Nem várt változások az óvodában

Az óvoda új favára biztos jó, az már kevésbé, hogy kedvenc Zsuzsa nénink kiment búvároktatónak Balira. Hogyan kezeljük ezeket a helyzeteket?

A gyerekek alapvetően nagyon rugalmasak. Ez kell ahhoz, hogy jól boldoguljanak az életben. Később nélkülünk, önállóan is. Amíg óvodások, a változások kapcsán azért besegíthetünk nekik, hogy megtanulják jól kezelni a változásokat. A kulcs az őszinte kommunikáció. Most is.

Izgatottan várjuk az szeptemberi évkezdést. A gyerkőcöt alig tudjuk lebeszélni, hogy bevigye az óvodába a születésnapjára kapott szuper autót. Azonban a nyár nem csak a gyerekszoba játékkészletében hozott változást. Gyakran a csoportszoba előtt szembesülünk olyan váratlan fordulatokkal, amik megzavarhatják a nyugodt évkezdést. Új óvodapedagógus, csoportok összevonása, vagy a gyerek által most megtapasztalt, eddig csak tudott tény, hogy a jó barátok egy része már iskolás, nagy változás lehet egy óvodás életében.

Fontos, hogy ezekben a helyzetekben tisztázzuk, mit tudnak a gyerekek a változással kapcsolatban. Bármi is történt, lehetünk velük őszinték, ha az életkoruknak megfelelően mondjuk el, sok mindent megértenek. Akár kisebb változás is - például csoportösszevonás, új csoportszobába kerülés - megzavarhatja a gyerekeket. Hosszú távú hatásai is lehetnek annak, ha nem kapnak magyarázatot, és az összevissza elcsípett felnőtt félmondatokból, megfelelő magyarázat nélkül gyártják le a saját értelmezésüket az új helyzettel kapcsolatban. A fontos az, hogy őszintén beszéljünk velük az új helyzetről, és lehetőséget adjunk nekik a változás feldolgozására. Jó, ha óvodai szinten is elmesélik a gyerekeknek, hogy mi történt, mi maga a változás, úgy, hogy azt valóban értsék. Óvónéniváltás esetén jó, ha el tudnak búcsúzni az illetőtől, de ha erre nincs lehetőség, segíthet egy játékos foglalkozás, amiben számukra örömteli módon megjelenik a búcsú, az elengedés, az új elfogadása.

A gyerekek nagyon rugalmasak, sok mindenhez tudnak alkalmazkodni. A káros az lehet, ha egy őket érintő helyzetben nem tudnak semmit a változás okáról. Az óvodáskorú gyerekek még máshogy élik meg a számukra fontos külső és belső történéseket,mint mi, felnőttek. Egy számunkra apróságnak tűnő esemény, az ő világukban nagy jelentőségű is lehet, de ők ezt még maguknak sem tudják megfogalmazni. A változástól nem kell félni, mert ez élet természetes velejárója, de sokat segíthetünk gyermekeinknek, ha odafigyelünk a személyes világukat érintő változásokra.

Természetesen a gyerekek eltérően reagálnak ugyanarra a helyzetre. Van, aki kiborul, ha nem a megszokott rózsaszín pohárból ihat az ebédnél, míg más azt sem veszi észre, hogy nem kapott poharat. Személyiségfüggő, ki milyen hamar tud megszokni egy új helyzetet. A lehetőséget azonban biztosítani kell, hogy a változással kapcsolatban a gyermek kérdezhessen és őszinte válaszokat kaphasson. Ezt megérdemli tőlünk, felnőttektől. Mint ahogy a szülők is megérdemlik, hogy az óvodától hiteles tájékoztatást kapjanak a gyermekek napi óvodai életét érintő változásokkal kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk

További cikkek