Mi van a borodban?

Nem mindegy, hogy mi gördül le a torkodon, ha megiszol egy pohár bort. Válaszd a tudatos borfogyasztást, olvasd el, hogyan segít Neked ebben a Terra Hungarica kampánya! (x)

Mi van a borodban?

Tapétaragasztó? Tápsó? Netán zselatin? Akit érdekel a tudatos borfogyasztás, kattintson ide egyet!

Minden bor az Olümposz nektárja?

Hát nem. Többségünk természetes, nemes italként tekint a borra, mintha az 100%-ban szőlőből készülne, pedig a helyzet sajnos mamár nem ilyen egyszerű. A világ hiper- és szupermarketjeinek, de még borboltjainak polcain, vendéglátóhelyeinek borlapjain is sorakoznak az olyan borok, amelyeket napjainkban átlagosnak mondható eljárással készítettek. Azaz előállítása során rutinszerűen használtak gyom- és rovarirtókat, felszívódó permetszereket aszőlőben, és nem elhanyagolható mértékben avatkoztak be az erjedés természetes folyamatába.

Mc Donald’s, Mc Élet, Mc Wine

Napjainkra a legtöbb bor is áldozatául esett az uniformizáló tömegtermelésnek. De míg a legtöbb élelmiszeren fel kell tüntetni, hogy pontosan mit tartalmaz és hogyan készült, addig a boresetében a címkén csupán a kén használatáról kötelező nyilatkozni. Pedig az EU több tucatnyi kezelés és adalékanyag használatát engedélyezi a szőlészeti-borászati folyamat során.

Hát akkor a természetes, autentikus bor vajon mi?

Amely a lehető legkevesebb, semmilyen vagy minimális beavatkozással készült. Ahogyan évszázadok, évezredek tradíciói azt kialakították: kézi munkával, szerves trágyázással, a talajra, a környezetre való odafigyeléssel, csupán őrizve a szőlő fejlődését, borrá alakulását. Az így születő bor autentikus: a termőhely valódi ízét adja vissza.

Figyelem: ez a Terra Hungarica kampánya ☺!!!

A Terra Hungarica mozgalomban részt vevő 32 borászat “Mi van a borodban?” kampányával arra ösztönzi a borfogyasztókat, hogy ismerjék meg azt, amit fogyasztanak, tudatosan válasszanak, és törekedjenek a minél kevesebb beavatkozással készült borok fogyasztására.

Ezt szeretnék javasolni, Kedves Olvasó: ha már az élelmiszer-vásárlás terén odafigyelsz a dolgok származására, tedd ezt a bor esetében is, hiszen az is élelmiszer!

Klikk ide most: mivanaborodban.hu

A mivanaborodban.hu oldalra látogatók játékosan, szemléletesen ismerhetik meg a borkészítés folyamatát, és hasznos iránymutatást kaphatnak a bor vásárlására, fogyasztására, megítélésére nézve, játszhatnak, és sok mindent nyerhetnek is!

Gourmet Fesztivál: remek alkalom megízlelni a különbséget!

Ha nem hiszel a fentieknek, járj utána a Millenárison most péntektől-vasárnapig. Mindenki, aki belépőt vált, a Terra Hungarica vendége egy autentikus borkóstolóra!

Ne felejtsétek: a jóból is csak mértékkel, főleg, ha alkohol! (x)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.