Visszatér a forró nyár: így védjük magunkat a hőguta ellen

Az elmúlt hetek nem éppen felhőtlen időjárása miatt sokak fejében megfordulhatott a gondolat, hogy már vége is az igazi nyárnak. Aggodalomra semmi ok, ugyanis, ha hihetünk a előrejelzésnek, még koránt sem kell búcsút mondani a nyári melegnek, sőt.

Az elmúlt időszak viszontagságos időjárási viszonyai most egy kicsit háttérbe szorulnak, ugyanis ismét igazán nyárias napok elébe nézünk. Ilyenkor különösen fontos, hogy odafigyeljünk magunkra és egészségünkre. Nézzük, hogyan tehetjük ezt meg!

Limonádés koccintás
Visszatér a forró nyár: így védjük magunkat a hőguta ellen

Kedd: Derült, napos időre számíthatunk, csapadék nélkül. A szél gyenge és mérsékelt marad. Reggel 16, délután 25 fok körül alakul a hőmérséklet. Az UV-sugárzás 11 és 16 óra között nagyon erős lesz, ezért érdemes gondoskodni bőrünk védelméről.

Szerda: Egy hidegfront hozhat reggel és délelőtt több helyen esőt, záport. Délután fokozatosan naposabbra fordul az idő, legfeljebb keleten alakulhat ki helyenként zápor, zivatar. Az északi-északnyugati szél élénk, sokfelé erős lesz.

A hőmérséklet 23–29 fok között várható, így a megfelelő folyadékfogyasztásra mindenképp gondoljunk, hiszen súlyos következményei is lehetnek, ha nem pótoljuk az elvesztett folyadékot.

A legjobb hidratáló italok a víz mellett:

  • citromos víz és limonádé (nagyon kevés cukorral),
  • tea, akár behűtve, citromkarikával tálalva,
  • isoital, amit házilag is el tudunk készíteni,
  • alacsony zsírtartalmú tej, hiszen fehérjében, káliumban és kalciumban is gazdag,
  • zöldség- és gyümölcslevek vízzel hígítva.

Receptajánló:

Csütörtök: Sok napsütés, kevés felhő jellemzi a napot, csapadék nem valószínű. A szél mérsékelt marad, de nyugaton, északnyugaton és a Tiszántúlon lehetnek élénkebb széllökések. A maximumok 25–30 fok között alakulnak, így fontos odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre, amit nemcsak folyadékokkal, hanem ételek fogyasztásával is ki tudunk egészíteni.

Ezek a legjobb hidratáló ételek:

  • zöldségek: úgy mint az uborka, a zeller, a paradicsom, a kaliforniai paprika és a fejes saláta;
  • gyümölcsök: úgy mint a görögdinnye, eper, málna, áfonya, narancs, grapefruit, őszibarack, sárgabarack, szilva és ananász;
  • könnyű, zöldséges levesek, krémlevesek, gazpacho
  • joghurt, kefir.

Receptajánló:

Péntek és szombat: Folytatódik a napos, száraz idő. A déli-délnyugati szél főként az északi, északnyugati térségekben lehet élénk. A reggelek hűvösek, a nappali csúcsok pénteken 28–34, szombaton 31–36 fok között várhatók, míg vasárnap is hasonló 34-35 fokos maximumok vannak kilátásban.

Fontos, hogy ne csak a hidratálásra figyeljünk oda, hanem bőrünket is óvjuk a káros UV-sugárzástól is, fényvédővel. 11 és 15 óra között pedig csak akkor tartózkodjunk a szabadban, ha feltétlen szükséges, akkor is keressük az árnyékot.

A mozgástól és sporttól sem kell megválni a kánikula idejére, csupán ütemezzük át edzéseinket: kora reggel vagy estefelé végezzünk testmozgást a szabadban.

Forrásunk volt.


Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Induljon a bejgli-szezon! – 9 hely, ha idén rendelnéd a...

Bejgli nélkül nincs karácsony, és bár tudom, hogy a sokféle bejgli vallás azon a közös alapon nyugszik, hogy a legjobb a házi, megértem azokat is, akik nem tudnak, vagy nem akarnak még sütéssel is bajlódni az ünnepek előtt/alatt. A rendelés viszont sokszor hazárdjáték, ezért most mutatunk kilenc helyet, akik szentestére az asztalokra varázsolják a tökéletes minőségű bejglit, és nektek rá sem kell néznetek a sodrófára.

Kormos Lili

További cikkek

Ezért nem ajánlott télen 8 és 10 óra között szellőztetni...

Télen mindannyian szeretnénk friss levegőt a lakásba engedni anélkül, hogy közben a meleget is kiengednénk. Nem mindegy azonban, mikor nyitjuk ki az ablakot: a rosszul időzített szellőztetés többet árthat, mint használ. Mutatjuk, mikor érdemes télen ablakot tárni, hogy a levegő is felfrissüljön, és a fűtésszámla se szaladjon meg.

Top Receptek

Szaftos brassói aprópecsenye

A brassóiról rengeteg legenda kering - hogy a brassói gyorsvonaton készült először, mások szerint Brassóban találták ki. A helyzet az, hogy már a XIX. századi szakácskönyvekben is ...