Az olasz "szegények pirítósa" kis extrával

A kellemes, közismert illatú, dióra emlékeztető ízű vargánya az egyik legkülönlegesebb gombánk. Készíts belőle olasz crostinit, ami megmentheti a néhány napos kenyeredet is!

Az olasz konyha egyik nélkülözhetetlen fogása a crostini, ami tulajdonképpen az olaszok népszerű mini pirítósa. Olaszországban "szegényreceptként" is emlegetik, hiszen akár száraz kenyérből is elkészíthető pirítósról van szó, amire szárazon, máskor vízbe mártott formában kenik a krémeket és pástétomokat. Olívaolaj szinte mindig van rajta, és az is előfordul, hogy a kenyeret olajban pirítják meg. Az olasz trattóriák (éttermek) étlapján az antipasti (előételek) listáján találkozhatunk vele, akárcsak szintén népszerű társával, a bruschettával.

A crostinik elkészítéséhez alapanyagul, hosszú, vékony kenyeret használjunk, ami lehet ciabatta, vagy baguette is. Ha klasszikus crostiniben gondolkozunk: a kenyérszeletekre tegyünk paradicsom karikákat, mozzarella sajtot, majd 1 szelet szardellát. Grillezzük amíg a mozzarella megolvad. Azonban ha egy igazán különleges variációt szeretnénk, készítsünk vargányából feltétet.
A vargánya gomba mégiscsak a gombák királya. Olaszországban van a legnagyobb kultúrája a vargányafogyasztásnak, melynek fő szezonja szeptember vége. Szárítva vagy fagyasztva hosszú ideig eltartható, gyakran használják fűszerként, mert apróra vágva különleges ízt ad az ételnek. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a gombáknak van egy nagyon jó tulajdonságuk: a bennük lévő cellulózt a szervezet nem emészti meg, ezért fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Crostiniként tökéletes választás: natúron salátákhoz, levesekhez is készíthetjük, de pirítósként is adhatjuk levesek, főzelékek mellé vagy mártogatósokhoz. Hibátlan kísérője partiknak, és a vendégvárásnak.

Hozzászólások (2)

terranova56

Aki ezt írta talán nincs tisztában a vargánya árával "szegények piritósa", talán idéz?jel nélkül mindjárt azt kellett volna írni a gazdagok piritósa. Aki meg tudja venni a vargányát, annak miért is kellene száraz kenyérrel csinálni? Drágább mint a legdrágább min?ségi hús.

Törölt felhasználó

Az még csak hagyján, hogy a vargánya tényleg drága gomba, a múltkor (2014.?sz) 4500 volt a legolcsóbb a piacon. Miután egész nyáron esett az es?. A kicsontozott rövidkaraj ugyanakkor kb. 1800.- DE: ki volt az az amat?r, aki a rókagomba fotóját mellékelte a vargányáé helyett? Mind a kett? egyforma, különösen a bal?

Címlapról ajánljuk

További cikkek