Minél több gyümölcs, annál több odafigyelés a fogakra!

A saverózió miatt többet kell törődnie fogai védelmével, ha sok zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt, derült ki a Magyar Fogorvosok Egyesületének friss hazai kutatásából. (x)

Mi a saverózió?

A saverózió a fogzománc kopása, melyet korai állapotában csak a fogászati szakemberek képesek észrevenni. A fogzománc elvékonyodik, a savak hatására szinte áttetszővé válik. A fogerózió népbetegség, a fogorvosok minden negyedik páciensnél tapasztalták a fogzománc kopását.

Ha egészségesen étkezem, ártok a fogaimnak?

A savas ételek okozta fogzománckopás éppen azokat érinti fokozottan, akik az egészséges életmód érdekében sok gyümölcsöt, gyümölcslevet, vitaminokat fogyasztanak. Jó hír, hogy nem szükséges lemondani az egészséges étkezésről, csupán a fogápolási szokásokat kell megváltoztatnia ahhoz, hogy fogai épségét megőrizze.

Hat trükk a fogzománckopás kialakulása ellen

  • A legfontosabb a megfelelő fogmosás. Naponta kétszer mosson fogat magas fluoridtartalmú fogkrémmel. A Pronamel a fogorvosok által leggyakrabban ajánlott fogkrém a saverózió tünetei ellen, mivel segít visszakeményíteni a felpuhult fogzománcot és megelőzni a fogzománc további kopását.

  • A még hatékonyabb védelem érdekében a fluoridtartalmú fogkrémmel történő fogmosás mellett használjon fluoridtartalmú szájvizet is.

  • Közvetlenül étkezés és ivás után lehetőleg ne mosson fogat, minimum fél órát várjon vele, mert a felpuhult fogzománcot szinte lesikálja az azonnali fogmosás során.

  • Erősen savas étkezés után öblögessen egy korty vízzel.

  • Használjon lágy sörtéjű fogkefét.

  • Ha szénsavas üdítőitalt iszik, használjon szívószálat, így kímélheti fogait!

Ha szeretne többet megtudni a saverózióról, a kiváltó okokról és a következményeiről, látogassa meg honlapunkat. (x)

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

Mostmár kezd dühít? lenni a reklámok mindent elsöpr? mennyisége az oldalon... Egy komoly hatása van: lassan teljesen leszoktat arról, hogy bármilyen írást elolvassak a Nosaltyn. Kár érte, elég jó volt. Régen gyakran olvastam, mostmár egész ritkán, és akkor is 50%-ban csalódok, mert még a receptajánlók fele is szimpla reklám. Nagyon romlik a Nosalty min?sége, kár, hogy feláldozták - gondolom a pénzért. Nem tudok mást mondani: kár érte. Kétlem, hogy egy ilyen hozzászólás megváltoztatná az üzletpolitikát, pedig pont annál a tudatosan él? rétegnél, akiket a korábbi írások megcéloztak, ez hamar le fogja verni a biztosítékot: a tudatos fogyasztó/háziasszony, akinél bejönnek az olyan írások, mint hogy "vásároljunk min?ségi alapanyagot", nem szereti, ha trükkökkel olyat adnak el neki, amit nem akar. Pláne ilyen átlátszó, ócska, s?t gagyi trükkökkel. Talán érdemes lenne egy felmérést készíteni az ügyben az olvasók közt az elmúlt egy év változásairól... Volt egy cikk a Nosalty-ról, akkor még nagyon ígéretes volt, elmondták, hogy a min?ség itt az irányvonal. Hát, hamar célt tévesztettek. Ezek mostmár annyira átlátszó reklámszövegek, ráadásul még rosszak is! A kereskedelmi tévék reklámjai magasabb színvonalon mozognak, mint például ez a fenti.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.