Rum Runner: Induljon a szezon!

Egy a hajdani szükség és a véletlen szülte csodaital munkaidő utáni vagy akár csak fejbeni megkóstolására invitáljuk a Kedves Olvasót ezen a csodálatos tavaszi napon!

Afterwork

Hazánkban fájdalmasan nem elterjedt társadalmi intézmény a munkaidő vége utáni egy-két-három órás kollegiális, haveri, ismerkedési vagy éppen további bizniszelési poharazgatás, lazulás: az afterwork, vagy olaszul az aperitivo. Pedig alkoholfogyasztás ennyire ritkán hasznos. Az emberek ismerkednek, és bár isznak, a legtöbbször csipegetnek is, és estére otthon vannak a szerető családi körben, másnapra pedig újratermelik magukat. Egy csomó bár, pub/kocsma és bisztró pedig megél ebből. Természetesen egy afterwork során is elszaladhat némelyekkel a ló, de ez szerintünk világviszonylatban is ritka, hiszen itt a lényeg éppen a lágyan feloldódó átmenet a monoton robotmunka letétele és az intim családi környezetbe csöppenés között.

The Bar Budapest

Játsszunk hát el a gondolattal, hogy ezen csodálatos áprilisi délutánok valamelyikén, vagy akár mindegyikén már 6-kor elejtjük a tollat, kikapcsoljuk a gépet, felállunk a szalagtól, csáót intünk a melóhelynek, pestiesen szólva ”letesszük a leisztot”, és a nekünk kedves ismerőseinkkel beülünk egy közeli helyre, ahol rendes mixer készít rendes italokat - kifújjuk a rossz csít, beszívjuk a jót, megoldjuk a felső gombot, és indításnak azt a bizonyos Rum Runnert rendeljük: induljon a meccs!

Rum Runner: Mindent bele!

1972-ben vagyunk, a ködvágó nadrágok, foncsorozott napszemüvegek és köldökig kigombolt selyemingek Floridájában. Hősünk joggal versenyezhetne a Long Island Iced Tea-vel a Koktélok Fradi Kolbásza-díjért. Nem is csoda: a legenda szerint a Florida Keys-i Holiday Isle Resort Tiki Bar, (a korábbi Hapi Hula Hut) vezetője, bizonyos-becenevén „Tiki John”, engedélyt kapott a tulajdonostól, hogy az eladatlan raktárkészletet összepancsolva próbálja meg kiárulni.És láss csodát: Fortuna éppen a barna rumot, a banánlikőrt, a feketeribizlin ágyasozott brandy-t és a gránátalma-szirupot sorsolta a keze alá - a későbbi Rum Runner alapanyagait. A nagy dolgok így születnek. Haladjuk hát, és kóstoljuk meg, mielőtt Al Pacino aka Sebhelyes arcú elissza előlünk az adagunkat!

Összetevők (érzés szerint, egymáshoz és a társasághoz viszonyítva):

  • 2-3 cl barna rum
  • 1-2 cl fekete ribizlin ágyasozott brandy (köszönjük Boribon!)
  • 2 cl gránátalma-szirup
  • 1 cl banánlikőr
  • ha akarjuk: narancslé (néhány recept említi)
  • jégkocka vagy eleve tört jég

Ha van még valami, ami illik hozzá, akkor az is mehet bele (persze csak lazán.) A hozzávalók természetesen kedvünk szerint helyettesíthetők is.

Elkészítés: a fenti összetevőket egy turmixban kíméletesen összekeverjük, majd a kásás elegyet óvatosan egy rendes fogású, minimum 1,5 dl befogadóképességű pohárba töltjük. Lehet díszíteni akármivel, azzal is, ami benne van, de akár azt is lehet, hogy a tetejét óvatosan meglocsoljuk Cointreau-val, felgyújtjuk, és úgy szervírozzuk. Ez esetben azért tiszteljük meg magunkat illetve vendégeinket azzal, hogy beszerzünk szárított keserűnarancs-héjat is, és kicsit megégetve elhúzzuk azt az italunk felett.

Vagy: csinálhatjuk úgy is, ahogyan a képen látjuk - bekeverünk 1/3:2/3 arányban fehér rumot, és egy pár csepp angosturát is alkalmazunk. De ezt már csak a legnagyobb mixerek engedik meg maguknak)))

Tudtad?

Andalúziában április és május a narancsfák virágzásának ideje. Ilyenkor az egész vidék és az összes város olyasféle mámorító illatfelhőbe merül, mint amilyen a mi orgonánk és hársfánk bódulata, csak jóval délebbre.

Egészségükre! Próbáljanak meg nem rászokni!

Italszeretettel, élvezzék a Tavaszt:

Al

A fotók a budapesti The Barban készültek, köszönjük Tüke Péter mixer segítségét!

Hozzászólások (1)

Boribon

Ez nem a Rum Runner, nem kell bele narancsle!! Eredeti recept: szeder brandy, bananlikor, sotet rum, grenadine es limele. A koktel ugy keletkezett, hogy a Tiki Bar uj tulajdonosai, John es Lois Ebert tul sok szeder brandy-t es bananlikort orokoltek az elozo tulajtol, igy elkezdtek oket osszeonteni a floridai Keys (azaz szigetcsoport) fo attrakciojaval, a rummal. Rum runner = rumcsempesz. Ez a Prohibition-re, azaz a nagy alkoholtilalomra utal, amikor az USA-ba Kubabol a floridai Keys-en keresztul csempesztek rumot.

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek

Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

Rengeteg különböző fajta tea létezik a világon, és ezen felül az elkészítési és fogyasztási módszerek is igen sokszínűek. Az egyik legismertebb és legkevésbé érthető kombináció a tejes tea, ami a britek nagy kedvence. De hogyan született meg ez a furcsa ital?