Nem véletlen, hogy a nárcisz nemzetségének tudományos neve Narcissus. A görög mitológiában Narcissus annyira beleszeretett saját tükörképébe, hogy minden más kapcsolatot elutasított. Úgy tűnik, ez a növényvilágban is visszaköszön: a nárcisz gyakran „nem jön ki” más virágokkal egyazon csokorban.
Ahogy egy virágkötőkkel foglalkozó reddites beszélgetés is megjegyezte: a nárcisz különleges bánásmódot igényel, és ha nem vigyázunk, könnyen elronthatja a teljes kompozíciót.
Szépség, ami veszélyes is lehet
Eka Dara, a brooklyni Edelweiss Floral Atelier tulajdonosa, tapasztalt virágkötő szerint a nárciszok számtalan változatban léteznek – az Amerikai Nárcisz Társaság több mint 40 fajt és több tízezer hibridet tart nyilván.
Bár ezek a virágok széles körben elterjedtek, van egy fontos tulajdonságuk, amiről sokan nem tudnak:
frissen vágva a nárcisz mérgező nyálkát bocsát ki, ami károsíthatja a csokor többi tagját.
Ezt a nyálkát alkaloid vegyületek alkotják – ezekről Andy Brunning vegyész is ír Compound Interest nevű oldalán. A „nárciszgél” hatására a többi virág hervadni kezdhet, különösen, ha érzékenyebb fajtákról van szó.
Mit tehetünk, hogy ne okozzon gondot?
A jó hír: a probléma megelőzhető!
Eka Dara szerint, ha a nárciszokat frissen, a kertből vágjuk, mindenképp tegyük őket külön vázába néhány órára, mielőtt más virágokkal társítjuk őket. Ez idő alatt a nyálka egy része kiürül a szárakból, így később már biztonságosabban használhatók vegyes kompozícióban is.
Ha virágboltból vagy szupermarketből vásárolunk csokrot, a nárciszok már általában vízben álltak egy ideje – ilyenkor a legtöbb nyálka már eltávozott, de a biztonság kedvéért így is érdemes rendszeresen friss vizet adni nekik.
Még több növény itt: