Nyulat húsvétra?!

Közeledik a húsvét: a laikusok számára főleg ilyenkor kerülnek képbe a nyuszik, veszik őket ész nélkül ajándékba, árulják őket aluljárókban, piacokon, csomagtartóból stb.

A megnövekedő kereslet miatt az állatkereskedések is feltöltik Húsvét előtt a „kisnyuszi-készletet”, gyakran elképesztően kicsi helyre zsúfolva be a kisnyulakat, melegben, megfelelő élelem nélkül, egymás hegyén-hátán, a helyhiány miatt gyakran más állatokkal keverten.

Lehet (sőt tény), hogy aranyosan néz ki több tucat teniszlabdányi kisnyuszi egy kupacban, de ez a tartási/tárolási körülmény messze nem ideális számukra!

Senkit nem akarunk lebeszélni arról, hogy nyuszit vásároljon magának (SŐT!), de mindenki vegyen figyelembe néhány dolgot, mielőtt megteszi ezt!

A nyúl élő és érző lény, megfelelő gondoskodást igényel!

Tudtad-e?Egy nyuszi várható „élettartama” jó tartási körülmények mellett akár 10-12 év is lehet (ami azért ritka), de 6-8 éves korral minimum kalkulálhatunk- ezért aki nem gondolkodik hosszú távra, ne vegyen nyulat!

Az anyagi oldalt nézve: Nem csak pár napig, hétig, a húsvéti ünnepek alatt kell gondoskodni egy nyusziról, hanem viszonylag hosszú élete végéig, ami – ha csak a táplálékára fordított anyagiakat, a rendszeres orvosi kezeléseket, oltásokat stb. nézzük – sokszorosan meg fogja haladni a beszerzési árat! (Bár egy kutya/macska tartási költségeinél azért kedvezőbb egy nyúlé, mivel a tápláléka jóval olcsóbb.)

A mentális oldalt nézve: A nyúl is egy érzelmekkel teli, társaságkedvelő élőlény, nem lehet tárgyként kezelni! Bizony foglalkozni kell vele, hogy a megfelelő, igényeit kielégítő szociális kapcsolatokat megkapja tőlünk.

Persze mi is jól járunk, ha foglalkozunk vele, mert sok szeretet tud adni egy ilyen kis szőrös lény és nagyon jóleső érzés, ha egy finom meleg bundás nyuszit kényeztethet az ember (és viszont).

Aki nyuszit szeretne vásárolni, az első lépésben gondolja át, hogy képes-e megfelelni azoknak az elvárásoknak, amiknek meg kell felelnie ehhez a „feladathoz”: Biztosított-e számára a megfelelő anyagi, időbeli, gondolkodásmódbeli (!) háttér ahhoz, hogy hosszútávra társként magához vegyen egy nyuszit.

A legtöbben sajnos ma is úgy gondolnak a nyúlra, mint „az a buta, büdös állat, amelyik ott ül a saját mocskában a kis ketrecben, nem csinál semmit, csak eszik és piszkít addig, amíg le nem vágják a húsáért”… Ez a téves felfogás azokból az időkből maradt fent, amikor a nyúl csak és kizárólag a húsáért/szőréért képviselt értéket a tartók számára, akik a minimális anyagi ráfordítással akarták kihozni a legtöbbet ebből a szőrös kis állatból.

A nyúl nem büdös, épp ellenkezőleg: a bundájára kifejezetten kényes, pedáns állat, aki képes naponta több órát eltölteni a szőrzetének karbantartásával. Ha a ketrece, alomtálcája rendszeresen takarítva van, akkor szinte szagtalan, így lakásban nyugodtan tartható.Előny, hogy szobatisztává nevelhető (ezt megkönnyíti, hogy ösztöneitől vezérelve magától egy helyre jár kis- és nagydolgát végezni). Abban az esetben tehát, ha a nyúl vagy környezete büdös, leggyakrabban a gazdában és a takarítás elmulasztásában keresendő a hiba…

Felejtsük el a húsvét környékén a piacokon, aluljárókban megjelenő kosárból áruló „Olcsón adom kedveském, törpe nyuszi, ekkora marad!” kategóriájú árusokat!

Sok szeretet és boldogságot tud nyújtani a gazdájának.

Cserébe nem kér mást, csak megfelelő szállást, élelmezést, orvosi ellátást és törődést.Ha mindezeket megadjuk neki, akkor hosszú éveken át élhetünk egymás mellett a legnagyobb szeretetben, boldogságban és olyan élményekkel gazdagodhatunk, melyek teljesebbé tehetik életünket. Ne felejtsd a mottót: Ne csak húsvétra vegyél nyulat!

Jó nyuszizást és kellemes Húsvétot kívánunk mindenkinek!

Még többet olvashattok a helyes nyúltartásról itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!

Nosalty

További cikkek