Rajta, lecsóra fel!

Szeretem ezt az egyszerű ételt. Sűrű szafttal, enyhén ress paprikával és nem látható paradicsommal. Ez az én ízlésem szerint való finomság.

Szalonnán és a füstölt kolbászon pirítom meg a hagymát. Ekkor teszem rá a paradicsomot, és addig párolom, amíg kiadja a levét. Ezután megy rá az ujjnyi karikára vágott TV paprika. Persze tudom, hogy a lecsót mindenki saját maga készíti el a legjobban. Ez evidencia, és így is van ez rendjén. Persze készülhet ezerféle módon. Húsféle nélkül is, vagy csak egyszerre mindent összedobva, és úgy megfőzve. Ha nagy melegben készítem, akkor még piros fűszerpaprikát sem használok. Úgy gondolom, talán néhány egyszerű tanáccsal segíthetek, mert magam is többféleképpen készítem. Rajta, lecsóra fel!

  • Érdemes jó minőségű finom kolbászt és szalonnát használni az ételhez, mert ezek a legerősebb ízek, alapjaiban ezek határozzák meg az étel ízét.
  • Én maximum 20-30% paradicsomot teszek az ételbe. Ha több van benne, akkor nekem már savanyú, illetve nagyon levesessé válik. Mindenki azt mondja, hámozzuk meg a lecsóhoz a paradicsomot, mert akkor főzés közben nem pöndörödik. Szerintem elég - legalább is ha otthon készítem - kicsi kockára vágni, mert akkor nem marad olyan hosszú héj, ami pöndörödhetne.
  • Amikor nagyon húsos, mert sok vizet tartalmaz a paprika, akkor erősebb tűzön készítem, hogy a levét gyorsan párologja el, hogy ne legyen nagyon híg a lecsó. Ha nem elég húsos a paprika, akkor takarékon készítem az ételt, fedő alatt, mert akkor több leve marad. Így lehet különböző paprikák mellett mindig ugyanolyan minőségű, és kinézetű finom lecsót főzni.
  • Ha valaki tesz bele fokhagymát, akkor mindig egyeztesse össze, hogy mennyit bír, a kolbász fokhagymássága mellett. Van, hogy nem is kell.
  • Sohase főzzenek megszokásból, rutinból, mert akkor nem lesz benne az úgy nevezett „lélek”. A gőzgombóc, pedig sok lehetőséget ad a játékra. Adhatom magában, mert könnyedebb, mint egy sült tészta, vagy akár a kifőtt gombóc. Adhatom töltve.
  • Ha nem teszek a lecsóba kolbászt, szalonnát, akkor egy húsos töltelék hozzáadja a maga finom ízét. Tölthető akár sajttal, májjal, krémmel, vagy bármivel. A lényeg hogy élvezzék a főzést.
  • Egy utolsó megjegyzés. Ha jól sikerül a gőzgombóc, akkor szinte mindenféle kelt tésztát el fognak tudni készíteni a jövőben. Sokan mondták már nekem, hogy nagyon szeretnek sütni, de a kelt tészta mindig kifog rajtuk. Akik így vannak ezzel, vegyék ezt a gombócot a tökéletes kelt tészták felé vezető út első állomásának.
Lecsó gőzgombóccal receptje

Egynek mindig jót, és élvezzék az ízeket!

Buday Péter, mesterszakács

Címlapról ajánljuk

Így fékezd meg, hogy csilliárdokba kerüljön a karácsonyi lakoma

Karácsonykor általában mindenből kicsit többet készítünk és ha az év többi napján nem is, ilyenkor igyekszünk különlegesebb, drágább alapanyagokból főzni, gazdagabb, igazi ünnepi lakomákat rendezni. Idén azonban a legtöbben jobban meggondolják, mire mennyit költenek, kreatív ötleteket adunk a finom, de nem elszállós karácsonyi finomságokhoz.

Szekeres Dóra

További cikkek