Levendulavirág

A levendula az egyik legismertebb és legsokoldalúbb gyógynövény- és dísznövényünk. Elsősorban a mediterrán térségből származik, de hazánkban is régóta termesztik, különösen a Balaton-felvidéken. Jótékony hatásai mellett illata is különleges, így a gasztronómiában, gyógyászatban és szépségápolásban is népszerű alapanyag.

Leírás

Levendulavirág – receptek, leírás, tippek

A levendulavirág nemcsak illóolaja miatt közkedvelt, hanem virágát szárítva, teaként vagy fűszerként is szívesen használjuk. Nyugtató, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatásai régóta ismertek. A legnagyobb mennyiségben Franciaországban, Bulgáriában és hazánkban termesztik, de szerte Európában kedvelt növény.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a levendulavirág?

Levendulavirág

A levendula (Lavandula angustifolia) az ajakosvirágúak családjába tartozó évelő félcserje. Szürkés-zöld levelei, apró lila virágai és jellegzetes illata miatt könnyen felismerhető. Legjobban napsütéses, száraz helyeken fejlődik, ezért kedveli a meszes, jó vízelvezetésű talajokat. Magyarországon a tihanyi és pannonhalmi levendulamezők különösen híresek. Virágai nyár elején nyílnak, és június-július a legalkalmasabb a virágzás csúcsán történő begyűjtésre.

Hogyan vásároljuk?

Levendulát frissen a nyári hónapokban szerezhetünk be a piacokon vagy kifejezetten levendulás kertészetekből, akár szedd magad akciók keretében is. Szárított formában egész évben elérhető bioboltokban, gyógynövény szaküzletekben vagy webáruházakban. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a virág színe élénk legyen, illata pedig erős, mert ez a jó minőség egyik jele. Illóolajként, párnácskákba vagy díszcsokrokba kötve is kapható.

Hogyan tároljuk?

Száraz, fénytől védett helyen, jól záródó üvegben vagy fémdobozban tároljuk. Kerüljük a nedvességet és a hőt, hogy megőrizze illatát és ízét.

Mire jó a levendulavirág?

A levendula legismertebb tulajdonságai közé tartozik idegnyugtató hatása és az alvás segítése. Teaként fogyasztva enyhíti a szorongást, fejfájást, emésztési zavarokat. Illóolaja párologtatva oldja a feszültséget, csökkenti a stresszt, sőt, rovarűző hatással is bír. Külsőleg használva enyhíti a bőrgyulladásokat, égési sérüléseket, rovarcsípéseket. A szépségápolásban is gyakran alkalmazzák, például fürdősókban, samponokban, arckrémekben.

Mi készülhet a levendulavirágból?

Készülhet álomkönnyű citromos-mákos süti, tökéletes túrógombóc és Levendulás, earl grey teás fagylalt.

Még több levendulavirágos receptért görgess lejjebb!

0
Kalória
-
Fehérje
-
Szénhidrát
-
Zsír
-
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Levendulavirág

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

gramm levendulavirág?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

3 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...