Íme a Napóleon-torta – A franciáknak egy szelet, az oroszoknak egy egész történelem

A világtörténelem máig legsikeresebb hadvezéréről elnevezett sütemény eredete azért nem éppen mindennapi, mert olyan történelmi események inspirálták, melyek az oroszok számára a mai napig meghatározó jelentőséggel bírnak. Járjunk ennek egy kicsit utána...Ja, és a receptet is elhoztuk nektek!

Az oroszok magát a desszertet először 1912-ben készítettek, Bonaparte Napóleon felett aratott győzelmüknek 100. évfordulója alkalmából, ám nem csak ezért kivételes ez a torta. A hosszas bolsevik elnyomás ideje alatt az oroszoknak meg volt tiltva a karácsony ünnepe, az 1917-es októberi orosz forradalom eseményei után viszont a karácsonyi összejövetelek és szilveszteri mulatozások ékes és nélkülözhetetlen kiegészítője lett a Napóleon-torta.

A történet csimborasszója, hogy a magas, sok lapos torta a tésztamorzsákkal körbepanírozva rusztikus karácsonyfára hasonlított, amivel jelképes emléket és fricskát állított a sok éves rezsimnek. Egy szó mint száz, ez a sütemény egyszerre ünnepli az oroszok Napóleon felett aratott (immáron több száz éves) győzelmét és a szovjet kommunista párt bukását is.

A Napóleon-torta mai napig sok orosz háztartásban alapvetés, igaz, maximum hírnevében hasonlít a francia tábornokhoz, termetében biztosan nem.

A legalább 6-8 (néha több mint 20!) rétegű, leveles tésztából és főzött vaníliás krémből álló, egymást váltogató rétegekkel magasra emelkedő tortát a francia mille-feuille ihlette.

Kezdetben a torta sokkal kisebb volt: kb. egy egyadagos, krémmel töltött sütemény, amely a legyőzött francia császár háromszög alakú bicorne-jára (jellegzetes kalapjára) hasonlított.

Az évek során számos átalakításon ment keresztül, az orosz forradalom idején a tojást kihagyták belőle (mert nem volt), és a vajat is margarinnal helyettesítették. De az eredmény így is egy impozáns, többrétegű torta maradt, tetején porcukros, morzsolt tésztával, amely egyesek szerint azt a havat szimbolizálja, amely állítólag az oroszokat győzelemre juttatta Napóleon ellen.

Vigyázat, a torta sütése is egy kisebb küzdelemmel jár, csak itt a harctér maga a konyha, az ellenség pedig a tésztarétegek elkészítése és az összeállítási folyamatok összehangolása.

Jó hír, hogy minden percet megér, mert a végeredmény egy nagy falatnyi (isteni finom) történelem, ami mindig és mindenkor hatással lesz a gasztronómiára.

Az "Impozáns Napóleon-torta" receptjét itt találod. Készítsd el otthon, és küldd el annak, akinek egy kis fényt csempésznél a napjába!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Íme még több recept Flórától:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...