Minél több gyümölcs, annál több odafigyelés a fogakra!

A saverózió miatt többet kell törődnie fogai védelmével, ha sok zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt, derült ki a Magyar Fogorvosok Egyesületének friss hazai kutatásából. (x)

Mi a saverózió?

A saverózió a fogzománc kopása, melyet korai állapotában csak a fogászati szakemberek képesek észrevenni. A fogzománc elvékonyodik, a savak hatására szinte áttetszővé válik. A fogerózió népbetegség, a fogorvosok minden negyedik páciensnél tapasztalták a fogzománc kopását.

Ha egészségesen étkezem, ártok a fogaimnak?

A savas ételek okozta fogzománckopás éppen azokat érinti fokozottan, akik az egészséges életmód érdekében sok gyümölcsöt, gyümölcslevet, vitaminokat fogyasztanak. Jó hír, hogy nem szükséges lemondani az egészséges étkezésről, csupán a fogápolási szokásokat kell megváltoztatnia ahhoz, hogy fogai épségét megőrizze.

Hat trükk a fogzománckopás kialakulása ellen

  • A legfontosabb a megfelelő fogmosás. Naponta kétszer mosson fogat magas fluoridtartalmú fogkrémmel. A Pronamel a fogorvosok által leggyakrabban ajánlott fogkrém a saverózió tünetei ellen, mivel segít visszakeményíteni a felpuhult fogzománcot és megelőzni a fogzománc további kopását.

  • A még hatékonyabb védelem érdekében a fluoridtartalmú fogkrémmel történő fogmosás mellett használjon fluoridtartalmú szájvizet is.

  • Közvetlenül étkezés és ivás után lehetőleg ne mosson fogat, minimum fél órát várjon vele, mert a felpuhult fogzománcot szinte lesikálja az azonnali fogmosás során.

  • Erősen savas étkezés után öblögessen egy korty vízzel.

  • Használjon lágy sörtéjű fogkefét.

  • Ha szénsavas üdítőitalt iszik, használjon szívószálat, így kímélheti fogait!

Ha szeretne többet megtudni a saverózióról, a kiváltó okokról és a következményeiről, látogassa meg honlapunkat. (x)

Címlapról ajánljuk

További cikkek