Rum Runner: Induljon a szezon!

Egy a hajdani szükség és a véletlen szülte csodaital munkaidő utáni vagy akár csak fejbeni megkóstolására invitáljuk a Kedves Olvasót ezen a csodálatos tavaszi napon!

Afterwork

Hazánkban fájdalmasan nem elterjedt társadalmi intézmény a munkaidő vége utáni egy-két-három órás kollegiális, haveri, ismerkedési vagy éppen további bizniszelési poharazgatás, lazulás: az afterwork, vagy olaszul az aperitivo. Pedig alkoholfogyasztás ennyire ritkán hasznos. Az emberek ismerkednek, és bár isznak, a legtöbbször csipegetnek is, és estére otthon vannak a szerető családi körben, másnapra pedig újratermelik magukat. Egy csomó bár, pub/kocsma és bisztró pedig megél ebből. Természetesen egy afterwork során is elszaladhat némelyekkel a ló, de ez szerintünk világviszonylatban is ritka, hiszen itt a lényeg éppen a lágyan feloldódó átmenet a monoton robotmunka letétele és az intim családi környezetbe csöppenés között.

The Bar Budapest

Játsszunk hát el a gondolattal, hogy ezen csodálatos áprilisi délutánok valamelyikén, vagy akár mindegyikén már 6-kor elejtjük a tollat, kikapcsoljuk a gépet, felállunk a szalagtól, csáót intünk a melóhelynek, pestiesen szólva ”letesszük a leisztot”, és a nekünk kedves ismerőseinkkel beülünk egy közeli helyre, ahol rendes mixer készít rendes italokat - kifújjuk a rossz csít, beszívjuk a jót, megoldjuk a felső gombot, és indításnak azt a bizonyos Rum Runnert rendeljük: induljon a meccs!

Rum Runner: Mindent bele!

1972-ben vagyunk, a ködvágó nadrágok, foncsorozott napszemüvegek és köldökig kigombolt selyemingek Floridájában. Hősünk joggal versenyezhetne a Long Island Iced Tea-vel a Koktélok Fradi Kolbásza-díjért. Nem is csoda: a legenda szerint a Florida Keys-i Holiday Isle Resort Tiki Bar, (a korábbi Hapi Hula Hut) vezetője, bizonyos-becenevén „Tiki John”, engedélyt kapott a tulajdonostól, hogy az eladatlan raktárkészletet összepancsolva próbálja meg kiárulni.És láss csodát: Fortuna éppen a barna rumot, a banánlikőrt, a feketeribizlin ágyasozott brandy-t és a gránátalma-szirupot sorsolta a keze alá - a későbbi Rum Runner alapanyagait. A nagy dolgok így születnek. Haladjuk hát, és kóstoljuk meg, mielőtt Al Pacino aka Sebhelyes arcú elissza előlünk az adagunkat!

Összetevők (érzés szerint, egymáshoz és a társasághoz viszonyítva):

  • 2-3 cl barna rum
  • 1-2 cl fekete ribizlin ágyasozott brandy (köszönjük Boribon!)
  • 2 cl gránátalma-szirup
  • 1 cl banánlikőr
  • ha akarjuk: narancslé (néhány recept említi)
  • jégkocka vagy eleve tört jég

Ha van még valami, ami illik hozzá, akkor az is mehet bele (persze csak lazán.) A hozzávalók természetesen kedvünk szerint helyettesíthetők is.

Elkészítés: a fenti összetevőket egy turmixban kíméletesen összekeverjük, majd a kásás elegyet óvatosan egy rendes fogású, minimum 1,5 dl befogadóképességű pohárba töltjük. Lehet díszíteni akármivel, azzal is, ami benne van, de akár azt is lehet, hogy a tetejét óvatosan meglocsoljuk Cointreau-val, felgyújtjuk, és úgy szervírozzuk. Ez esetben azért tiszteljük meg magunkat illetve vendégeinket azzal, hogy beszerzünk szárított keserűnarancs-héjat is, és kicsit megégetve elhúzzuk azt az italunk felett.

Vagy: csinálhatjuk úgy is, ahogyan a képen látjuk - bekeverünk 1/3:2/3 arányban fehér rumot, és egy pár csepp angosturát is alkalmazunk. De ezt már csak a legnagyobb mixerek engedik meg maguknak)))

Tudtad?

Andalúziában április és május a narancsfák virágzásának ideje. Ilyenkor az egész vidék és az összes város olyasféle mámorító illatfelhőbe merül, mint amilyen a mi orgonánk és hársfánk bódulata, csak jóval délebbre.

Egészségükre! Próbáljanak meg nem rászokni!

Italszeretettel, élvezzék a Tavaszt:

Al

A fotók a budapesti The Barban készültek, köszönjük Tüke Péter mixer segítségét!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...