Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Osztrák leveskedvencek

Két szuper leves. Az egyikből elkészíthető a másik. És hogy mi a tökély az egészben? Felnőtt, gyermek egyaránt jól jár, boldogan tölti meg a bendőjét vele!

Hogy miért kedveljük az osztrák konyhát? Hát valószínűleg azért, mert a Monarchia ideje alatt rengeteg recept cserélt gazdát, magyar és osztrák fogások összefonódtak és kiegészültek. A másik két indok, hogy mindössze két órai autózás után Bécsben ehetjük a bécsi szeletünket, és nem véletlenül választjuk síeléskor elsősorban az Alpok osztrák részeit úticélul.

A hütték kínálatából a gyerkőcök legkedveltebb levese kétséget kizáróan a frittatensuppe. Magyarul: húsleves palacsintatészta-csíkokkal. Ez a fogás még nem szűrődött be igazán a magyar konyhákba, de ha kint járunk, sohasem kerüli el figyelmünket. Gyorsan kihozzák, és jól megtelíti, felmelegíti a sportos gyerkőcök pocakját. Aki még éhes marad, rendelhet egy császári morzsát vagy gőzgombócot utána.

A felnőttek kedvenc húslevese egy jóval komolyabb fogás - talán ezért nem is tűzik menüjükbe a síparadicsomok hegycsúcsain álló faházikók. Az osztrák fővárosba kell menni érte. Valószínűleg beletelik egy kevés időbe, mire kihozza a pincér, de ezt senki sem bánja, szívesen kivárja, aztán jöhet a nagyszerű lakoma!

A “Tafelspitz” nem egy egyszerű húsleves, hanem egy szuper kiadós fogás, mely minél gazdagabb, annál jobb! Hol készült először húslé, melyből a főtt húst valamiféle szósszal, tányérhúsként tálalták? Osztrák honban, magyar földön vagy Erdélyben? Ez szinte lényegtelen. Mindannyiunknak megvannak a magunk fortélyai, melyeket belecsempészve egyedivé tesszük azt. A sok “eredeti” recept adta lehetőség csak összezavarja az embert. Mindenesetre egy biztos, a kezdetek: a marhafartő forrásban lévő, félig főtt csontlébe vagy húslébe kerül. Én ezt azzal fejeltem meg, hogy a fartő csontos részét előre odatettem főni, aztán jöttek a hatalmas velőscsontok. Ezek végeit besóztam, mielőtt bekerültek, nehogy kifőjön belőlük a lényeg. Aztán egy másfél órai főzés után jött a lábszár színhúsa. Hogy ne legyen olyan egyszerű ez sem, borsos kérget készítettem neki, maradjanak bent ízei. Ezután gyöngyözve főtt a leves hosszú órákig. A forrásban lévő lé tetejéről először a csontos részek után, majd a hús forrása után szűrtem le a habot, csak utána került hozzá az előre összeállított fűszerkeverék, egy nagy hagyma és egy csokor petrezselyem.

Közben bőven volt időm a leveszöldségek tisztítására, szeletelésére. Ezek a főzés utolsó szakaszában kerültek a fazékba. Almakompótot is főztem, ebből készült a frissen reszelt tormával spékelt almahab a főtt hús mellé. A gyerekeknek palacsintabetétet készítettem a leveshez, mi, felnőttek pedig végigettük a levest zöldségekkel, a főtt húst almaszósszal és a velős pirítóst is. A császármorzsára csak órákkal később került sor, hiszen majd kipukkantunk. Aki csodálatos vasárnapi ebédre, egy valódi ceremóniára vágyik, kövesse példánkat!

Jövő héten sajtos sütiket sütök kosárszámra. Addig is tervezzük meg előre Ferenc József kedvenc ételének elkészítését a hétvégére. Kedvcsinálónak itt egy örökérvényű filmrészlet, Latinovits Zoltán Szinbádbéli fantasztikus alakítása!

Gréti

Olvastad már?

Apfelstrudel, a bécsi almás rétes

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!