Az olasz "szegények pirítósa" kis extrával

A kellemes, közismert illatú, dióra emlékeztető ízű vargánya az egyik legkülönlegesebb gombánk. Készíts belőle olasz crostinit, ami megmentheti a néhány napos kenyeredet is!

Az olasz konyha egyik nélkülözhetetlen fogása a crostini, ami tulajdonképpen az olaszok népszerű mini pirítósa. Olaszországban "szegényreceptként" is emlegetik, hiszen akár száraz kenyérből is elkészíthető pirítósról van szó, amire szárazon, máskor vízbe mártott formában kenik a krémeket és pástétomokat. Olívaolaj szinte mindig van rajta, és az is előfordul, hogy a kenyeret olajban pirítják meg. Az olasz trattóriák (éttermek) étlapján az antipasti (előételek) listáján találkozhatunk vele, akárcsak szintén népszerű társával, a bruschettával.

A crostinik elkészítéséhez alapanyagul, hosszú, vékony kenyeret használjunk, ami lehet ciabatta, vagy baguette is. Ha klasszikus crostiniben gondolkozunk: a kenyérszeletekre tegyünk paradicsom karikákat, mozzarella sajtot, majd 1 szelet szardellát. Grillezzük amíg a mozzarella megolvad. Azonban ha egy igazán különleges variációt szeretnénk, készítsünk vargányából feltétet.
A vargánya gomba mégiscsak a gombák királya. Olaszországban van a legnagyobb kultúrája a vargányafogyasztásnak, melynek fő szezonja szeptember vége. Szárítva vagy fagyasztva hosszú ideig eltartható, gyakran használják fűszerként, mert apróra vágva különleges ízt ad az ételnek. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a gombáknak van egy nagyon jó tulajdonságuk: a bennük lévő cellulózt a szervezet nem emészti meg, ezért fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Crostiniként tökéletes választás: natúron salátákhoz, levesekhez is készíthetjük, de pirítósként is adhatjuk levesek, főzelékek mellé vagy mártogatósokhoz. Hibátlan kísérője partiknak, és a vendégvárásnak.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...