Milánói makaróni, ahogy azt a Dacota elképzeli

Minden gyerek kedvence volt a menzán, és be kell valljam, én még soha nem készítettem. De ennek is eljött az ideje!

Hol is kezdjem, kinek a hibája? Mert ha azt hisszük, hogy az olasz konyha elferdítésében élen járunk, akkor el kell áruljam, hogy nem, ebben is, mint mindenben, az amerikaiak a világhatalom. Mátyás király idejében még a kifinomult, sznobosan szólva "haute cuisine" exportja volt Itáliának. A XIX. században vajban sült parmezános borjúszelettel fertőzték meg Ausztriát. De aztán jött a kevésbé békés XX. század, két ronda világháború, majd rengeteg felszabadító amerikai katona - akik hozak magukkal otthonról egy amerikanizált olasz kultúrát, és ténykedésük ideje alatt el is terjesztették Olaszországban a bolognai spagettit - amit az olaszok amúgy nem nagyon ismertek. Volt ugyan bolognai mártásuk, de abban a paradicsomnak nem volt különösen kiemelkedő szerepe, a sűrű ragut pedig nem spagettivel, hanem lapos szélesmetélttel tálalták. A spagettihez inkább a dél könnyű paradicsomszósza illett, abban viszont nem volt hús. Olaszországban ez a durván paradicsomos-húsos spagetti azóta is csak turistafogó helyeken található meg: Amerikában, és azóta a legtöbb olasz étteremben bárhol a világon.

A milánói makaróni receptjéért kattint ide

Nálunk is van változata, nem is egy. A közétkeztetésben és olcsó éttermekben kapható milánói és bolognai között persze van különbség - gyerekkoromban úgy definiáltam, hogy a bolognai az a kicsit sűrű, húsos, sötétebb színű, míg a milánói az rikító piros, gombát, és valamilyen felvágottat (uzsonnasonka, gépsonka, esetenként párizsi) tartalmaz, és jóval savanyúbb. Azt, hogy az egyikhez spagetti, a másikhoz meg makaróni jár, csak a legritkább esetben vették figyelembe a diákmenzák szakácsai, de hát úgy gondolom, ennél a két műfajnál igazán felesleges bármiféle sznoboskodás. Az sem mellékes különbség persze, hogy még a bolognai ragunak van az olaszban eredeti megfelelője, addig a sonkás-gombás paradicsomszószos milánóinak még csak nyoma sincs. Mivel pizzafeltétként a világ minden pontján megtalálható, nem ringatom magam abban a hitben, hogy magyar fejlesztés, de ez mindegy is. Aki élete bármelyik szakaszában részt vett a közétkeztetésben, annak biztosan ez volt a kedvenc étele élete ama szakaszában - empirikus tapasztalataim szerint legalábbis.

A milánói makaróni receptjét itt találod

Bolognai ragut gyakran csinálok, milánóinak még soha nem álltam neki, most is inkább csak úgy a kísérlet miatt - vajon milyen lehet ez az étel, ha az a kevés alapanyag minőségi, és nem hagyok ki belőle semmit? Én ugyan nem ájultam el tőle - finom, finom, de azért nem a legjobb étel, amit valaha ettem - , de miután főnökasszonyom kétszer repetázott belőle, úgy döntöttem, hogy akkor csak én vagyok túl válogatós, és a milánóinak igenis van létjogosultsága.

Legújabb receptek

Karamellás-csokis fudge

Ínycsiklandozó falatok az ünnepi asztalra! Egy igazán ízletes desszert, amit könnyedén el lehet készíteni, és garantáltan elnyeri mindenki tetszését! A krémes tejkaramell tökéletes ...

Kolbászos sajtfánk

Egy kis gyors sós harapnivaló, esetleg vendégváró, ha nem akarunk hosszasan pogácsát keleszteni, dagasztani. Nagyon finom puha, még másnap is. Kolbász nélkül is elkészíthető, sonkával ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...