Az idei nyár szóljon a grillezésről: ehhez szerencsére minden adott, ugyanis manapság már szinte az összes lakókörnyezetben lehetséges egy kisebb vagy nagyobb grillező állomás felállítása. Teljesen mindegy, hogy belvárosi erkélyes lakással vagy nagy, családi kertes házzal rendelkezünk, egy biztos: a Praktiker kínálatából kiválaszthatjuk a helyzetünknek épp megfelelő eszközöket, kiegészítőket, bútorokat és dekorációkat.
Ha pedig rendelkezünk egy ilyen biztonságos alappal, sok minden már nem mehet félre a grillpartin – annak érdekében azonban, hogy tényleg minden tökéletesen történjen a vendéglátás során, fogadjuk meg a Praktiker szakértőinek alábbi 4+1 tippjét.
#1. Vásárlás előtt mérjük fel a lehetőségeinket
Szerencsére már senkinek nem kell kimaradnia a grillezés élvezetéből: a modern technológiák és az egyre szélesebb termékválaszték miatt szinte teljesen eltűnt a belépési küszöb a füstös grillételek csodás világába.
Ettől függetlenül azonban nagyon fontos, hogy egy hasonló beruházás előtt mérjük fel a saját lehetőségeinket egy esetleges grillsarok kialakítására.
- Lakóhely: kerttel rendelkezők nagyobb, erkélyes lakásokban lakók kisebb méretű gépeket válasszanak!
- Kihasználtság: ritkább használat esetén egyszerűbb modelleket, gyakori sütögetés esetén pedig profibb gépeket vásároljunk!
- Hozzáértés: kezdőként válasszuk az elektromos vagy gázzal működő, profiként a faszenes grilleket!
TUDTAD? A Praktiker áruházaiban akár SZÉP-kártyával is megvásárolhatóak a különböző grillek!
#2. Tájékozódjunk a grillsütők fajtáiról
Igencsak meghaladta magát a technológia az elmúlt években, így rengeteg különböző lehetőség áll rendelkezésére mindazoknak, akik túllépnének a tűzrakóhelyen vagy tárcsán történő sütögetésen.
Faszenes grillek: Mindazoknak ajánlott, akik egyben a füstös ízek és a klasszikus barbecue-élmény megszállottjai, mellette azonban rendelkeznek már egy bizonyos szintű grillezési tudással. Persze a kevésbé tapasztaltaknak sem kell elriadniuk: az olyan eszközök, mint az elektromos szénhevítő, a begyújtókémény vagy a fújtató mind hozzájárulhatnak a sütögetés sikeréhez. Ha klasszikus grillt keresünk, nézzünk szét a Landmann és a Perfect Home márkák kínálatában.
TIPP: a grillek fűtésére használt faszenet vagy brikettet megbízható forrásból vásároljuk, és tároljuk szakszerűen. Így könnyen begyullad, egységesen és tartalmasan ég, illetve egyenletes sütést biztosít.
Gázgrillek: A kevesebb füsttel járó és könnyebben kezelhető gázgrillek kiváló lehetőséget nyújtanak a kezdőknek is, akik még csak most ismerkednek a grillezés művészetével. A gyorsabban felfűthető grilltér, a könnyebben szabályozható és külön-külön használható lángok mind ahhoz járulnak hozzá, hogy a sütögetés könnyű élvezetté váljon.
Elektromos grillek: Mivel a faszenes és gázgrillek nagyobb méretűek, elsősorban kerti használatra alkalmasak. Kisebb helyre, például erkélyre, elektromos grillt javasolnak a szakértők. Sok mindent tudunk rajta sütni a húsoktól a sajtokon át a zöldségekig, és hasonló grillélményt nyújt, mint a klasszikusabb társai. Ráadásul füstmentesen és biztonságosan vethetjük be őket, akár belvárosi lakásunk erkélyén, teraszán is.
#3. A kiegészítő eszközökre is figyeljünk oda
Amennyiben a grillünket már sikeresen kiválasztottuk, könnyítsük meg a saját dolgunkat azzal, hogy egy helyen beszerzünk hozzá minden más kiegészítő eszközt is, ami nagyban egyszerűsíteni fogja a sütögetést.
Íme, néhány elengedhetetlen grilleszköz:
- A faszén begyújtását elősegítő begyújtókémény
- Hőszigetelő fogóval rendelkező grillcsipesz
- A forró tárgyak és eszközök megfogását könnyítő grillkesztyű
- Maghőmérő, amivel ellenőrizhetjük, átsültek-e a húsok
- Grillkefe, amivel gyerekjáték lesz a rácsok tisztítása
#4. A dekorelemeknél válasszuk a minőséget
Egy grillpartit természetesen az általunk készített ételek tesznek majd feledhetetlenné, azonban a különleges, emelkedett hangulathoz rengeteget hozzátesz egy megfelelően berendezett, esztétikus környezet.
A dekorálástól sokakat elriasztanak a folyamatosan változó trendek, azonban szerencsére ebben a kavalkádban biztonságot nyújthat, ha alapvetően a minőséget helyezzük első helyre. Ezt a szemléletet úgy tűnik a divat is felvette, ugyanis 2025-ben az alumínium és műrattan kombinációjából készült bútorok lettek a befutók. Tartós, mégis elegáns, természetes, de modern darabok.
FONTOS! Nyáron elengedhetetlen, hogy ne csak naptejjel, hanem fizikailag is védekezzünk a nap ellen a szabadban töltött idő során. Használjunk napernyőt, napvitorlát vagy a kertben felállított divatos pergolát, műanyag kerti pavilont.
+1. Ízesítsük természetes módon az ételeket
Mivel a faszenes grillnél nyílt lángon és sokkal magasabb hőmérsékleten történik a grillezés, másként kell bánnunk a húsokkal és zöldségekkel, mintha sütőben vagy gáztűzhelyen készítenénk el őket.
A túlzott fűszerhasználat azért sem ajánlott, mert a szárított és friss fűszerek nagy része keserűre ég a grillen, de azért sem előnyös, mert túlságosan elnyomja a grillételek füstölt, karamellizált ízét.
Használjunk hát más módszereket az ízesítésre: például Landmann hikori füstölőfát, amely a faszén füstjébe keveredik, és kellemes aromát ad. A húsokra, zöldségekre jó minőségű olívaolajat spricceljünk, és nagy szemű sóval szórjuk meg őket.
KIVEZETŐ