  • koffeintartalmú italok, kávé

  • égetett szeszek

  • szénsavas üdítők/energiaitalok

A citrusfélék viszonylag savasak, de a szilvának, almának, szőlőnek és a földiepernek is magas a savtartalma; a banán az egyik legkevésbé savas gyümölcs.

Mit tehetek a saverózió kialakulása ellen, illetve ha már megvan a baj?

Étkezés után egy órával mosson fogat speciális, alacsony dörzsölő hatású fluoridos fogkrémmel vagy akár evés után rögtön a Pronamellel, amely a fogorvosok által leggyakrabban ajánlott fogkrém a saverózió tünetei ellen. A Pronamel fogkrém optimalizált fluoridtartalmú összetételének köszönhetően aktívan képes megerősíteni a felpuhult fogzománcot, és segít megelőzni a fogzománc további kopását. (x)

További információért a Pronamelről kattints ide

Címlapról ajánljuk

További cikkek