Rengeteg cukor a gyerekételekben!

Nem is sejtjük, hogy egy átlagos napon mennyi cukrot adunk a gyermekeinknek. A gyártók csak részben kötelezettek a tájékoztatásra, ezért oda kell figyelnünk a mennyiségekre!

Sok szülő abban a hitben ringatja magát, hogy ő bizony figyel a gyerek táplálására és csak kevés édességet ad neki, mert az nem egészséges. Igen ám, de arra a legtöbben sajnos nem gondolnak, hogy a reggeli müzlitől kezdve a tejszeleten át a gyümölcskompótig szinte minden, aminek egy kicsit is édes íze van, jó erősen cukorral van megfűszerezve.

Megnéztük, egy átlagos háztartásban milyen rejtett cukorforrások lehetnek, s egy adagra vetítve kb. hány teáskanálnyit adunk így a gyereknek - 4 grammal számolva. Az adatok a csomagolásokon lévő tápanyag táblázatokból származnak. Az eredmény megdöbbentő:

Bodon Judit dietetikus tippje:

Az elhízás és annak szövődményei korunk vezető betegségei közé tartoznak. Mára "elértük", hogy ezek a betegségek már gyermekkorban megjelennek. A WHO 2011 évi adatai szerint 2010-ben közel 43 millió, 5 éven aluli elhízott gyermek élt a Földön. Természetesen az elhízásért nem csak a cukorfogyasztás a felelős, de tény, hogy jelentős szerepe van benne, különösen a fejlett országokban az élelmiszerekben elrejtett cukornak. Szülőként legyünk különösen körültekintőnek a gyermekek számára "egészséges"-ként hirdetett termékekkel. Tegyünk különbséget a természetes eredetű cukrok (pl. gyümölcsök, zöldségek, méz) és a hozzáadott cukrok között. Gyermekünk és családunk egészége érdekében a boltban vásárolható édes ízű késztermékek helyett fogyasszunk szezonális gyümölcsöket, készítsük el otthon gyümölcsjoghurtunkat, turmixunkat, gyümölcsleveinket. Természetesen a nyári fagylalt, a hétvégi ebéd utáni sütemény beilleszthető a kiegyensúlyozott étrendbe, de ne kínáljunk minden étkezésre édes ízű ételeket, az édesség ne legyen gyermekeink jutalmazásának eszköze.

Mennyi cukrot ehet a gyerek?

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) pár hónapja felhívást adott közzé, amelyben a cukor fogyasztásának káros következményeire hívják fel a figyelmet (pl.: elhízás, cukorbetegség, fogszuvasodás). A WHO szakértői mintegy kilencezer tanulmány alapján döntöttek úgy, hogy az egy évtizede közzétett napi cukorbevitellel kapcsolatos ajánlásukat megfelezik: eszerint öt százalékra csökkentenék az elfogyasztott élelmiszerekhez felhasznált cukor napi ajánlott beviteli mennyiségét (ebbe beleszámítanak a méz, a szirupok és gyümölcslevek tartalmazta cukormennyiségek), de a gyümölcsökben természetes formában jelen lévő cukor (fruktóz) nem. Ez a mennyiség egy átlagos testtömeg-indexű felnőtt esetében 25 grammot, azaz kb. 5 teáskanálnyi cukrot jelent.

A napi maximális cukorfogyasztás mértékéről az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) itt tett ajánlást, ők az óvodás- és kisiskolás korban 3-4 teáskanál, tízen- és huszonéveseknek 5-8 teáskanál mennyiséget tartanak elfogadhatónak.

Legyünk tudatos vásárlók!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindig nézzük meg az összetevőket és a tápértékre/kalóriatartalomra vonatkozó táblázatot - ebből azonnal kiderül, hogy az adott élelmiszer 100 grammra vetítve hány gramm cukrot tartalmaz, így el lehet dönteni, hogy az megfelelő-e, vagy már inkább az édesség kategóriába sorolható. A Food Standards Agency besorolása szerint az 5g/100 gramm alatt alacsony, az 5-12,5g/100 gramm között közepes, a 12,5g/100 gramm vagy 15 g/adag felett pedig magas cukortartalmúnak minősül egy élelmiszer.

Ha nem találjuk az adott terméken a tápanyagtáblázatot, az azért van, mert csak 2016-tól lesz kötelező feltüntetni ezeket az adatokat, addig a gyártók önkéntes alapon osztják meg a fogyasztókkal ezeket az információkat.

Ha kíváncsiak vagyunk, mi mennyi rejtett cukrot adunk a gyerekünknek, csináljunk tesztnapot, és írjunk fel minden fogyasztást (miből-mennyit evett a gyerek), majd a nap végén adjuk össze a csomagoláson található adatok alapján a mennyiséget. Ez segíthet abban, hogy észrevegyük, min szükséges változtatni.

Címlapról ajánljuk

További cikkek