Rum Runner: Induljon a szezon!

Egy a hajdani szükség és a véletlen szülte csodaital munkaidő utáni vagy akár csak fejbeni megkóstolására invitáljuk a Kedves Olvasót ezen a csodálatos tavaszi napon!

Afterwork

Hazánkban fájdalmasan nem elterjedt társadalmi intézmény a munkaidő vége utáni egy-két-három órás kollegiális, haveri, ismerkedési vagy éppen további bizniszelési poharazgatás, lazulás: az afterwork, vagy olaszul az aperitivo. Pedig alkoholfogyasztás ennyire ritkán hasznos. Az emberek ismerkednek, és bár isznak, a legtöbbször csipegetnek is, és estére otthon vannak a szerető családi körben, másnapra pedig újratermelik magukat. Egy csomó bár, pub/kocsma és bisztró pedig megél ebből. Természetesen egy afterwork során is elszaladhat némelyekkel a ló, de ez szerintünk világviszonylatban is ritka, hiszen itt a lényeg éppen a lágyan feloldódó átmenet a monoton robotmunka letétele és az intim családi környezetbe csöppenés között.

The Bar Budapest

Játsszunk hát el a gondolattal, hogy ezen csodálatos áprilisi délutánok valamelyikén, vagy akár mindegyikén már 6-kor elejtjük a tollat, kikapcsoljuk a gépet, felállunk a szalagtól, csáót intünk a melóhelynek, pestiesen szólva ”letesszük a leisztot”, és a nekünk kedves ismerőseinkkel beülünk egy közeli helyre, ahol rendes mixer készít rendes italokat - kifújjuk a rossz csít, beszívjuk a jót, megoldjuk a felső gombot, és indításnak azt a bizonyos Rum Runnert rendeljük: induljon a meccs!

Rum Runner: Mindent bele!

1972-ben vagyunk, a ködvágó nadrágok, foncsorozott napszemüvegek és köldökig kigombolt selyemingek Floridájában. Hősünk joggal versenyezhetne a Long Island Iced Tea-vel a Koktélok Fradi Kolbásza-díjért. Nem is csoda: a legenda szerint a Florida Keys-i Holiday Isle Resort Tiki Bar, (a korábbi Hapi Hula Hut) vezetője, bizonyos-becenevén „Tiki John”, engedélyt kapott a tulajdonostól, hogy az eladatlan raktárkészletet összepancsolva próbálja meg kiárulni.És láss csodát: Fortuna éppen a barna rumot, a banánlikőrt, a feketeribizlin ágyasozott brandy-t és a gránátalma-szirupot sorsolta a keze alá - a későbbi Rum Runner alapanyagait. A nagy dolgok így születnek. Haladjuk hát, és kóstoljuk meg, mielőtt Al Pacino aka Sebhelyes arcú elissza előlünk az adagunkat!

Összetevők (érzés szerint, egymáshoz és a társasághoz viszonyítva):

  • 2-3 cl barna rum
  • 1-2 cl fekete ribizlin ágyasozott brandy (köszönjük Boribon!)
  • 2 cl gránátalma-szirup
  • 1 cl banánlikőr
  • ha akarjuk: narancslé (néhány recept említi)
  • jégkocka vagy eleve tört jég

Ha van még valami, ami illik hozzá, akkor az is mehet bele (persze csak lazán.) A hozzávalók természetesen kedvünk szerint helyettesíthetők is.

Elkészítés: a fenti összetevőket egy turmixban kíméletesen összekeverjük, majd a kásás elegyet óvatosan egy rendes fogású, minimum 1,5 dl befogadóképességű pohárba töltjük. Lehet díszíteni akármivel, azzal is, ami benne van, de akár azt is lehet, hogy a tetejét óvatosan meglocsoljuk Cointreau-val, felgyújtjuk, és úgy szervírozzuk. Ez esetben azért tiszteljük meg magunkat illetve vendégeinket azzal, hogy beszerzünk szárított keserűnarancs-héjat is, és kicsit megégetve elhúzzuk azt az italunk felett.

Vagy: csinálhatjuk úgy is, ahogyan a képen látjuk - bekeverünk 1/3:2/3 arányban fehér rumot, és egy pár csepp angosturát is alkalmazunk. De ezt már csak a legnagyobb mixerek engedik meg maguknak)))

Tudtad?

Andalúziában április és május a narancsfák virágzásának ideje. Ilyenkor az egész vidék és az összes város olyasféle mámorító illatfelhőbe merül, mint amilyen a mi orgonánk és hársfánk bódulata, csak jóval délebbre.

Egészségükre! Próbáljanak meg nem rászokni!

Italszeretettel, élvezzék a Tavaszt:

Al

A fotók a budapesti The Barban készültek, köszönjük Tüke Péter mixer segítségét!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!