A megfelelő tisztítás, tárolás és rendszeres élezés mind hozzájárul, hogy hosszú időn át tudd használni a konyhakéseidet. De még a gondos odafigyelés mellett is előfordulhat, hogy le kell cserélned a késedet valamilyen okból: összegyűjtöttük az 5 legbiztosabb jelét, hogy itt az ideje búcsút intened a késednek.
Nézd meg galériánkban a kés cseréjére utaló jeleket, a tanácsokért kattints a képre!
Cseréld le a késeid, ha ezt tapasztalod!
Eltörött a markolata
A törött nyelű kést – különösen, ha ragasztószalag vagy más ragasztóanyag szükséges az összetartásához – mindenképpen le kell cserélni, mivel biztonsági kockázatot jelent. Valószínűleg te sem akarod, hogy a kés használat közben kibillenjen a markolatból, és egy egyszerű szendivcskészítésből kórházlátogatás legyen.
Azonban egy csak kicsit ingatag markolat gyakran még menthető, ilyenkor érdemes elvinni egy megbízható késeshez, köszörűshöz.
Eltört a penge hegye
A penge kisebb horpadásait és hibáit lehet korrigálni vagy el lehet távolítani, a szakemberek újra tudják fényesíteni és polírozni a kés élét, de a komolyabb sérülések gyakran azt jelentik, hogy itt az ideje a cserének. Bizonyos esetekben a kés gyártói garanciája fedezheti is ezeket a javításokat.
A hosszának körülbelül egyharmadánál kisebb mértékben törött késpengéket egy minőségi késműves még megjavíthatja vagy átformálhatja, de ha ennél több tört le belőle, ideje újat venni.
A penge nem marad éles
Az éles kés a biztonságos kés, és bár a rendszeres élezés javíthatja a szeletelési képességét, egy olyan pengének, amely nem képes éles maradni, ideje örökre visszavonulnia. Ha teheted, kerüld el, hogy a késeket más eszközökkel teli fiókban tárold.
A penge hajlamosabb a karcolódásra és horpadásokra a fiók nyitásakor és zárásakor történő lökdösődés miatt, ami végső soron negatívan befolyásolhatja a kés általános hatékonyságát.
PLUSZ TIPP: Az, hogy hogyan tárolod, tisztítod és tartod karban a késeket, előre determinálja, hogy mennyi ideig tudod majd őket használni. Soha ne tedd a késeket a mosogatógépbe, még akkor sem, ha azt írják rájuk, hogy „mosogatógépben moshatóak”. Óvatosan mosd el késeket, és utána azonnal szárítsd meg őket.
Ne használd közvetlenül üveg- vagy kőfelületeken, és a kések élettartamának meghosszabbítása érdekében jó minőségű vágódeszkán vágj velük, amelyet rendszeresen olajozol, és megfelelően kondicionálsz.
A penge rozsdás
A kisebb rozsdásodás eltávolítható egy gyors tisztítással és polírozással, de minden makacsabb rozsdásodás veszélyeztetheti a kés állagát. Ha ez a helyzet, érdemes lecserélni a kést, hogy a rozsda ne kerüljön az ételbe.
Néhány kiváló minőségű szénacélból készült késen azonban idővel természetes patina alakulhat ki, ami karaktert kölcsönöz a penge megjelenésének, és teljesen ártalmatlan.
Rossz a méret
Mindenképpen cseréld le azt a kést, amelyet kényelmetlen használni, akár túl nagy, akár túl kicsi a markolata. Próbálj ki többféle kést, mielőtt eldöntenéd, hogy milyen típusok legyenek az otthoni arzenálodban. Mindig olyan kést használj, amelyik megfelelő méretű a vágandó ételhez. Például a zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket egy kisebb hámozókéssel aprítsd, de a nagyobb ételekhez, például húsokhoz inkább szakácskés dukál.
Azzal is meghosszabbítod a kések élettartamát, ha rendeltetésszerűen használod őket.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Fogadd meg ezeket a hasznos konyhai tanácsokat is: