Rétestől a kultúráig - programajánló

A héten sem maradunk programok nélkül! Megünnepeljük a magyar kultúra napját, pincét járunk, és kiderül, hogy ki lesz a réteskészítés királya és királynője. 

A Magyar Kultúra Napja - január 22.

Ünnepeljük együtt a magyar himnusz születésnapját!

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az egész országban koncertek, hangversenyek, és jobbnál jobb rendezvények várják a résztvevőket.


Vince nap, Pannonhalma - január 24-25.

Pannonhalmi Borvidék - Vince-napi pincejárás

„Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince!”A versike alapja az a népi hagyomány, mely szerint január 22-én Szent Vince napi vesszőt vágtak, ebből megjósolva a várható bortermést. Ha a szőlőtőről lemetszett vessző levet enged, akkor bőségesen lesz bor, ha nem, akkor szomjúhozás várható. Az ezen a napon szedett vesszőket vízbe rakva, és 18-20 C hőmérsékleten tartva pár hét elteltével már látszani fognak a fürtkezdemények, amiknek a számából következtetni lehet a jövő évi termésre. Január 24-én és 25-én a borvidék 8 borásza és borászata várja szeretettel a borkedvelő közönséget!

Kattints a részletekért!


Tápiósági Rétes Fesztivál, Tápióság - január 25.

Ki lesz a rétessütés királya és királynője?

Második alakalommal rendezik meg a rétes fesztivált Tápióságon, ahol eldől, ki lesz Tápióság rétessütő királya vagy királynője. A nemes versengés célja a régi falusi ízek felelevenítése, és a mai fiatalok megismertetése a réteskészítés minden mozzanatával. A versenyen több kategóriát állítanak fel a szervezők: Húzott rétes hagyományos ízekkel; Húzott rétes mai modern ízekkel; Különleges rétes. A versenyt neves zsűri fogja értékelni.

Kattints a részletekért!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek