Ne csak magadat hűtsd, a fűszereidet is!

Talán korai még a zöldfűszerek téli bespájzolásáról beszélni, vagy mégsem? Levendulát már csak hellyel-közzel találunk, így érdemes gyorsan szárítani vagy hűteni.

Tavaly megkértem egy kedves barátomat, hogyha nem nagy gond, kicsit megcsapolnám a fűszerkertjét. Kaptam rozmaringot, kakukkfüvet, levendulát és még számtalan zöldfűszert.

Friss kontra konzerv >>

Majd miután megszereztem a zsákmányt, boldogan hazavittem. Semmit extrát nem csináltam velük. Egy kicsit leöblítettem, majd lecsepegtettem őket, és mehettek is külön-külön zacskókba.

Nem igazán kedvelem a szárított fűszereket, nem elég intenzív az ízük. Ezeknek viszont hosszú ideig megmarad az aromájuk, vitamintartalmuk, és nagyon szép a színük. Igazából össze sem aprítottam, mert esztétikusabbnak találtam az egészben hagyott kis ágakat, ami nagyon jól mutat például egybesült húsokon. Ha kevés a helyünk a mélyhűtőben, akkor érdemes összeaprítani őket, így kevesebb helyet foglalnak, nekem azonban ilyen gondom nincs. Nem, nem azért, mert akkora hodály a hűtőm, hanem mert egyedül élek, és nem sok mindent tárolok benne.

Hogyan tároljuk a fűszereket? >>

Két fűszert szoktam csak összeaprítani, a kaprot és a petrezselymet. Ezeket főleg levesbe vagy tésztákhoz használom. Bevallom, ezekből most is van a hűtőmben. Sokszor csak hazaesek késő este, van, hogy napokig otthon sem vagyok. Na, pontosan ezekre az alkalmakra tartogatom a csodás kaprot, ilyenkor csak előveszem a mélyhűtőből, és mesés kaporlevest rittyentek belőle pár perc alatt.

A hűtőben is elállnak a vágott fűszerek pár napig, de én biztosra akarok menni. Időm pedig sajnos nincs mindig, hogy a piacra rohangáljak, amikor csak szükségem van egy kis ízesítőre.

Így készülj a befőzésre >>

Mi kerülhet még a jégkockatartóba?

Hűtés

Eltehetjük tehát egészben, felaprítva, de még jégkockatartóban is. Ehhez annyi a dolgunk, hogy kevés vízzel kombináljuk, és mehet is a jégre. Ha szószokhoz szeretnénk őket használni, akár húslevesalappal együtt is készíthetünk belőle jégkockát. De figyelem, mindig csak annyit vegyünk elő, amennyit fel is használunk! Visszafagyasztani ugyanis már nem ajánlott!

Világkonyha a kamrában >>

Célszerű valahogy feltüntetni, hogy melyik zacskóban, illetve dobozban mi van, mert nem biztos, hogy emlékezni fogunk rájuk. Habár a kapor tutira elárulja magát az illatával, a többi zöld növénnyel nem lesz ilyen könnyű dolgunk.

Világkonyha a kamrában 2. >>

Tárolás olajban

A zöldeket akár turmixolhatjuk is, amit aztán felönthetünk annyi olajjal, hogy éppen ellepje. De egész ágakat is tehetünk bele. Amelyik szimpibb…Salátákhoz, húsokhoz, tésztákhoz egyaránt remek ízesítő lehet egy ilyen olaj. Sőt akár konyhánk díszeként is nagyon jól mutatnak például egy csatos vagy valamilyen más üvegben. Tegyük ki őket szépen egymás mellé, és ha éppen szükségünk van rá, csak kapjuk le őket a polcról.A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.