Nosalty-kvíz: Te felismered a különböző fűszernövényeket?

Az illatuk és ízűk jelentősen eltér, de vajon kép alapján is felismered a népszerű fűszernövényeket? Teszteld tudásod kvízünkkel!

A fűszerek adják meg az étel lelkét. A legegyszerűbb fogások is új dimenzióba emelkednek a fűszernövények, ezért érdemes tartani belőlük otthon. Ha eddig mindig hamar elfonnyadtak a vágott fűszernövényeid, mutatjuk, mit csinálj, hogy mindig legyen egy adag kéznél! 

Fűszernövényekkel teli tálcát tart egy ember
Nosalty-kvíz: Te felismered a különböző fűszernövényeket?

Hogyan tárold a fűszernövényeket, hogy hosszú ideig elálljanak? 

A legjobb módszer a fűszernövények tárolására, ha egy enyhén bepermetezett papírtörlőbe csomagolod a fűszernövényeket, majd így egy visszazárható műanyag zacskóba helyezed, és az egészet a hűtőbe teszed. 

Tartósítsd a fűszernövényeket 

Nagyobb mennyiségű fűszernövény esetén azonban hosszú távra kell készülni. Szerencsére számos megoldás létezik, hogy akár több hónapra elrakd a fűszernövényt.

Vajas fűszerkockák 

Mosd meg a rozmaringot, oregánót vagy zsályát egy papírtörlőn szárítsd meg teljesen és vágd apróbb darabokba. Oszd el a fűszerdarabkákat egy jégkockatartó mélyedéseiben, majd öntsd fel olvasztott sós vagy sima vajjal. Ekkor mehetnek a fagyasztóba. 

Olívás fűszerkockák 

A fenti metódust elvégezheted olívaolajjal is, fantasztikusan dermed, színe szinte a vajéhoz hasonlóra világosodik. 

Fűszeres jégkockák 

Felforralt és lehűtött vízzel is lefagyaszthatod a tisztított, aprított fűszereket. 

Gyorsfagyasztott fűszerek 

Erre a módszerre a legalkalmasabbak a lágyszárú fűszerek: bazsalikom, petrezselyem, koriander, snidling és menta. Szedd le őket a virágzás előtt közvetlenül. Tisztítás és szárítás után egy tepsire vagy tálcára fektetve fagyaszd le őket, majd csak ez után tedd jól zárható dobozba őket. 

Fás szárú fűszerek fagyasztása 

A rozmaring és a kakukkfű szára vastagabb mint az előzőekben felsorolt fűszereké. Ezt kihasználva mosás, szárítás után tedd az ágaikat – természetesen külön-külön – egy zárható fagyasztózsákba. Pár hét múlva, ha kiveszed őket, láthatod, hogy mit sem veszítettek aromájukból és színükből. Ha egy sodrófával végigmész a zacskókon, a levelek könnyen letörnek, a szárak egyszerűen eltávolíthatók. 

Itt az ideje, hogy kiderüljön, te mennyire ismered jól a különböző fűszernövényeket, íme a kvíz!

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Nagyon vajas aranygaluska

Pihe-puha, szaftos kelt tészta, rengeteg dió és krémes vaj, melyeket mind körbejár a citromhéj intenzív aromája: ez az aranygaluska. Ki ne szeretné ezt a desszertet, pláne egy selymes ...

Svéd mézeskalács

Ha a ropogós mézeskalácsok rabjai vagytok, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a sötétbarna svéd csodakekszet, mert mennyeien fűszeres és csodásan ropog! Falatozhatjuk magában az ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 szobanövény, ami könnyedén és boldogan viseli a téli, száraz...

A téli, napsütésben nem bővelkedő hideg hónapok illetve a fűtött lakások megviselhetik a szobanövényeinket. Akadnak olyan egyedek, melyek kifejezetten nehezen tűrik ezt az időszakot és a fűtés következtében uralkodó száraz, meleg levegőt beltéren, de olyanok is, amelyek viszont simán bírják. Utóbbi csoportból mutatunk most ötöt.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...