Életmódinterjú D. Tóth Krisztával

Nem életmódot váltott, hanem életszemléletet. D. Tóth Kriszta két éve hagyta ott a képernyőt, azóta írt két sikerkönyvet, az UNICEF nagykövete lett.

Kevesen tudják D. Tóth Krisztáról, hogy szakács édesapjától örökölte a főzés és a kulinária iránti rajongást. Igyekszik minőségi alapanyagokból főzni, és inkább a mennyiséget korlátozza, de nem akarja sanyargatni magát. A gasztrománia a rendszeres mozgásnak és a táncnak köszönhetően sem hagyott soha nyomot az alakján. Ráadásul a tánc, pontosabban a hip-hop nemcsak testileg, hanem lelkileg is sokat ad számára. „Lola lányom kezdett hip-hopra járni, miután „kinőtt a balettból", őt vártam rendszeresen a terem előtt a többi anyukával. Időközben összebarátkoztunk az anyukákkal és a tanárnővel is, aki felajánlotta, hogy tart nekünk is táncórát. Azóta annyira megszerettem a társaságot és a hip-hop táncot, hogy hetente kétszer úgy szervezem az életemet, hogy el tudjak menni az órákra."

Az ismert újságíró 35 éves kora körül vette észre, hogy megváltoztak a teste reakciói, és jobban oda kellene figyelnie, hogyan éli a mindennapjait. „Már nem lehet büntetlenül kihágni, hiszen a kialvatlanság, folyadékhiány vagy egy görbe este sokkal jobban meglátszik a bőrömön, arcomon vagy épp a közérzetemen. Ezért aztán igyekszem 7-8 órát aludni minden éjjel, heti kétszer táncolok, kevesebb kávét és alkoholt fogyasztok, és figyelek arra, hogy mit eszem, és mennyi vizet iszom”. Azt, hogy pontosan milyen nyomot is hagy a mindennapi élet az arcán, Kriszta kendőzetlenül meg is mutatja. Február elején, születésnapja reggelén kitett a közösségi oldalára egy smink, retus és szűrő nélküli szelfit. Azóta minden nap láthatjuk, hogyan változik egy negyvenéves nő arca, milyen érzelmek, hangulatok, történések befolyásolják jó vagy épp rossz irányba a külsejét.

D. Tóth Kriszta 2015.03.09.

A sminktelen arc ugyanakkor nem csak a kiegyensúlyozott életmód tükre:ezek a gyors reggeli fotók egy sokkal bátrabb és fesztelenebb D. Tóth Krisztát mutatnak, akinek a külvilág véleménye helyett egyre fontosabb, hogy magával legyen azonos – sminkkel vagy anélkül, kint és bent. „Nem titkolom, hogy jobban vagyok, mint eddig bármikor. Szeretem a szabadúszó létet, ugyanakkor régóta érzem, hogy szükségem van arra, hogy újra csapatban, műhelyben dolgozzam". D. Tóth Kriszta ezért új online női blog-magazint indított WMN (vagyis „woman”, azaz nő) címmel.

Amióta eljöttem a tévétől, foglalkoztatott, hogy legyen egy olyan felület, ahol újra „tartalmat" osztok meg. Mindegy, hogy ez videós, képes vagy szöveges tartalom, a fontos az, hogy határozott női hangot képviseljen. Alapító-főszerkesztőként jegyzem a lapot, de nem egyedül dolgozom benne: több remek újságíró és civil csatlakozott már a szerzői csapathoz, köztük Kormos Anett humorista és Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakember” – mesél lelkesen új magazinjáról, amelyben az életmódtól a nő- és gyerekjogokon át a kultúráig számos téma helyet kap. „Itt senkinek nem kell megfelelni, lehet véleményed, és nem kell elnézést kérned azért, ami és aki vagy. Gondolatokat osztunk meg egymással, és inspirálódunk mások gondolatai által. Függetlenek akarunk maradni, hogy semmi akadálya ne lehessen a körülöttünk zajló eseményekre való azonnali reflektálásnak."

A harmadik regényén dolgozó írónő tudja, hogy kevesebb emberhez jut el ma az irodalmon és a publicisztikán keresztül, mint híradósként vagy talkshow-műsorvezetőként, de fontosabbnak tartja a közönség és közötte lévő teljesen megváltozott, erősebb kötődést. „Amikor találkozom az olvasóval, az olyan intenzív és igazi élmény, amit tévésként soha nem élhettem át. A tévé elemel, eltávolít, az irodalom viszont összehoz. Része leszel az olvasó életének, teljesen ismeretlen emberekhez kerülsz nagyon közel" – mutat rá a befogadói élmény különbözőségére, aki bár íróként megéli saját sebezhetőségét, mégsem fél már önmaga megmutatásától. „A Jöttem, hadd lássalak vagy a Húszezer éjszaka sorai között a valódi énemet illetve a saját generációm problémáit tárom fel, és valóban lemeztelenedem az olvasó előtt. És ez semmilyen félelemmel nem tölt el. Sokkal félelmetesebb pillanatokat tudnék felidézni a tévés korszakból. Talán ez mutatja a legjobban azt, hogy most vagyok a helyemen, az írás az én valódi közegem.

Kriszta tánctanárával, Bolla Mariannal

(fotó: Csiszér Goti/Goti Photography, smink: Horacsek Ági, styling: Butor Kriszta)

Címlapról ajánljuk

További cikkek