Ezért kerül idén 60%-kal többe a sárgarépa és a cékla

Annyira megdrágultak egy év alatt a hagyományos magyar ételek alapanyagai, hogy már egy sima pörkölt vagy lecsó elkészítése is vagyonokba kerül.

„Egy éve mintegy 135 forintos kilónkénti áron kelt el a hazai vöröshagyma a nagybani piacon, az importáruért pedig 156 forintot kértek a kereskedők" – számolt be a hírről a Hello Vidék oldala. A fenti árakat a mostaniakkal összevetve látható, hogy az egyik legalapvetőbb zöldségünk, a vöröshagyma egy év alatt gyakorlatilag a háromszorosára drágult.

Aranyárban mérik az alapzöldségeket

A hagymán kívül az úgynevezett betárolási zöldségek ára is sokat emelkedett

Az AKI nyilvántartása szerint áprilisban a hazai burgonya ára – fajtától függően – 250 és 300 forint körül alakult a fővárosi nagybani piacon, míg tavaly 150 és 260 forint körül volt egy kiló ára. A külföldi terményt pedig egy kicsivel drágábban, 340 forintos áron kínálták.

Utóbbi esetében 70 százalékos drágulásról beszélhetünk, ugyanis 2022-ben még csak 190 forint körül mozgott egy kiló ára.

A drágulás természetesen a többi zöldségfélét is érinti. A hazai sárgarépa 60 százalékkal, a petrezselyem 20 százalékkal, a cékla közel 60 százalékkal drágult idén.

Mi áll a drágulás hátterében?

A jelentős drágulás hátterében a 2022-es nagy aszály miatti rossz termés áll, a szárazság ráadásul nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte is nagy károkat okozott. Az aszály többek között súlyosan érintette az európai hagymatermesztést. Emiatt például sokkal kisebb méretű lett a vöröshagyma. Sőt, a termés mennyisége még az öntözött területeken is elmaradt a várttól.

Bizakodásra okot adó jel ugyanakkor, hogy a szomszédban, Ausztriában már három hete nem mentek feljebb az említett zöldségárak, amelyek így rekordszinten stabilizálódtak. Ez remélhetőleg azt jelzi előre, hogy a drágulás végre megállt.

Forrásunk volt.


Ezek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek