Most jött el a kiflik ideje. Még időben vagy!

Ismét csomagolok, dobozolok, úgy látszik, ez az év költözéssel telik. Pedig szépen elterveztem, hogy Márton-napra többféle finomságot sütök unokáimnak!

A tervemben nem liba szerepelt, bár mégis van köze a libához, hiszen Márton-napról van szó. Előbb akkor még a költözésről, hogy lássuk, mint függnek össze a dolgok! Szóval nyáron eladtuk a házunkat, mindent bepakoltunk, és azóta is érintetlenül állnak a dolgaim raktárban, ideiglenes lakhelyemen, az autómban, a gyerekeimnél – szóval ott, ahol éppen jutott hely nekik. Na de most, végre, beköltözhetek új lakásomba! Csakhogy Márton-napon épp úton leszek régi és új életem között, és például fogalmam sincs, hol lapul a liba alakú süteménykiszúró formám. És itt vissza is kanyarodunk az alaptételhez, miszerint a Márton-nap és a liba szétválaszthatatlanul összetartozik.

Na, de hogy jön a képbe a süti, pláne a „libasüti”, helyesebben, a liba formájú süti? Ismerjük ugye a Márton püspökről és a libáról szóló legendát, és azt is, hogy legenda ide vagy oda, a libás ételek szinte kötelezőek Márton-nap környékén. Ennek legkézenfekvőbb magyarázata, hogy erre az időszakra érik el a tavaszi kislibák versenysúlyukat, és igencsak finom ludas kása, ropogós libasült, töltött nyak és aranyló leves készülhet belőlük.

Mascarponnés-diós kiflik recept

Szóljunk most arról, hogyan kötődik a sütemény e jeles naphoz, főleg német nyelvterületen.

Tudtad?

A betakarítás és a szüret után lassan elkezdődik a természet pihenője, a téli időszak, ezt régóta Márton napjától datálják. Régen a falusi hosszú estéket házbeli munkákkal és társas élettel töltötték a meleg konyhában: a férfinép szerszámok javításával, szalmakötelek fonásával, a kosarakhoz szükséges fűzfavesszők tisztításával és hántolásával, seprűk készítésével foglalkozott.A fehérnép a rokka mellett töltötte az időt, foltozott, varrt és hímzett. A gyerekek babot, borsót és lencsét tisztítottak. Nem hiába nevezték és nevezik sokfelé a Márton nap és a karácsony közötti hónapot csendes időnek.

A lényeg, hogy az édes kifli is tartozéka a Márton-napnak, és már nálunk is egyre több helyen szerveznek a gyerekeknek fáklyás, műsoros felvonulást, főleg ott, ahol német nemzetiségűek élnek. Még tüzet is gyújtanak, és körbekínálják az egybegyűlteket liba alakú süteményekkel és finomabbnál finomabb édes kiflikkel. Az én, dobozban lapuló süteményformám Németországból érkezett, de unokáim legnagyobb bánatára, sajnos az idén nem lesz „libasüti”, de még kifli sem, de ígérem, pótolom, annál is inkább, mert megtaláltam viszont anyukám egyik receptjét, aminek ő nemes egyszerűséggel a csodakifli nevet adta. Ha arról van szó, amire még gyerekkoromból emlékszem, nincs semmi túlzás a névadásban.

Mari nagyi

További Márton-napi libareceptekért kattints ide!

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.