Rengeteg cukor a gyerekételekben!

Nem is sejtjük, hogy egy átlagos napon mennyi cukrot adunk a gyermekeinknek. A gyártók csak részben kötelezettek a tájékoztatásra, ezért oda kell figyelnünk a mennyiségekre!

Sok szülő abban a hitben ringatja magát, hogy ő bizony figyel a gyerek táplálására és csak kevés édességet ad neki, mert az nem egészséges. Igen ám, de arra a legtöbben sajnos nem gondolnak, hogy a reggeli müzlitől kezdve a tejszeleten át a gyümölcskompótig szinte minden, aminek egy kicsit is édes íze van, jó erősen cukorral van megfűszerezve.

Megnéztük, egy átlagos háztartásban milyen rejtett cukorforrások lehetnek, s egy adagra vetítve kb. hány teáskanálnyit adunk így a gyereknek - 4 grammal számolva. Az adatok a csomagolásokon lévő tápanyag táblázatokból származnak. Az eredmény megdöbbentő:

Bodon Judit dietetikus tippje:

Az elhízás és annak szövődményei korunk vezető betegségei közé tartoznak. Mára "elértük", hogy ezek a betegségek már gyermekkorban megjelennek. A WHO 2011 évi adatai szerint 2010-ben közel 43 millió, 5 éven aluli elhízott gyermek élt a Földön. Természetesen az elhízásért nem csak a cukorfogyasztás a felelős, de tény, hogy jelentős szerepe van benne, különösen a fejlett országokban az élelmiszerekben elrejtett cukornak. Szülőként legyünk különösen körültekintőnek a gyermekek számára "egészséges"-ként hirdetett termékekkel. Tegyünk különbséget a természetes eredetű cukrok (pl. gyümölcsök, zöldségek, méz) és a hozzáadott cukrok között. Gyermekünk és családunk egészége érdekében a boltban vásárolható édes ízű késztermékek helyett fogyasszunk szezonális gyümölcsöket, készítsük el otthon gyümölcsjoghurtunkat, turmixunkat, gyümölcsleveinket. Természetesen a nyári fagylalt, a hétvégi ebéd utáni sütemény beilleszthető a kiegyensúlyozott étrendbe, de ne kínáljunk minden étkezésre édes ízű ételeket, az édesség ne legyen gyermekeink jutalmazásának eszköze.

Mennyi cukrot ehet a gyerek?

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) pár hónapja felhívást adott közzé, amelyben a cukor fogyasztásának káros következményeire hívják fel a figyelmet (pl.: elhízás, cukorbetegség, fogszuvasodás). A WHO szakértői mintegy kilencezer tanulmány alapján döntöttek úgy, hogy az egy évtizede közzétett napi cukorbevitellel kapcsolatos ajánlásukat megfelezik: eszerint öt százalékra csökkentenék az elfogyasztott élelmiszerekhez felhasznált cukor napi ajánlott beviteli mennyiségét (ebbe beleszámítanak a méz, a szirupok és gyümölcslevek tartalmazta cukormennyiségek), de a gyümölcsökben természetes formában jelen lévő cukor (fruktóz) nem. Ez a mennyiség egy átlagos testtömeg-indexű felnőtt esetében 25 grammot, azaz kb. 5 teáskanálnyi cukrot jelent.

A napi maximális cukorfogyasztás mértékéről az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) itt tett ajánlást, ők az óvodás- és kisiskolás korban 3-4 teáskanál, tízen- és huszonéveseknek 5-8 teáskanál mennyiséget tartanak elfogadhatónak.

Legyünk tudatos vásárlók!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindig nézzük meg az összetevőket és a tápértékre/kalóriatartalomra vonatkozó táblázatot - ebből azonnal kiderül, hogy az adott élelmiszer 100 grammra vetítve hány gramm cukrot tartalmaz, így el lehet dönteni, hogy az megfelelő-e, vagy már inkább az édesség kategóriába sorolható. A Food Standards Agency besorolása szerint az 5g/100 gramm alatt alacsony, az 5-12,5g/100 gramm között közepes, a 12,5g/100 gramm vagy 15 g/adag felett pedig magas cukortartalmúnak minősül egy élelmiszer.

Ha nem találjuk az adott terméken a tápanyagtáblázatot, az azért van, mert csak 2016-tól lesz kötelező feltüntetni ezeket az adatokat, addig a gyártók önkéntes alapon osztják meg a fogyasztókkal ezeket az információkat.

Ha kíváncsiak vagyunk, mi mennyi rejtett cukrot adunk a gyerekünknek, csináljunk tesztnapot, és írjunk fel minden fogyasztást (miből-mennyit evett a gyerek), majd a nap végén adjuk össze a csomagoláson található adatok alapján a mennyiséget. Ez segíthet abban, hogy észrevegyük, min szükséges változtatni.

Legújabb receptek

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Diós-birsalmás linzerkarika

Megfogtam az összes kedvenc ízemet és alapanyagomat és létrehoztam nekik egy aprósüteményt, ahol boldogan élhetnek együtt. A végeredmény az alábbi karácsonyi linzer, amelyből egy falat ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...